40 jaar biertapwedstrijden In de jaren na de TWeede Wereldoorlog bereikte de biercon sumptie een diepte punt. Het Centraal Brouwerij Kantoor begon een collectieve reclamecampagne 'Het bier is weer best'. Het riep ook de Nationale Biertap wedstrijden in het leven om de behandeling van het produkt bier in de horeca te verbeteren. Nu, veertig jaar later, bestaan ze nog steeds. Met meer deelnemers dan ooit tevoren. Bij de deelnemers aan een van heeft gepakt? Heeft hij na het de voorrondes voor de natio- spoelen wel gecontroleerd of nale biertapwedstrijden is de het glas bierschoon is? Is het spanning van de gezichten af te biertje op de goede manier ge lezen. De handen trillen. Stap tapt en afgeschuimd? En vooral voor stap verrichten zij de voor- niet onder de lekkende tap- geschreven handelingen. Bijna kraan weggezet? Bij het serve- ieder van hen heeft al jaren- ren moeten het ingeschonken lange ervaring in een horecabe- glas en het flesje precies vol- drijf. En de officiële voortapper gens de regels der bierkunst van het CBK heeft zojuist nog worden geserveerd. Met de vin- voorgedaan wat elke deelne- gers de bovenzijde van het glas mer hoort te doen. Toch valt vasthouden is vanzelfsprekend het niet mee onder de keuren- uit den boze. De juryleden let- de blikken van twee juryleden ten op alle details. Hun waar twee of vier perfecte pilsjes dering voor de geleverde presta- te tappen. En die op de juiste tie van de deelnemer blijkt uit manier te moeten serveren aan het cijfer dat zij geven. De span- twee andere juryleden, samen ning bij de deelnemers stijgt, met een glas dat bij de jurytafel Na twee voorrondes gaan de uit een flesje moet worden tappers met de meeste punten ingeschonken. immers door naar de selectie ronde. Dan moet ook binnen Kritisch een bepaalde tijd worden ge- De jury is streng. Heeft de deel- werkt. De besten daarvan gaan nemer het flesje bier afgedroogd naar de finale. Degene die wint, nadat hij het uit de koelkast zal uiteindelijk op 13 januari 1993 tijdens de Horecava in de hoogste vaktitel die je in Amsterdamse RAI tezamen Nederland kunt hebben. Ook met de 59 winnaars uit de an- aan de brouwerij medewerkers dere regionale wedstrijden gaan worden hoge eisen gesteld. Zij strijden om de nationale titel. moeten minstens beschikken Behalve de nationale titel voor over het Biercertificaat of de de beste biertapper/biertapster, Al-cursus hebben gevolgd en is er ook een titel voor het natuurlijk ook een perfect glas beste team. bier kunnen tappen." Hoge eisen Veel animo "De zestig regionale wedstrij- Het doel van de Nationale bier den die jaarlijks worden georga- tapwedstrijden is nog hetzelfde niseerd, vinden plaats in een als veertig jaar geleden. Het horecazaak. Het CBK heeft een CBK, waarbij alle Nederlandse vrachtwagen met een grote brouwerijen zijn aangesloten, mobiele tapinstallatie, die in wil een goede bierverzorging in de zaak kan worden opgesteld. de horecabedrijven stimuleren. Het rondreizend circus van het Biertappen is niet alleen een CBK noemen we dat vaak. Op boeiende handeling, het is ook die manier hebben alle deel- een kunst. Een unieke manier nemers dezelfde kansen. Ze om vakmanschap te tonen. "De werken met dezelfde, neutrale Nederlandse brouwers zijn con- biertapinstallatie", vertelt Dick tinu bezig goed bier te brou- Marck. Zijn eigenlijke functie wen. Het is van groot belang bij Heineken is Coördinator dat de horeca met hetzelfde buitenlandse trainees. Daar- vakmanschap het bier tapt en naast heeft hij nog een belang- aan de klanten serveert", aldus rijke nevenfunctie, namelijk Marck. "Om deelnemers voor die van voorzitter van de jury te bereiden op de biertapwed- van de Nationale Biertapwed- strijden, geeft Heineken de ho- strijden. Vijf jaar geleden is hij reca-ondernemers de gelegen- voor die functie gevraagd. Als heid op de regionale verkoop voorzitter verzamelt hij de kantoren te oefenen. Onze ver- punten van de juryleden en koopleiders en vertegenwoor- houdt hij de totaalscore per digers, die zelf jurylid zijn, in- deelnemer bij. Marck is niet de strueren hen en maken duide- enige Heineken-functionaris lijk wat de normen van de jury die bij de biertapwedstrijden is zijn. Op die manier verzeker je betrokken. De jury bestaat na- ervan als brouwerij dat de melijk uit horeca-ondememers grondbeginselen van het tap en brouwerijfunctionarissen. pen goed bekend zijn in de ho- "Jurylid word je niet zomaar", reca. De horeca heeft daar zelf voegt Dick Marck eraan toe. ook belangstelling voor. Dat "De horeca-ondememers moe- blijkt uit het aantal deelne- ten zelf een goede tapinstallatie mers. De laatste jaren is er een hebben, die zij in uitstekende stijgende lijn. Er zijn nog nooit conditie houden èn een perfect zoveel deelnemers geweest als pilsje kunnen tappen. Het liefst dit jaar. Daarbij valt op dat de hebben wij horeca-ondeme- gemiddelde leeftijd van de deel- mers met het Biercertificaat. nemers lager wordt. Dat geeft Wij hebben zelfs enkele 'Mees- goede hoop voor de komende terschenkers' als juryleden, de jaren."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1992 | | pagina 7