"Ik zit het liefste op dezelfde gang met de produktie-medewerkers" "Ik heb nu nog meer te maken met de beleidsmatige kant van de organisatie" "We moeten een klimaat scheppen waarin mensen zich vrij voelen bepaalde zaken ter discussie stellen." problemen. En daarbij word ik als directeur Produktie geholpen door een goed team. Het grootste verschil met mijn vorige functie is dat ik het functioneren van de brouwerij nu meer van een afstand bekijk. Ik heb in mijn huidige baan nog meer te maken met de beleidsmatige kant van de organisatie. Verder zijn de contacten met Commercie Neder land een stuk frequenter geworden en houd ik me meer bezig met produktontwikkeling. Daarnaast ver vul ik vanwege mijn baan nog diver se functies buiten Heineken, zoals bijvoorbeeld het voorzitterschap van het NIBEM (Stichting Nederlands Instituut voor Brouwgerst, Mout en Bier). Helaas houden al deze acti viteiten ook veel vergaderingen in. Maar dat was ik al gewend." Mensgericht Zijn werkdagen zijn door de vele be zigheden nauwelijks vergelijkbaar. "Geen één dag is hetzelfde. Het is ook afwisselend en druk. Je kunt voor je zelf wel bepalen dat je lange dagen maakt, maar je moet daarbij wel rekening houden met je medewer kers en hun tijdsindeling." Het typeert de man, die al enkele jaren binnen Produktie Zoeterwoude bekend staat als een 'man-manager'. Een titel die zijn voorganger ook heeft meegekregen. Hoewel hij zich zelf niet te veel wil vergelijken met Henk Kloek, "we hebben allebei lingen op een betere manier kunnen laten functioneren. Wij hebben ons toen gericht op 'unit-management': het werken met resultaatverant woordelijke eenheden binnen het grotere geheel. Geen onbekend be grip, omdat het in een groot aantal bedrijven met veel succes wordt toegepast en ook in Commercie eigenlijk al werd gebruikt. Bij unit- management leg je verantwoorde lijkheden en bevoegdheden zo laag mogelijk in de organisatie en is team verband erg belangrijk." Uitwerking Dit voorstel wordt inmiddels in het kader van 'Mensen maken Heineken' in de organisatie verder uitgewerkt. Han de Goederen hierover: "Wij hebben in beide brouwerijen twee werkgroepen aan het werk om een nieuwe organisatie te ontwerpen voor de afdelingen Brouwen en Ver pakken. Het proces waarin de leden van de deelnemers aan deze werk groepen zitten is zeer intensief en er wordt ook veel (eigen) tijd ingesto ken. Zij analyseren de knelpunten met betrekking tot de afdeling, kijken welke oplossingen ze daar voor kunnen aandragen, hoe dit kan leiden tot een betere manier van werken en daardoor een aanzienlijke produktieverhoging. De werkgroe pen Verpakken hebben inmiddels de eerste concepten gepresenteerd. De fi eid als basis" graag naar concerten en speelt het liefste hockey, tennis en golf. "Hoe wel het hockeyen nu een stuk minder is geworden en ik nu meer de hoclcey-activiteiten van mijn twee zonen (15 en 13) op de voet volg." onze eigen manier van werken", hebben ze toch veel met elkaar ge meen. Beide mannen hebben aan de wieg gestaan van het proces 'Mensen maken Heineken'. Een proces dat zo wel door Kloek als door De Goederen een warm hart werd en wordt toege dragen. "Ik zat samen met Henk Kloek in de Stuurgroep Bedrijfsarchi- tectuur, die vorig jaar van start is gegaan. Wij hadden als taak het Management Team van Heineken Nederland te adviseren over de rich ting die Produktie uit zou moeten gaan en hoe we de brouwerij-afde- Veel werk dus voor Han de Goede ren. Hij heeft er zin in. Zijn vrije tijd vult hij met zijn hobby's: hij gaat werkgroepen Brouwen zullen naar verwacht wordt in december met hun gedachten naar buiten komen. Andere werkgroepen zullen in de toe komst volgen. Maar daarover wordt iedereen nog nader geïnformeerd." Operationeel plan Als lid van het Management Team was Han de Goederen vorige maand betrokken bij de besprekingen van het operationeel plan voor 1993. "Dat laatste was voor mij een goede manier om meteen in mijn baan in te werken en te weten waar men binnen afdelingen als Horeca, Thuis- verbruik, Marketing en andere afde lingen mee bezig is." Over het opera tioneel plan van de brouwerijen, zegt hij: "Colonne 12 in Den Bosch moet in maart 1993 gaan draaien. In de daarop volgende jaren volgen diverse vervangingen, die in het masterplan voor de bottelarij in Den Bosch zijn vastgesteld. Het zal leiden tot grotere flexibiliteit en produktiviteit. Voor Zoeterwoude is het kelder-plan voor een belangrijk deel uitgewerkt. Het plan lost een groot aantal knel punten met betrekking tot technolo gie, ergonomie (arbeidsomstandighe den, red.), logistiek en besturing op." Dit alles moet volgens De Goederen leiden tot een andere stijl van werken en leiding geven. Vertrouwen en openheid zijn daarbij een belang rijke basis. "We moeten als leiding gevenden een klimaat scheppen waarin mensen zich vrij voelen be paalde zaken ter discussie stellen."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1992 | | pagina 5