Heineken
Tarwebok
slaat alle records
Heineken
Tarwebok is een
groot succes
geworden. Het
produkt was
enkele weken na
de uitlevering in
oktober 1992 al
bijna niet meer aan
te slepen.
Bovendien werd
Tarwebok al snel
marktleider. Ook
is het produkt er
de oorzaak van dat
er in 1992 in de
hele markt zo'n 50
procent meer
bokbier is verkocht
dan in 1991.
"We hadden succes verwacht,
maar onze verwachtingen zijn
ver overtroffen", geeft product
manager Thuisverbruik Janco
Duvekot toe. "Wat flesbier be
treft is tot en met eind 1992 het
dubbele aan bokbier verkocht
in vergelijking met dezelfde pe
riode inl991.Enopfustwisten
we zelfs tweeëneenhalf keer
zoveel te verkopen. Heineken
is door de introductie van Tar
webok weer marktleider ge
worden in de bokbiermarkt.
Amstel heeft daarbij mee
geprofiteerd van de groter
wordende bokbiermarkt."
Uit deze successen blijkt
duidelijk dat Heineken met
Tarwebok een goed initiatief
heeft ontplooid. Het toont aan
wat de kracht is van het Heine-
ken-merk (met andere woorden
'slagkracht door merkkracht'].
Het maakt ook duidelijk wat de
kracht is van de Heineken-or-
ganisatie. Iedereen heeft zijn
schouders eronder gezet om de
marktleiderspositie in het bok-
biersegment terug te winnen.
Van Planning tot Magazijnen
en Intern Transport, van Brou
wen tot Verkoop.
Met Heineken Tarwebok is be
wezen dat inspelen op de wen
sen van de consument succes
oplevert. "De handel en de con
sumenten waarderen ons nieu
we bokbier bijzonder goed. Een
gevolg daarvan is dat het bok-
bierseizoen aanzienlijk is ver
lengd. Heineken Tarwebok is
nu nog bij het merendeel van de
winkels verkrijgbaar", aldus de
product-manager.
Horecagebieden
Ook onze collega's in de hore
cagebieden zijn blij met het
succes van Heineken Tarwe
bok. Verkoopleider Dick de
Waard van het horecagebied
Den Haag: "Het produkt is bij
ons bijzonder goed ontvangen.
We hebben heel veel Heineken
Tarwebok aan de horeca kun
nen verkopen en de afzet heeft
zich ten opzichte van 1991
meer dan verdubbeld. Mede
door de inzet van ons gehele
verkoopteam. Onze afnemers
reageerden dan ook bijzonder
enthousiast."
De verkopen in de horecagebie
den lopen nu langzamerhand
terug. Dick de Waard hierover:
"Tot aan de Horecava hadden
we nog hele grote orders voor
Tarwebok. Dat loopt nu lang
zaam maar zeker temg. Nog
een enkel horecabedrijf heeft
Tarwebok op tap."
Ook verkoopleider Peter van
der Steenhoven van het horeca
gebied Amsterdam/Utrecht
meldt dat het bokbierseizoen
afloopt. Als oorzaak noemt hij
ook het te kort aan Tarwebok
dat eind december ontstond.
"Toen hebben veel horeca
bedrijven het tarwebok van
de tap gehaald", vertelt hij. "Er
zijn nog steeds horecabedrijven
die Heineken Tarwebok ver
kopen, maar de vraag ernaar in
de horeca loopt nu duidelijk
temg."
"Dat we op een gegeven mo
ment niet meer konden leveren
was een duidelijk luxepro
bleem", vertelt Janco Duvekot
hierover. "We hadden zo'n
grote vraag niet verwacht. Daar
houden we uiteraard volgend
jaar wel rekening mee. De ver
kopen liggen nu op het niveau
van die van november 1991.
Zolang er nog vraag blijft naar
Heineken Tarwebok zullen we
het produkt blijven leveren."