in de schijnwerpers begonnen met het rondbrengen van fusten met paard en wagen. Het boek heeft altijd ergens boven gelegen. Totdat ik dat gesprek had met mijn groeps leider. Hij wilde het boek graag eens lezen. Daarna was hij zo enthousiast dat hij mij aanraadde met de oude foto's naar Vers van 't Vat te gaan." Luc stapte vervolgens naar onze Bossche correspondente Miryam van der Linden. werkten. En dat kunnen ze nu door dit boek zien", klinkt het verheugd. Alosery wijst la chend naar afbeelding 1 in het boek. "Dit werk heb ik vanaf 1978 ook gedaan. Silo-operator. De grondstoffen werden en worden nu nog steeds per schip over de Dieze aangevoerd. Mout en hop. De houten schoppen zijn inmiddels wel vervangen door aluminium graanschoppen. moest rap zijn om de sponnin gen op de vaten te drukken. Die dingen staan onder hoge druk. Als je er niet snel genoeg bij was vloog de helft er weer uit." Aanvoer van de grondstof A daar een monteur aan te pas. Zonder papieren kom je er niet meer." Terug naar het boek. "Wat ik er zo leuk aan vind, is dat het zo interessant is om te kunnen zien hoe het vroeger ging. De generatie die na ons is gekomen gelooft niet hoe wij destijds De 'cellen'met zoet water worden op de foto uit de met pekel gevulde ijsgenerator opgetrokken. Dit gebeurde vroeger op het moment dat het water geheel bevroren was Binding "Ik heb al die jaren met veel ple zier bij Heineken gewerkt", zegt Alosery. "De brouwerij is altijd een van de modemsten geweest. Dat kun je wel zien aan de foto van het laboratori um in mijn boek. Kwaliteit heeft altijd voorop gestaan. Toen, maar dat is heden ten da ge nog steeds zo. Door de kwa liteit is Heineken zo groot ge worden. Het doet me echt wat als ik een reclame hoor of zie van Heineken op radio of tv." Het Brouwhuis. Ter bevordering van de reinheid zijn de A wanden en vloeren met geglazuurde tegels bekleed Trots laat Luc Alosery zijn boek over het bierbrouwerijbedrijf zien. Al hebben de kaft en de band in de loop der jaren losge laten. Het boekwerk is in 1926 uitgegeven door Querido in Amsterdam en maakt deel uit van de serie 'De Groote Bedrij ven in Nederland'. Het voor woord is in 1925 geschreven door dr H.P. Heineken in zijn toenmalige hoedanigheid van Voorzitter van den Bond van Nederlandsche Brouwerijen. Dr Heineken omschrijft dat "weinigen weten welk werk ge wrocht wordt in de fabrieken 'bierbrouwerijen' genaamd. Dit blijkt telkens uit de merkwaar dige vragen en uitlatingen die een brouwer te hooren krijgt; men heeft wel eens een klok hooren luiden doch weet den klepel niet te vinden." Dit boek echter vult volgens dr Heineken een leemte op over de brouwindustrie. Belangstel lenden kunnen zich verdiepen in "het brouwwezen zooals het hier te lande zich thans voor doet." Het boek omvat 139 pagina's tekst en is geïllustreerd met 38 afbeeldingen. Aan de hand daarvan wordt een duidelijk beeld weergegeven van het brouwwezen in de jaren twin tig. De foto's zijn gemaakt in de toenmalige Heineken brouwe rij in Amsterdam. "Ik heb het boek ooit eens ge kregen van een oom van mijn vader", vertelt Alosery. "Mijn oudoom, Tinus Wiessenhaan, werkte vroeger bij de Amstel Brouwerij in Amsterdam. Op zijn veertiende jaar is hij daar Veranderingen Luc Alosery (44) is zelf op zijn twintigste begonnen bij de brouwerij in Den Bosch. "Eerst op de veegwagen, maar al snel werd ik overgeplaatst naar de Fustencolonne. Zoals toen de vaten werden gevuld, dat was nog eens een vak apart. In die tijd was alles nog handwerk. Je Het werk van silo-operator is erg veranderd vindt Alosery. "Het gehele proces is compu tergestuurd. Vroeger had je een bedieningspaneel van zo'n twaalf vierkante meter. Nu is alles temggebracht naar een toetsenbordje. Als er destijds een storing was, loste je die zelf op. Tegenwoordig komt

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 11