een geweldige periode. Ook on ze vakanties brachten we daar door. Enerzijds omdat we zo veel mogelijk zelf wilden zien, anderzijds omdat het voor je werk goed is als je het land goed leert kennen. Je doet er zoveel ervaring op... Veel meer dan ik hier in drie jaar zou hebben ge daan." Groot verschil Na drie jaar New York kreeg Rob Stevens het voorstel direc teur van Brouwerij De Ridder te worden. Het lijkt een wereld van verschil met zijn vorige functie. "De exportafdeling is betrekke lijk klein. Als ik weer export manager was geworden, had dat weinig aan mijn ervaring toegevoegd. Het is dus niet on logisch dat ik bij Heineken Ne derland ben terecht gekomen. En dan is dit een heel plezierige plek. Er zijn vanzelfsprekend vele verschillen met mijn vori ge baan. In de VS doet men bij voorbeeld op een directere ma nier zaken dan hier. Hier is men toch eerst wat afwach tend. Men wil eerst een ver trouwensrelatie opbouwen. Het tempo ligt hier ook wat la ger." De directeur is overigens oprecht van mening dat de Bourgondische leefstijl ook een functie heeft in het zaken doen. Dat zaken dan op een betere manier totstandkomen. Het grootste verschil betreft natuurlijk de functie zelf. "Tot nu toe hield ik mij bezig met marketing of verkoop. Nu moet ik leidinggeven aan een brouwerij. Nu gaat het om ge neral management over een zelfstandige unit. Zij het dan op kleine schaal." Vele contacten De in Limburg geboren Rob Stevens voelde zich al snel in geburgerd. Dat het gezin nood- Carnavalsprins Wim II A van Maastricht benoemde De Ridder tot hofleverancier gedwongen een jaar in het woonhuis boven de brouwerij heeft gewoond, droeg daaraan bij. "Het voordeel is dat je je snel thuis voelt. Het nadeel is dat je nooit los komt van je werk. Zelfs in het weekend loop je door dezelfde deur, de zelfde gang, als door de week. We zijn blij dat we nu een huis hebben gevonden in Maas tricht, op enige afstand van de brouwerij." De nieuwe directeur pakte de zaken serieus aan. Al snel maakte hij kennismakingsron des door het land. Doordat hij al tien jaar niet meer bij de Nederlandse Bierorganisatie had gewerkt, waren er veel mensen die hem niet kenden. "Daarnaast heb ik veel tijd ge stoken in contacten met de lokale overheden hier. Want De Ridder is nog de enig over gebleven brouwerij in Maas tricht. Dat geeft ons een bijzon dere positie. De stad heeft gekozen voor een beleid waarin wonen en kleinschalige bedrij vigheid samengaan. De Ridder past goed in dat beleid. Maar de brouwerij staat middenin een woonwijk. De achterkant van het brouwhuis grenst direct aan de tuin van de achterburen. Als de medewerkers bijvoorbeeld tijdens de nachtdienst met elkaar praten voor een open raam, hebben de buren daar last van. Zo zijn er meer zaken waar we op moeten letten en waartegen we maatregelen moeten nemen. Want we wil len een goede buur zijn. En overlast zoveel mogelijk voor komen. Daarom hebben we al le buren vorig jaar uitgenodigd voor een nieuwjaarsreceptie en hen op de hoogte gebracht van onze plannen. Dat wordt ge waardeerd. Ook onze ont vangstruimte wordt vaak ter beschikking gesteld voor verga deringen of bijeenkomsten. Vanavond komt bijvoorbeeld Prins Wim de Tweede, de nieu we stadsprins van Maastricht, met zijn gevolg naar De Ridder om het bier voor carnaval te 'steken'." Betrokken Rob Stevens praat niet alleen met mensen van buiten de brouwerij. Ook met de eigen medewerkers heeft hij veel contact. "Als ik hier ben, loop ik elke dag even de brouwerij in om met de medewerkers te pra ten. Ik wil weten wat er leeft. Ook de andere leden van het managementteam blijf ik sti muleren om de medewerkers in een vroeg stadium te betrekken bij plannen in onze brouwerij. De betrokkenheid is hier groot. De commerciële man weet bij voorbeeld van de uitbreidingen in de brouwerij, terwijl de brouwmeester af en toe met een vertegenwoordiger mee gaat. Dat spreekt mij zeer aan. Ik ga zelf ook regelmatig de markt in. Als kleine brouwerij moeten we extra knokken voor onze positie. Vroeger was De Ridder alleen in Limburg ver krijgbaar. Daarna werd het als premiumbier naar de rest van Nederland geëxporteerd. Maar je moet je telkens blijven afvra gen of dat rendabel is. Twee jaar geleden hebben we besloten ons te concentreren op de Rand stad, Midden- en Zuid-Neder land. En zelf vind ik dat we ook onze basis in Maastricht moe ten verstevigen, onze rol als stadsbrouwerij moeten bena drukken. Voor De Ridder zie ik in de toekomst de rol van brou werij van speciaal bieren weg gelegd. Natuurlijk houden we ook Ridder pils. Onze speciali teiten zijn Ridder Maltezer en Wieckse Witte. Beide heel mooie produkten. De beslis sing om in 1991 Wieckse Witte te introduceren is voor De Ridder overigens van essentieel belang geweest. Nu bekijken we welk produkt een goede aanvulling zou kunnen zijn op ons assortiment. We hebben sinds de overname van deze brouwerij flink geïnvesteerd in De Ridder. Het is onze be doeling dat geld er op termijn ook uit te halen." Oogsten De voorgangers van Stevens, de heren Kerckhoffs en Van Her pen, zijn begonnen met inves teren. Stevens zelf zet die lijn voort. "Onze volumes zijn rela tief klein. We moeten blijven investeren in vergroting van capaciteit, maar vooral ook in kwaliteit." Met regelmaat wordt er de laatste tijd ver bouwd in de brouwerij. Tal van installaties zijn vervangen of nieuw aangeschaft. Een recent voorbeeld is het voorloopvat waardoor de brouwcapaciteit met eenderde is vergroot. Ook werden de muren geschil derd, maakten de geasfalteerde vloeren plaats voor degelijke, hygiënische tegelvloeren en werden voor de produktieme- dewerkers twee kantoortjes en een kantine ingericht. Zo wordt er steeds geïnvesteerd. Rob Stevens hoopt dat De Ridder er de vruchten van kan plukken. "Ik vind het leiding geven aan De Ridder erg leuk. Het is misschien gek om van jezelf te zeggen, maar ik denk dat ik in deze functie goed tot mijn recht kom. Ik ben nu een maal een doener. Een organisa tor, die graag een hele ploeg stimuleert." fust checking

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1993 | | pagina 5