40 jaar
biertapwedstrijden
In de jaren na de
TWeede Wereldoorlog
bereikte de biercon
sumptie een diepte
punt. Het Centraal
Brouwerij Kantoor
begon een collectieve
reclamecampagne
'Het bier is weer best'.
Het riep ook de
Nationale Biertap
wedstrijden in het
leven om de
behandeling van het
produkt bier in de
horeca te verbeteren.
Nu, veertig jaar later,
bestaan ze nog steeds.
Met meer deelnemers
dan ooit tevoren.
Bij de deelnemers aan een van heeft gepakt? Heeft hij na het
de voorrondes voor de natio- spoelen wel gecontroleerd of
nale biertapwedstrijden is de het glas bierschoon is? Is het
spanning van de gezichten af te biertje op de goede manier ge
lezen. De handen trillen. Stap tapt en afgeschuimd? En vooral
voor stap verrichten zij de voor- niet onder de lekkende tap-
geschreven handelingen. Bijna kraan weggezet? Bij het serve-
ieder van hen heeft al jaren- ren moeten het ingeschonken
lange ervaring in een horecabe- glas en het flesje precies vol-
drijf. En de officiële voortapper gens de regels der bierkunst
van het CBK heeft zojuist nog worden geserveerd. Met de vin-
voorgedaan wat elke deelne- gers de bovenzijde van het glas
mer hoort te doen. Toch valt vasthouden is vanzelfsprekend
het niet mee onder de keuren- uit den boze. De juryleden let-
de blikken van twee juryleden ten op alle details. Hun waar
twee of vier perfecte pilsjes dering voor de geleverde presta-
te tappen. En die op de juiste tie van de deelnemer blijkt uit
manier te moeten serveren aan het cijfer dat zij geven. De span-
twee andere juryleden, samen ning bij de deelnemers stijgt,
met een glas dat bij de jurytafel Na twee voorrondes gaan de
uit een flesje moet worden tappers met de meeste punten
ingeschonken. immers door naar de selectie
ronde. Dan moet ook binnen
Kritisch een bepaalde tijd worden ge-
De jury is streng. Heeft de deel- werkt. De besten daarvan gaan
nemer het flesje bier afgedroogd naar de finale. Degene die wint,
nadat hij het uit de koelkast zal uiteindelijk op 13 januari
1993 tijdens de Horecava in de hoogste vaktitel die je in
Amsterdamse RAI tezamen Nederland kunt hebben. Ook
met de 59 winnaars uit de an- aan de brouwerij medewerkers
dere regionale wedstrijden gaan worden hoge eisen gesteld. Zij
strijden om de nationale titel. moeten minstens beschikken
Behalve de nationale titel voor over het Biercertificaat of de
de beste biertapper/biertapster, Al-cursus hebben gevolgd en
is er ook een titel voor het natuurlijk ook een perfect glas
beste team. bier kunnen tappen."
Hoge eisen Veel animo
"De zestig regionale wedstrij- Het doel van de Nationale bier
den die jaarlijks worden georga- tapwedstrijden is nog hetzelfde
niseerd, vinden plaats in een als veertig jaar geleden. Het
horecazaak. Het CBK heeft een CBK, waarbij alle Nederlandse
vrachtwagen met een grote brouwerijen zijn aangesloten,
mobiele tapinstallatie, die in wil een goede bierverzorging in
de zaak kan worden opgesteld. de horecabedrijven stimuleren.
Het rondreizend circus van het Biertappen is niet alleen een
CBK noemen we dat vaak. Op boeiende handeling, het is ook
die manier hebben alle deel- een kunst. Een unieke manier
nemers dezelfde kansen. Ze om vakmanschap te tonen. "De
werken met dezelfde, neutrale Nederlandse brouwers zijn con-
biertapinstallatie", vertelt Dick tinu bezig goed bier te brou-
Marck. Zijn eigenlijke functie wen. Het is van groot belang
bij Heineken is Coördinator dat de horeca met hetzelfde
buitenlandse trainees. Daar- vakmanschap het bier tapt en
naast heeft hij nog een belang- aan de klanten serveert", aldus
rijke nevenfunctie, namelijk Marck. "Om deelnemers voor
die van voorzitter van de jury te bereiden op de biertapwed-
van de Nationale Biertapwed- strijden, geeft Heineken de ho-
strijden. Vijf jaar geleden is hij reca-ondernemers de gelegen-
voor die functie gevraagd. Als heid op de regionale verkoop
voorzitter verzamelt hij de kantoren te oefenen. Onze ver-
punten van de juryleden en koopleiders en vertegenwoor-
houdt hij de totaalscore per digers, die zelf jurylid zijn, in-
deelnemer bij. Marck is niet de strueren hen en maken duide-
enige Heineken-functionaris lijk wat de normen van de jury
die bij de biertapwedstrijden is zijn. Op die manier verzeker je
betrokken. De jury bestaat na- ervan als brouwerij dat de
melijk uit horeca-ondememers grondbeginselen van het tap
en brouwerijfunctionarissen. pen goed bekend zijn in de ho-
"Jurylid word je niet zomaar", reca. De horeca heeft daar zelf
voegt Dick Marck eraan toe. ook belangstelling voor. Dat
"De horeca-ondememers moe- blijkt uit het aantal deelne-
ten zelf een goede tapinstallatie mers. De laatste jaren is er een
hebben, die zij in uitstekende stijgende lijn. Er zijn nog nooit
conditie houden èn een perfect zoveel deelnemers geweest als
pilsje kunnen tappen. Het liefst dit jaar. Daarbij valt op dat de
hebben wij horeca-ondeme- gemiddelde leeftijd van de deel-
mers met het Biercertificaat. nemers lager wordt. Dat geeft
Wij hebben zelfs enkele 'Mees- goede hoop voor de komende
terschenkers' als juryleden, de jaren."