cursus
Tastbaar
Een van de instructeurs van de
Al-cursisten is TD-er Piet van
Os. Tijdens zijn presentaties en
rondleidingen steekt hij zijn en
thousiasme voor Heineken, on
ze Bossche brouwerij èn voor
deze cursus niet onder stoelen
of banken. Levert de Al in zijn
ogen duidelijk resultaten op?
"fa, dat blijkt uit de positieve re
acties die ik achteraf krijg.
Wanneer je bij Heineken werkt
is het belangrijk dat je in elk ge
val een keer de brouwerij hebt
gezien. Je hoort dagelijks aller
lei produktie-kreten. Tijdens
zo'n cursus staan we midden in
het proces en worden die kre
ten ineens heel tastbaar", aldus
Piet van Os.
Leidraad
Deelneemster Monique van
Haaren, sinds kort de secreta
resse van bedrijfsleider Albert
de Voogd in Den Bosch onder
streept dat: "Ik vind het heel po
sitief dat je overal in het bedrijf
komt. Het geeft een goed beeld
van hoe produktie in elkaar
zit." Ze plaatst ook een kriti
sche noot: "Tijdens de cursus
week heb ik het als nadelig er
varen dat soms van voorkennis
werd uitgegaan. Sommige cur
sisten laten ook blijken dat ze
al meer weten van het brouw-
proces. Daar wordt op inge
haakt. Maar niet iedereen zit
meteen op dat niveau. Zeker
niet als je nieuw bent bij Hei
neken. Nu, na de cursus, heb ik
daar weinig problemen meer
mee. Je merkt dat je de infor
matie bijna als vanzelf in de
praktijk gaat gebruiken. Het
heeft te maken met de evalu
atie aan het eind van de cursus.
Die vond ik erg belangrijk, om
dat alle informatie nog eens
duidelijk werd gerangschikt.
De cursus biedt kortom een
goede leidraad. Door de Al-cur
sus weten medewerkers van
Heineken veel beter met wat
voor produkt ze bezig zijn."
Betrokkenheid
Rob Robbers, microplanner op
de afdeling Centrale Logistiek,
nam ook deel aan de 45-ste Al:
"Het is gewoon een perfecte
cursus. Ik heb nu een heel dui
delijk beeld van wat Heineken
is, van grondstof tot aan het
moment dat het de brouwerij
verlaat. Ik heb inzicht gekregen
in wat er allemaal moet gebeu
ren voor het bier richting de
klant gaat. Dat komt van pas bij
mijn werk. De cursus heeft
mijn betrokkenheid bij pro
duktie verhoogd. En in de
privésfeer kan ik nu een goed
antwoord geven op vragen over
bier in de breedste zin van het
woord. Ik vind het bovendien
goed dat je tijdens deze cursus
mensen uit andere disciplines
leert kennen. Die leggen je uit
wat ze doen en hoe zij aankij
ken tegen Heineken. Dat werkt
blikverruimend." Hij voegt
daaraan toe dat de export-acti
viteiten van Heineken tijdens
de Al wat meer aandacht zou
den moeten krijgen. Dat is het
enige wat hij heeft gemist. Op
weg naar de auto aan het eind
van de laatste cursusdag ver
zuchtte hij moe, maar voldaan:
"Wat werken we toch bij een
schitterend bedrijf!"
De Al is in de afgelopen vijf
jaar gevolgd door ongeveer
400 Heineken-mede werkers.
De cursus wordt maximaal 10
keer per jaar gegeven. Mede
werkers die willen weten wel
ke van de diverse Heineken-
brouwcursussen voor hen zijn
bestemd, kunnen terecht bij
Cees Versluys, toestel 6922 in
Zoeterwoude.
sluys. Wie slaagt krijgt een di
ploma als beloning.
Doel
Het doel van de Al-cursus is
het kennen van de organisatie
van een brouwerij en de hoofd
processen van brouwen en ver
pakken. De Al is bestemd voor
de niet-produktiegebonden
Heineken-medewerkers, die
voor hun werkzaamheden in
zicht moeten hebben in de pro-
duktie-organisatie en het pro-
duktieproces. Hoewel de
cursus in grote lijnen vastligt,
verschillen alle edities toch van
elkaar. Elke groep stelt weer an
dere vragen, waardoor het ac
cent de ene keer meer kan lig
gen op marketing en de andere
keer bijvoorbeeld meer op ver
pakken. De deelnemers aan de
Al moeten examen doen. Dat
gebeurt een drietal maanden na
de cursusweek. "We nemen
met opzet het examen later af.
Dan kan de lesstof even bezin
ken en hebben de deelnemers
de gelegenheid het cursusboek
en hun aantekeningen nog eens
goed te bestuderen," vertelt
cursuscoördinator Cees Ver-
Theorieles in het instructielo
kaal in de filterkamer van on
ze Bossche brouwerij