"Er worden steeds meer eisen gesteld aan het opleidingsniveau van de medewerkers. Een beroepsopleiding is noodzaak" "Het is interessant. Er wordt veel meer behandeld dan ik had verwacht" voorportaal van de B-opleiding. Bi) beide opleidingen moeten de cursisten één dag in de week naar school voor een theorie-opleiding. Daarbij staan onder meer algemene onder werpen op het programma zoals rekenen, natuurkunde, microbiologie en hygiëne en le vensmiddelente chnologie Natuurlijk komen ook onder werpen aan bod die specifiek op de brouwerij gericht zijn. Pro- duktkennis, meet- en regel techniek, brouwproces en ener gievoorziening en automati sering bijvoorbeeld. Omdat de programmatuur van de diverse brouwerijen verschillend is, be handelt de cursus de algemene gang van zaken. Vakgerichte opleidingen, bijvoorbeeld voor reiken is een beroepsopleiding voor vele medewerkers beslist noodzaak. Het LSBL is daarvoor een uitstekend opleidingsinsti tuut. De consulenten begelei den de leerling in de praktijk en zij verzorgen tevens de theorie opleiding, zodat er een goede wisselwerking is tussen theorie en praktijk." Goed voor je werk John Langeweg, kelderbierope- rator in Den Bosch, is een van de geslaagden voor de A-oplei ding. Hij is heel positief over de gevolgde cursus. "Ik vond het prima. We hadden een leuke groep, we hebben veel plezier gehad. Het is leuk te horen hoe het bij andere brouwerijen gaat." Of John doorgaat met de brouwers, geven wij intern." Met andere woorden: onze brouwers leren het vak in onze brouwerijen. Aanvullende ken nis kan tijdens externe oplei dingen worden opgedaan. Jaap Rentmeester vindt het een goede zaak dat produktiemede- werkers worden opgeleid. "We hebben een prachtige brouwe rij, maken een uitstekend bier. Maar dat bier maak je met mensen. Het is dus logisch dat je niet alleen in machines in vesteert, door onderhoud en reparaties, maar ook in men sen. Want de mensen maken Heineken." Noodzaak Tom Baars, Opleidingscoördi nator bij Personeelszaken pro- duktie Zoeterwoude, vindt dat een goede opleiding noodzake lijk is. "In onze brouwerij wordt steeds meer geautomatiseerd. Het gevolg is dat er steeds meer eisen worden gesteld aan het opleidingsniveau van de mede werkers. Om dat niveau te be- B-cursus, weet hij nog niet. "Die schijnt behoorlijk moei lijk te zijn. Ik vond deze al pit tig. Maar het was heel interes sant. Er komt veel meer bij kijken dan ik had verwacht. Het microbiologische en na tuurkundige deel vond ik het meest interessant. Van vergis ting wist ik bijvoorbeeld weinig af. Nu weet je wat er gebeurt. Ik vind dat daarom iedereen naar zo'n cursus zou moeten gaan. Door die kennis doe je je werk zeker beter." Waarborg Paul Adèr van de afdeling Brou wen in Zoeterwoude was aan vankelijk minder enthousiast. Omdat hij van zichzelf zegt, moeilijk te kunnen leren, be gon hij al met tegenzin aan de B-opleiding. "Ik heb het gedaan omdat ik graag bij Brouwen wil Van links naai rechts: Wim Schaap, Nico van Doom en Paul Adèr n door LSBL blijven werken. Hoe meer ge automatiseerd wordt, hoe klei ner de ploegen. En dus minder kans dat je kunt blijven. Na tuurlijk steek je altijd iets op van zo'n cursus. Maar voor mij was de opleiding vooral de waarborg dat ik mijn baan houd." Van zijn wachtchef kreeg hij alle medewerking. Zo mocht hij met de PC werken. Hij is blij dat hij geslaagd is. "Het is me gelukt. Even een paar jaar wachten, dan begin ik aan de Voortgezette opleiding B bier." Trots laat een aantal van de geslaagden hun diploma zien. Van links naar rechts E. Teir- linck, H. van Ham, F. v.d. Broek, J. Langeweg, F. v.d. Kammen, P. v.d. Linden, L. Robben en M. van Osch. Ge heel rechts afdelingschef E. Wilmink. Ook geslaagd, maar niet op de foto: W. Brouwer, W. fooien, E. Welts, E. Ver louw, P. de Frètes. teressant voor je werk. Omdat ik heb gemerkt dat je diploma's Diploma's nodig Rob Kramer van de afdeling Brouwen in Den Bosch, is nog maar net begonnen aan de A- opleiding."Het is even wennen, zo'n hele dag zitten luisteren op school, maar ik vind het wel leuk. Zo kom je meer te weten van het bedrijf waar je werkt, wat er zich afspeelt. Het is in- nodig hebt, als je een andere functie zou willen, heb ik mij zelf aangemeld. Ik ben nu as sistent periodiek onderhoud. Maar mijn bedoeling is verder te komen. Daarom wil ik, als deze cursus goed gaat, zeker door met de B-opleiding. Ik denk wel dat het lukt, want tot nu toe kan ik goed meekomen." JPFHF ji°

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1992 | | pagina 15