A'Stad populair
Het Heineken
Ontvangstcentrum
bestaat nu ruim
een jaar. In de
afgelopen tijd
hebben circa
honderdduizend
bezoekers een
rondleiding
gekregen. Van alle
kanten zijn de
reacties positief.
"We krijgen alleen maar posi
tieve reacties", vertelt Kees Jan
Strop, hoofd PR-Services, de af
deling waaronder de ontvang
sten vallen. "Sinds de opening
hebben we een aantal kleine
veranderingen doorgevoerd om
alles nog beter te laten verlo
pen. Vooral het audiovisuele
gedeelte is een groot succes.
Met behulp daarvan wordt de
bezoeker meegevoerd van de
rust van de historie naar de
snelheid van het heden. Ieder
een is daar enthousiast over."
Dat beaamt ook chef Ontvang
sten Bard Schiphorst. Samen
met acht Ontvangsten-mede-
werkers en 44 rondleiders is hij
ervoor verantwoordelijk dat el
ke werkdag honderden gasten
tevreden op een bezoek kunnen
terugkijken.
Goed middel
In A'Stad gebeurt meer dan al
leen de rondleiding voor toeris
ten. In de periode van oktober
tot juni, wanneer er alleen nog
's ochtends twee toeristenrond
leidingen zijn, vinden er 's mid
dags vele horeca-ontvangsten
plaats. "De management-teams
van de horecagebieden nodigen
horeca-ondernemers en agen
ten uit om met hun partner een
bezoek te brengen aan het Hei-
neken Ontvangstcentrum. Zul
ke ontvangsten vonden ook in
Den Bosch en Zoeterwoude
plaats. Zo'n ontvangst is be
doeld om onze relaties kennis
te laten maken met de brouwe
rij en vooral om de banden, die
onderling bestaan, te verstevi
gen. Een rondleiding en een
aanvullende ontvangst is daar
voor een uitstekend middel.
Verder ontvangen we horeca
ondernemers met hun eigen af
nemers. Deze bezoeken wor
den ook door 'Commercie'
aangemeld", aldus Bard Schip
horst.
"De belangstelling vanuit de ei
gen organisatie is duidelijk ge
groeid", vult Kees Jan Strop aan.
"In toenemende mate krijgen
we verzoeken van bijvoorbeeld
Commercie, Marketing en
Concern om directe relaties te
ontvangen. Het aantal verzoe
ken is zo groot dat we die zelfs
niet allemaal kunnen honore
ren. Sinds de ingebruikname
van dit Ontvangstcentrum
kunnen we completere ont
vangsten bieden. De diverse
ruimtes, de Moutzolder, de Mo
lenzolder en het Roeischip, zijn
zeer geschikt voor grote ont
vangsten. Zoals de bezoekers
van de International Festival
Association, die kort geleden
zijn geweest. De aandeelhou
dersvergadering is er ook ge
houden. En grote persconferen
ties, zoals de presentatie van
het jaarverslag en onlangs van
het Heineken Open." Met na
druk stelt hij: "We zijn geen
commerciële horeca-gelegen-
heid en willen er geen feest-
centrum van maken. We willen
uitsluitend toeristen ontvan
gen en onze eigen relaties. Met
dit ontvangstcentrum hebben
we daarvoor een prima instru
ment in handen."
De Molenzoldei
Na de opening van het ont
vangstcentrum op 22 mei 1991
bleef het aantal bezoekers aan
vankelijk achter bij de ver
wachting. De gevolgen van de
Golfcrisis waren nog merkbaar.
Met name uit de Verenigde Sta
ten kwamen aanmerkelijk
minder toeristen naar Europa.
Al geruime tijd is er echter
weer sprake van een toename.
Uit een onlangs gehouden en
quête blijkt dat 50 a 60% van de
buitenlandse bezoekers uit
Amerikanen bestaat. Dan is er
nog een groot aantal uit andere
verre landen, zoals Nieuw-Zee-
land en Australië. De overigen
komen uit Europa. En hoewel
ook Nederlanders een rondlei
ding mogen volgen, zijn er
maar weinig landgenoten die
daarvan gebruik maken. Waar
schijnlijk is de mogelijkheid
nog onvoldoende bekend.
Druk
Zoals ook voorheen gebruike
lijk was, zijn er in de periode
van 15 juni tot en met 15 okto
ber op elke doordeweekse dag
vier rondleidingen. Twee 's
ochtends, om half tien en om
elf uur, en twee 's middags, om
een uur en half drie. 's Morgens
vroeg is het wat minder druk.
Gemiddeld zijn er enige tien
tallen belangstellenden. Op de
andere tijdstippen is het aan
zienlijk drukker. Vaak worden
in korte tijd alle honderdvijftig
toegangskaarten verkocht en
moet er 'nee' worden verkocht
tegen de wachtenden die nog
buiten staan.