Planning is maatwerk
Klanten geven
bestellingen op; de
brouwerijvestigingen
brouwen bier. Zo simpel
lijkt dat. Maar om zowel
alle orders op tijd gereed
te hebben, als de
brouwerij faciliteiten zo
effectief mogelijk te
benutten, is een goede
planning van het
allergrootste belang.
Hoofd Centrale Logistiek,
Leo Slappendel: "Ombouwen
van colonnes moet zoveel
mogelijk worden vermeden"
Er zijn twee soorten afdelingen
die zich met de produktieplan-
ning bezighouden. Centrale Lo
gistiek in Zoeterwoude en, zo
wel in Den Bosch als in
Zoeterwoude, Operationele
Planning. "Centrale Logistiek
vormt een brug tussen com
mercie en produktie", legt Leo
Slappendel uit. Hij is hoofd van
Centrale Logistiek, en houdt
zich -zoals hij zelf zegt- al heel
lang bezig met logistieke werk
zaamheden.
"Heineken Nederland produ
ceert bier voor de binnenlandse
markt en voor exportmarkten.
De plannen kunnen in diverse
stadia worden onderverdeeld.
Om een jaar-produktieplan te
kunnen maken, krijgen we zo
wel van Commercie Export als
van Commercie Nederland per
produkt een jaarverkoop-begro
ting. Ook krijgen we aanvragen
voor inter-company produktie.
Dat is Nederlandse produktie
voor de Europese werkmaat
schappijen van Heineken wan
neer die zelf niet aan de vraag
kunnen voldoen. Daarnaast
krijgen we informatie van onze
brouwerijen in Den Bosch en
Zoeterwoude over hun produk
tie- en opslagcapaciteiten. Aan
de hand van al deze gegevens
verdelen wij de benodigde pro-
duktie-hoeveelheid over de
twee brouwerijen. Daarbij ge
ven we ondermeer aan hoeveel
ploegen per colonne benodigd
zijn", vertelt Slappendel.
Bottelplan
Centrale Logistiek maakt te
vens een emballage- en een
grondstoffenplan voor het hele
jaar. Centrale Produktie In
koop neemt vervolgens contact
op met leveranciers om con
tracten af te sluiten voor de be
nodigde goederen. "Centrale
Logistiek maakt plannen, ver
voordat de daadwerkelijke pro
duktie plaatsvindt. Aan het
jaarplan voor 1993 zijn we bij
voorbeeld al in juli begonnen.
Het spreekt voor zich dat er aan
zo'n plan in de loop der tijd veel
moet veranderen. Elk kwartaal
krijgt de afdeling verkoopeva
luaties, waarna het plan wordt
bijgesteld. Dat doen we door
een 13-weeks bottelplan. Dat is
de basis voor de werkelijke hoe
veelheid te maken brouwsels
per biersoort. We nemen er ook
de gegevens in mee over de co
lonnebezetting. We voorzien
waar en wanneer moet worden
overgewerkt en of er personeel
voor een extra ploeg moet wor
den aangetrokken. Door Cen
trale Produktie Inkoop kan op
dat moment een definitieve be
stelling worden geplaatst bij de
leveranciers van verpakkings
materialen en grondstoffen.
Tussentijds vinden nog de no
dige aanpassingen plaats, bij
voorbeeld wanneer de verkoop
prognoses veranderen. Uitein
delijk wordt voor de beide brou
werijen wekelijks een plan ge
maakt voor de eerstkomende
week. Daarbij wordt uitgegaan
van de werkelijke exportorders
en van de verkoopprognoses
voor de binnenlandse afzet."
Er is met andere woorden een
wezenlijk verschil tussen de
produktieplanning voor de bin
nenlandse markt of die voor de
export. Leo Slappendel: "Voor
het binnenland produceren de
Heinelcen-brouwerijen op voor
raad, gebaseerd op verkoop
prognoses. We houden de voor
raden op peil, rekening
houdend met seizoensinvloe-