El Aguila verkoopt
trouwerij
De Spaanse
Heineken dochter
El Aguila (51%)
heeft een akkoord
bereikt met de
Columbiaanse
onderneming
Bavaria over de
verkoop van de
brouwerij in
Cordoba. Hierdoor
blijft de
werkgelegenheid
voor 200 van de
270 werknemers
behouden.
Cordoba heeft een
produktiecapaciteit
van 700.000
hectoliter per jaar.
El Aguila besloot vorig jaar in
het kader van een herstructure
ringsprogramma de produktie
te concentreren in de brouwe
rijen in Valencia en Madrid.
Cordoba en Zaragoza, de twee
kleinere brouwerijen, zouden
worden verkocht. Volgens gene
ral-manager Rodney Habber-
shaw heeft El Aguila vooral te
maken met de economische
recessie die Spanje op dit mo
ment meemaakt en een stagne
rende biermarkt. Consumenten
hebben door de recessie minder
te besteden. Ook spelen het
teruglopende toerisme en de
steeds groter wordende anti
alcohol lobby een rol. "Onze
positie in de toekomst is duide
lijk. Wij moeten deze met onze
internationale en alcoholvrije
merken vergroten en de positie
van het merk El Aguila ver
sterken."
Kopers
Voor de brouwerij Zaragoza
worden momenteel nog steeds
oriënterende gesprekken ge
houden met enkele geïnteres
seerde kopers. Voor Cordoba
leek tot voor kort het laatste uur
geslagen. Onlangs kwam echter
een akkoord tot stand met
Bavaria S.A. Deze Colombiaan
se brouwerij wil in Cordoba
voor de regionale markt van
Andalusië gaan brouwen. Voor
de eerste vier jaar sluiten Bava
ria en El Aguila een aflopend
produktiecontract af. Bavaria
S.A. is gevestigd in Bogota,
Colombia en heeft brouwerijen
in Colombia, Ecuador, Panama,
Centraal Amerika, het Caraïbi-
sche gebied en Portugal. Het
bedrijf heeft een omzet van 450
miljoen gulden en 5000 werk
nemers in dienst. Bavaria S.A.
voert ondermeer de merken
Clausen, Club Colombia en
Bavaria.
Toekomst
Naar verwachting zullen er in
de toekomst slechts enkele
brouwerijgroepen in Spanje
overblijven. Rodney Habber-
shaw van El Aguila hierover:
"En wij willen daar één van zijn.
We hebben een goede positie in
het internationale en alcohol
vrije segment met onze merken
Heineken en Buckler en daar
moeten we gebruik van maken.
In andere segmenten zijn we
minder sterk vertegenwoor
digd. We zullen al deze proble
men moeten oplossen willen
we overleven. We zijn ons be
wust van de moeilijke situatie
die we doormaken in een zeer
concurrerende markt. Met ons
huidige herstructureringsplan
en de ingezette marketing
strategie zijn we hard aan het
werk om de positie van El
Aguila voor de toekomst te
verbeteren."
i