Zijn secretaresse
omschrijft hem als een
harde werker, die eerlijk
en aardig is, met
aandacht voor iedereen.
Die veel voor De Ridder
doet. Kortom: een
'kanjer' waarmee de
brouwerij boft. Een
gesprek met de persoon
in kwestie: Rob Stevens,
directeur van Brouwerij
De Ridder.
Het gesprek vindt plaats in de
Ridderzaal, de sfeervolle ont
vangstruimte van Brouwerij
De Ridder. Schilders leggen
namelijk de laatste hand aan
het opknappen van zijn werk
kamer. Een riante kamer-en-
suite met prachtig bewerkt pla
fond en een open haard in de
achterkamer die als vergader
ruimte dienst doet. Vroeger
was het de zitkamer van de
familie Van Aubel, die tot 1982
eigenaar was van Brouwerij
De Ridder. Nu is dit het kan
toor van Rob Stevens, die per
1 augustus 1991 tot directeur
van deze brouwerij is benoemd.
De loopbaan van Rob Stevens
bij Heineken begon in 1979. Hij
werd toen aangenomen als ju
nior product-manager in oplei
ding bij Thuisverbruik voor het
merk Heineken. Een niet zo
voor de hand liggende functie
voor iemand die rechten had ge
studeerd. "Nee. Maar ik wilde
geen bedrijfsjurist worden. Ik
wilde liever de commercie in."
Na twee jaar werd hij junior
product-manager voor Amstel.
"Bij Amstel zag ik toch meer
mogelijkheden. Ik kon me daar
beter ontplooien." Ontplooiing
en verbreding van kennis en er
varing waren zeer belangrijk
voor de jonge Stevens. In 1982
kreeg hij dan ook op eigen ver
zoek een baan bij Vrumona.
"Vrumona maakte toen een
moeilijke tijd door. We moes
ten keihard werken. Knokken
om boven water te blijven. Het
waren moeilijke, maar zeer
leerzame jaren. Omdat Vrumo
na niet zoveel stafdiensten had
als Heineken Nederland, had
je als product-manager meer
verantwoordelijkheid. Dat was
een uitdaging. Ik was product
manager Thuisverbruik voor
7-Up, waarbij je te maken had
met een licentiegever, voor
Royal Club en voor Sourcy. Dat
was best spannend, want het
bronwater had toen net Sourcy
als nieuwe naam gekregen en
was nog niet in het thuisver-
bruikkanaal opgenomen."
Goede herinneringen
Drie jaar later kwam er een
functie vrij bij de Export-afde
ling in Amsterdam als area ex-
port-manager USA en Canada.
Rob Stevens aarzelde niet en
stortte zich enthousiast op de
ze nieuwe uitdaging. "Toen er
een vacature op het Ameri
kaanse exportkantoor, Heine
ken USA Inc. in New York
kwam, heb ik getwijfeld. Voor
mijn ervaring zou het goed zijn
iets geheel anders te gaan doen.
Maar het trok me toch aan zelf
in die voor Heineken zo be
langrijke markt te zitten. Bo
vendien had ik na mijn rech
tenstudie een jaar in de VS
gestudeerd en kende ik dus het
land." Zo stapte Rob Stevens
vijf jaar geleden samen met
vrouw en zes maanden oude
dochter op het vliegtuig naar
New York. "Het was een heel
intensieve tijd", blikt hij op
de Amerikaanse jaren temg.
"Toen ik eenmaal op het ex
portkantoor werkte, werd de
heer Habbershaw benoemd tot
Exportdirecteur in Amsterdam.
Zijn functie in New York werd
niet opgevuld. Het gevolg was
dat ik het directe aanspreek
punt van Van Munching werd.
In die tijd zijn wij als Heineken
zelf een actievere rol gaan spe
len op de Amerikaanse markt.
Het was mijn verantwoorde
lijkheid dat de Amerikaanse
markt zo goed mogelijk werd
bediend door Heineken en dat
wij meer relevante informatie
uit de markt kregen." Niet al
leen zakelijk, maar ook privé
was de tijd in de VS intensief.
Het gezin Stevens breidde zich
uit met nog een zoon en een
dochter en verhuisde daar
om tussentijds van het hartje
Manhattan naar een plaats
buiten New York. "Het was
Rob Stevens
Een ridderlijk directeur