cursus Tastbaar Een van de instructeurs van de Al-cursisten is TD-er Piet van Os. Tijdens zijn presentaties en rondleidingen steekt hij zijn en thousiasme voor Heineken, on ze Bossche brouwerij èn voor deze cursus niet onder stoelen of banken. Levert de Al in zijn ogen duidelijk resultaten op? "fa, dat blijkt uit de positieve re acties die ik achteraf krijg. Wanneer je bij Heineken werkt is het belangrijk dat je in elk ge val een keer de brouwerij hebt gezien. Je hoort dagelijks aller lei produktie-kreten. Tijdens zo'n cursus staan we midden in het proces en worden die kre ten ineens heel tastbaar", aldus Piet van Os. Leidraad Deelneemster Monique van Haaren, sinds kort de secreta resse van bedrijfsleider Albert de Voogd in Den Bosch onder streept dat: "Ik vind het heel po sitief dat je overal in het bedrijf komt. Het geeft een goed beeld van hoe produktie in elkaar zit." Ze plaatst ook een kriti sche noot: "Tijdens de cursus week heb ik het als nadelig er varen dat soms van voorkennis werd uitgegaan. Sommige cur sisten laten ook blijken dat ze al meer weten van het brouw- proces. Daar wordt op inge haakt. Maar niet iedereen zit meteen op dat niveau. Zeker niet als je nieuw bent bij Hei neken. Nu, na de cursus, heb ik daar weinig problemen meer mee. Je merkt dat je de infor matie bijna als vanzelf in de praktijk gaat gebruiken. Het heeft te maken met de evalu atie aan het eind van de cursus. Die vond ik erg belangrijk, om dat alle informatie nog eens duidelijk werd gerangschikt. De cursus biedt kortom een goede leidraad. Door de Al-cur sus weten medewerkers van Heineken veel beter met wat voor produkt ze bezig zijn." Betrokkenheid Rob Robbers, microplanner op de afdeling Centrale Logistiek, nam ook deel aan de 45-ste Al: "Het is gewoon een perfecte cursus. Ik heb nu een heel dui delijk beeld van wat Heineken is, van grondstof tot aan het moment dat het de brouwerij verlaat. Ik heb inzicht gekregen in wat er allemaal moet gebeu ren voor het bier richting de klant gaat. Dat komt van pas bij mijn werk. De cursus heeft mijn betrokkenheid bij pro duktie verhoogd. En in de privésfeer kan ik nu een goed antwoord geven op vragen over bier in de breedste zin van het woord. Ik vind het bovendien goed dat je tijdens deze cursus mensen uit andere disciplines leert kennen. Die leggen je uit wat ze doen en hoe zij aankij ken tegen Heineken. Dat werkt blikverruimend." Hij voegt daaraan toe dat de export-acti viteiten van Heineken tijdens de Al wat meer aandacht zou den moeten krijgen. Dat is het enige wat hij heeft gemist. Op weg naar de auto aan het eind van de laatste cursusdag ver zuchtte hij moe, maar voldaan: "Wat werken we toch bij een schitterend bedrijf!" De Al is in de afgelopen vijf jaar gevolgd door ongeveer 400 Heineken-mede werkers. De cursus wordt maximaal 10 keer per jaar gegeven. Mede werkers die willen weten wel ke van de diverse Heineken- brouwcursussen voor hen zijn bestemd, kunnen terecht bij Cees Versluys, toestel 6922 in Zoeterwoude. sluys. Wie slaagt krijgt een di ploma als beloning. Doel Het doel van de Al-cursus is het kennen van de organisatie van een brouwerij en de hoofd processen van brouwen en ver pakken. De Al is bestemd voor de niet-produktiegebonden Heineken-medewerkers, die voor hun werkzaamheden in zicht moeten hebben in de pro- duktie-organisatie en het pro- duktieproces. Hoewel de cursus in grote lijnen vastligt, verschillen alle edities toch van elkaar. Elke groep stelt weer an dere vragen, waardoor het ac cent de ene keer meer kan lig gen op marketing en de andere keer bijvoorbeeld meer op ver pakken. De deelnemers aan de Al moeten examen doen. Dat gebeurt een drietal maanden na de cursusweek. "We nemen met opzet het examen later af. Dan kan de lesstof even bezin ken en hebben de deelnemers de gelegenheid het cursusboek en hun aantekeningen nog eens goed te bestuderen," vertelt cursuscoördinator Cees Ver- Theorieles in het instructielo kaal in de filterkamer van on ze Bossche brouwerij

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1992 | | pagina 5