Een nieuw vaatje
aangeslagen
i
Elke maand belichten we
een nieuw horecabedrijf,
waarin één van onze
biermerken wordt
geschonken. Deze keer
daalden we af naar
restaurant Oolderhof
in Limburg.
Restaurant Oolderhof, om
schreven door gastvrouw en
gastheer Theunissen als 'Culi
nair moment langs de Maas', is
te vinden aan de Groeneweg in
het plaatsje Ooi. Met zijn nau
welijks driehonderd inwoners
is dit dorpje in de loop van de
tijd opgeslokt door Roermond.
Reden voor ons bezoek is dat
sinds kort onze bieren in Ool
derhof worden geschonken,
met Heineken bier als hoofd
merk.
kocht. Daarmee verdween het
boerenbedrijf. Opa werd eige
naar van de plaatselijke jacht
haven en begon een café in de
boerderij."
Inmiddels is het café uitge
groeid tot een horecabedrijf van
betekenis. Een a la carte res
taurant, petit-café, kegelbaan
en diverse zalen voor partijen
of trainingen en congressen
maken deel uit van het geheel.
Het interieur in de voormalige
Maas-boerderij is uitgevoerd in
Engelse country-style. "Iedere
ruimte heeft zijn eigen kleur
stelling", zegt de gastheer
hierover. "Het kleinschalige,
intieme, zeg maar de huis
kamersfeer, is bij ons terug te
vinden." Het a la carte restau
rant beschikt over vijftig zit
plaatsen. Ronde tafels met
rieten stoelen, gebloemde tafel
kleden en dito gordijnen en
de hoofdkleuren oudroze en
korengeel bepalen de inrichting
van de sfeervolle ruimte.
Authentieke accessoires zorgen
voor een eigen karakter. Het pe-
tit-café heeft een grote groene
bar waar Heineken bier en
De Koninck worden getapt.
"Aan het interieur is veel zorg
besteed. De gast moet hier
op zijn gemak een lekker
biertje kunnen drinken", vindt
Theunissen.
Naast Heineken bier en De
Koninck worden er Heineken
Oudbruin, Heineken Tarwe-
bok, Amstel Malt, Wieckse
Witte en een aantal speciaal
bieren geserveerd. Verder zijn
er de produkten van Vrumona
en Bols Benelux verkrijgbaar.
Heineken Tarwebok is favoriet
bij de Limburgse bezoekers. Dit
komt waarschijnlijk door de
traditie van het drinken van
Boerderij
Grootvader Theunissen is de
grondlegger van de horeca-gele-
genheid die nu in de wijde om
trek bekend is. In 1908 wordt
begonnen met de bouw van de
boerderij. Gelegen in de 'hoaf'
(Limburgs voor tuin) van Ooi
krijgt de boerderij de naam Ool
derhof. Jan Theunissen: "Ik ben
nog opgegroeid tussen de koei
en en de akkers. Door ontgrin-
dingen in de jaren zestig werd
helaas grond onteigend en ver
een "Schufi", een getapt biertje
met een scheut Heineken Oud
bruin, waardoor het bier een
volle, iets zoetige smaak krijgt.
Culinair
Fijnproever Theunissen is snel
klaar met zijn opvatting over
de keuken: "Die moet eerlijk,
simpel èn heel goed zijn.
Wij werken niet met kleur
en smaakstoffen. De dagverse
produkten worden bij ons op
zo'n manier bereid dat de
smaak optimaal wordt uitge
buit. Een wortel moet naar een
wortel smaken. Het liefst zou
ik de produkten zelf verbou
wen. Maar ja, dat is niet moge
lijk." Wat wel uit eigen tuin
komt zijn de kruiden. Ieder sei
zoen staat er een ander menu
op de kaart, weloverwogen
samengesteld door de vijf koks.
Kok Wil Gorissen heeft een
basissaus voor wild ontwikkeld
die op smaak wordt gebracht
met Heineken Tarwebok.
Gorissen: "Heineken Tarwe
bok is een uitstekende combi
natie met haas. Bij de sterke
smaak van haas hoort de krach
tige, licht zoetige smaak van
Heineken Tarwebok."
Activiteiten
Oolderhof is landelijk gelegen
aan de Maasplassen. In mei
1993 zal er voor de poorten van
Oolderhof een passantenhaven
aangelegd zijn. Een paar hon
derd meter verder zal een
strand komen. Ook fietsers
kunnen hun hart in deze streek
ophalen. Elk jaar wordt in mei
de Tour d'Asperge georgani
seerd. Al fietsend neemt men
kennis van aspergeteelt met als
afsluiting een aspergemenu in
restaurant Oolderhof.
V Jan Theunissen
21