den op de etiketten? Zuiniger om
gaan met onze investeringen? Meer
doen met minder mensen? fe kunt
het als Management Team wel wil
len, maar het lukt alleen als we met
ons allen zó gemotiveerd zijn dat ie
dereen zich er 100% voor wil inzet
ten. Dat bedoelen we met Mensen
Maken Heineken"aldus Strobos.
Dat klinkt mooi, maai wat gaat dat
nu in de praktijk betekenenWat
merkt de gewone Heineken-werkne-
mer daar nu morgen van
"Mórgen misschien nog weinig - al
heeft hij al een duidelijk positief sig
naal gehad dat we aan het veranderen
zijn. Ik bedoel de krant Mensen Ma
ken Heineken, die alle Heineken Ne
derland-medewerkers hebben ont
vangen. Dat is het eerste signaal dat
we duidelijk anders met elkaar en
met de organisatie willen omgaan.
We willen opener met elkaar com
municeren. Van onderop en van bo
venaf. De werkvloer moet beter wor
den geïnformeerd over de zaken
waarmee de leidinggevenden bezig
zijn. En wij moeten ons oor beter te
luisteren leggen op de werkvloer."
"Als Management Team hebben wij
het voortouw genomen door in een
serie groepsgesprekken met de 80 a
90 hoogste leidinggevenden van ons
bedrijf om de tafel te gaan zitten. Ech
te ronde-tafelgesprekken. Drie series
gesprekken hebben we nu afgerond.
Daarin hebben we open en eerlijk
met elkaar zitten praten over knel
punten en hoe we die uit de weg kon
den mimen, over wat we als Directie
zouden willen. Daarin hebben we ge
vraagd: "Hoe denken jullie nou dat
neken
we het zouden moeten aanpakken?"
En daarop hebben we eerlijk ant
woord (en soms ook forse kritiek) ge
kregen. In die ronde-tafelgesprekken
kwam nog eens naar voren dat de lei
dinggevenden van Heineken Neder
land onvoldoende zicht hadden op
wat nou precies de visie van de di
rectie is: Waar willen we met Heine
ken Nederland naar toe?"
Precies. Waar wilt u naartoe
Strobos: "Dat is heel simpel - en heel
moeilijk. We willen in de eerste
plaats de absolute marktleider zijn op
de Nederlandse biermarkt. Niet al
leen op de pilsmarkt, maar op de he
le biermarkt. Niet alleen in de hoe
veelheid bier die we verkopen, maar
juist ook wat betreft kwaliteit, ver
nieuwingsdrang en n klcracht. We
hebben drie absolute wereldmerken:
Heineken, Arnstel en Buckler. En
wie in de wereld aan de top wil blij
ven staan, moet allereerst in zijn
thuismarkt de top zijn. Heineken be
gint hier. Dat betekent veranderen.
Veranderen in hoe we op de markt re
ageren - en dus veranderen in onze or
ganisatie."
Heeft dat ook iets te maken met de
veranderingsthema's van de heer
Van Schaikl
"Jazeker, want wat zijn die thema's?
Allereerst twee doelen. De eerste is
slagkracht door merkkracht: verze
keren dat we onze topmerken goed
gebruiken om onze toppositie in de
wereld verder uit te bouwen. De
tweede toprendement door kosten
bewustzijn: als één na grootste brou
werij ter wereld moeten we onze to
tale produktie-, marketing- en
verkoopkosten in verhouding zó laag
kunnen houden dat we het beste ren
dement halen. Want alleen door een
toprendement te halen kunnen we
blijven investeren in onze topposi
tie."
"Willen we die doelen bereiken, dan
moeten we voldoen aan een aantal
voorwaarden. Beslissen op basis van
feiten is er daar een van. Intuïtie is
waardevol, maar beslissingen over de
toekomst van je bedrijf moet je ook
goed hebben doorgerekend. Je moet
alle positieve en negatieve ontwik
kelingen hebben ingeschat. De twee
de voorwaarde is open interne com
municatie: luisteren naar wat er in de
organisatie leeft, openstaan voor vra
gen en ideeën, bereid zijn als ma
nagement steeds weer te vertellen
welke richting we uitgaan, waarom,
en welke bijdragen we daarbij van ie
dereen verwachten."
"Dat brengt me terug op je eerdere
vraag: Waar willen we naartoe met
Heineken Nederland? We willen de
beste zijn - maar dat kan alleen met
een organisatie die nog veel sneller
dan nu kan reageren op veranderin
gen; met een bedrijf waarin mensen
veel dieper in de organisatie veel
meer verantwoordelijkheid dragen.
Verantwoordelijkheid voor hun pro-
dulct en verantwoordelijkheid voor
hun resultaat. En dat is de derde voor
waarde voor succes."
"Die verantwoordelijkheid betekent
ook dat we ons niet meer kunnen ver
schuilen achter structuren. Niet or
ganisatieschema's en structuren ma
ken Heineken, maar mensen. Dat
betekent ook heel duidelijk dat we
klantgericht moeten werken. Intern
en extern. Want alleen als onze klant
100% tevreden over ons is, mogen
we zelf beginnen te denken dat we
het misschien niet slecht doen. Te
vreden klanten, tevreden mensen:
daarop moeten we allemaal af te re
kenen zijn.
Daarom willen we binnen Heineken
ook gaan werken met resultaatver
antwoordelijke eenheden. Dat is de
grote lijn van onze bedrijfsvisie. Dit
is besproken en aangepast in de ron
de-tafelgesprekken waar ik het over
had. Op 14 mei hebben we in 's-Her-
togenbosch in een bijeenkomst met
zo'n honderd leidinggevenden die be
drijfsvisie definitief vastgelegd. Nu
maken we daar een overzichtelijk
boekje van, waarin al onze medewer
kers kunnen lezen wat voor bedrijf
Heineken Nederland wil zijn en hoe
we daaraan willen werken."
"Onze bedrijfsvisie is de leidraad die
wij de komende jaren allemaal, pro-
duktiemedewerkers en Management
Team, leidinggevenden en adminis
tratieve staf, monteurs en onderzoe
kers, chauffeurs en vertegenwoordi
gers zullen gebruiken."
Wil dat zeggen dat de reorganisatie
nu is afgelopen
Strobos: "Daar kan ik zowel ja als nee
op zeggen. Ja - de tijd van harde maat
regelen, onmiddelijk onkosten be
sparen om ons rendement op te krik
ken ligt achter ons. Nee - want we
zitten nog middenin het proces van
het omvormen van Heineken Neder
land tot een echt flexibele organisa
tie waarin klantgerichtheid en resul
taat-verantwoordelijkheid centraal
staan. En dat omvormingsproces gaat
niet één-twee-drie. In de ronde tafel
gesprekken hebben we besproken
hoe we met dat proces om moeten
gaan en waar daarin de knelpunten
liggen. Die gaan we nu oplossen. Dat
is een proces van jaren. Dat moet van
onderaf groeien en van bovenaf wor
den gestimuleerd. Daarmee en daar
in moeten mensen leren werken. En
dat kan alleen als we open met elkaar
communiceren, openstaan om van
elkaar te leren. Dat kan alleen als we
allemaal beseffen dat wij allen samen
Heineken maken, samen verant
woordelijk zijn, nu en in de toe
komst: MENSEN MAKEN HEINE
KEN."