Verbouwing in
bedrij f srestaurant
Nieuwe fermentoren in lab
Zoeterwoude De keuken
van het bedrijfsrestaurant van
Produktie Zoeterwoude onder
gaat momenteel een face-lift.
Voor de verbouwing is gekozen
omdat de keuken alweer 14 jaar
oud was en daarom op termijn
niet meer zou voldoen aan de
eisen van deze tijd. Begin juni
is gestart met de werkzaamhe
den. "We streven ernaar eind
augustus klaar te zijn. Maar
mogelijk wordt de keukenap-
paratuur wat later geleverd in
verband met de zomervakan
ties. Dan is het al gauw half sep
tember", licht Hans Polderdijk
(projectleider Technische
Dienst, afdeling Nieuwbouw)
toe. Na de verbouwing is de uit
gifte van eten en dranken ver-
De produktiemedeweikers
kunnen terecht in een
noodkantine
beterd. In plaats van één route
waarlangs iedereen moest lo
pen, is gekozen voor een sys
teem waarbij de uitgifte is ver
deeld over verschillende
punten.
Intussen kunnen de produktie-
medewerkers gebruik maken
van een noodkantine. Die is te
vinden vlak naast de ruimte
waar de nieuwe keuken en
spoelkeuken in aanbouw zijn.
Hans Polderdijk: "Voor de tij
delijke kantine hebben we veel
apparatuur kunnen lenen van
de leverancier van onze nieuwe
keuken. Het overige hebben we
gehuurd. Het pakket dat we in
de noodkantine aanbieden is
wat kleiner. We hebben nu ook
niet de faciliteiten om alles af
te wassen. Toch hebben we,
naast de tijdelijke wegwerp-
bordjes en bekers, gekozen voor
het vertrouwde metalen bestek
en echte glazen."
De vraag naar testbrouwsels op
micro-schaal is de laatste tijd
stijgende. Om daaraan te kun
nen voldoen moest het labora
torium van Research Deve
lopment in Zoeterwoude
nieuwe apparatuur aanschaf
fen. Vorige maand maakten we
melding van de ingebruikname
van een mini-helderbierfilter.
Inmiddels heeft HTS in Zoeter
woude 12 nieuwe fermentoren
aangeschaft, waarmee op klei
ne schaal zeer betrouwbare ver-
gistingsproeven kunnen wor
den uitgevoerd. Bovendien is de
bestelling voor zestien kleine
lageringstankjes net de deur
uit.
HTS beschikte al enige tijd over
een paar modernere fermento
ren, de voorlopers van de nieu
we apparatuur. Het grootste
gedeelte van het vergistingson-
derzoek op micro-schaal moest
vanwege capaciteitsgebrek ech
ter grotendeels worden uitge
voerd in simpele glazen tank
jes. fan Kempers van de
HTS-afdeling Procestechnolo
gie: "Die zijn alleen geschikt
voor eenvoudige onderzoeken.
Ze bieden te beperkte moge
lijkheden. Met de nieuwe fer
mentoren hebben we echter al
le vergistingsmogelijkheden in
de hand. We kunnen daarmee
dus diepgaander onderzoek ver
richten. Bovendien zijn we nu
in staat in het klein de vergis-
tingsomstandigheden zoals die
zich afspelen in grote tanks pre
cies na te bootsen."
Goed advies
Hij vervolgt: "Heineken bezit
door overnames in het verleden
wereldwijd veel brouwerijen.
Die herbergen gistkelders,
waarin je zowel horizontale als
verticale gisttanks van ver
schillende afmetingen aantreft.
Voor de smaak van het bier is
het belangrijk, dat we het ver
gistingsproces kunnen beheer
sen. Onafhankelijk van de
tankvorm of -grootte. Dat kan
nu worden bereikt door onder
zoek te doen met deze kleine
fermentoren. Het bier dat hier
mee wordt gemaakt, smaakt
precies hetzelfde als wanneer
het op grote schaal wordt
gebrouwen. We kunnen de
produktievestigingen nu goed
adviseren over hun vergistings
processen."
Jan Kempers bij een van de
nieuwe fermentoren, waarmee
op micro-schaal vergistingson-
derzoek wordt gedaan