Uit een ander
vaatje getapt
Uit een ander vaatje getapt is een
rubriek met korte berichten uit binnen-
en buitenland over de ontwikkelingen
in de bier^, gedistilleerd- en
frisdrankenmarkt. Van de telex
gescheurd, uit kranten en tijdschriften
geknipt en op deze pagina
bijeengebracht.
Punten op
verpakking
Belgisch bier geen
trend
Beaujolais Primeur
vooral naar
Duitsland
Premium populair
Vrij van PVC
Smaak telt
Nieuwe EG-
verplichtingen
Stijging
bierconsumptie
Nederland
(De inhoud van de artikelen in deze rubriek valt buiten
de verantwoordelijkheid van de redactie)
De Franse verpakkingsindustrie
moet voor eenmalige verpakkin
gen een milieuheffing betalen.
Die heffing wordt voor de consu
ment zichtbaar door een blauwe
stip op de verpakking. Ontbreekt
die stip, dan is geen heffing be
taald en is de fabrikant verplicht
de gebruikte verpakking weer in
te nemen.
(Uit het Rotterdams Dagblad
van 9 januari)
"We hebben veel aan de Am
sterdamse terrasjes te danken,"
grapt Hans H. Meerloo, Executi
ve Vice President Beers EC van
Interbrew b.v. over Hoegaarden.
"Een mogelijke oorzaak voor het
succes is dat het door 'yuppies'
is opgepikt. Misschien dat uit die
tijd het schijfje citroen stamt, je
ziet dat alleen in Nederland." Het
witbier is vooral in Nederland en
België populair. "Er bestaat zelfs
een reëel gevaar, dat het een
soortnaam wordt. Dat men een
Hoegaarden bestelt, maar bij
voorbeeld een Wieckse Witte
krijgt." Behalve snelle jongens
zijn ook vrouwen zich gaan inte
resseren voor bier, mede dank
zij de 'sweetsour-taste' van Hoe-
gaarden en het zoete Kriek, een
kersenbier dat ook succesvol is.
"Niet dat wit- of kersenbier de tra
ditionele pils zal vervangen,
maar het zal wel een stuk inte
resse opwekken", zo voorspelt
Meerloo. Sommige pilsbrouwers
meesmuilen dat het 'bolleke Bel
gisch bier' ten onrechte zoveel
aandacht krijgt. "Daar ben ik het
niet mee eens, het is zeker geen
mode verschijnsel," verdedigt
Meerloo zijn stiel, "het is een
duurzame trend. Als je zo'n ab
dijbier drinkt, doe je dat rustig. Je
zou bijvoorbeeld witbier veel
meer als een aperitief kunnen
positioneren," geeft hij een ge-
dachtengang prijs.
(Food Management, februari
1992)
Duitsland is met een afname van
70.000 hectoliter de grootste bui
tenlandse afnemer van Beaujo
lais Primeur, ook wel aangeduid
als Beaujolais Nouveau. Groot-
Brittannië en Japan komen met
elk 30.000 hectoliter op de ge
deelde tweede plaats. De VS ko
men met 25.000 hectoliter op de
vierde plaats. Nederland zal naar
verwachting circa 15.000 hectoli
ter importeren. Daarmee neemt
ons land met België, Luxemburg
en Zwitserland de gedeelde vijf
de plaats in. De totale produktie
aan Beaujolais Primeur kwam in
1991 naar schatting op 60 mil
joen flessen uit.
Uit Voedingsmiddelentechnolo
gie, nummer 1)
Voor de grote Britse brouwers
staat de ontwikkeling van premi
um pils bovenaan het prioritei
ten-lijstje. Op die manier willen ze
een dam opwerpen tegen de
groeiende stroom import-bieren,
die het aanzienlijk beter doen
dan de bestaande buik-merken.
De totale bierverkoop daalde vo
rig jaar in Engeland met 1% in
waarde. De omzet in de stan
daard merken ging echter met
3% omlaag, terwijl de afzet van
duurdere import-bieren met 3%
toenam.
Aangenomen wordt, dat de bui
tenlandse merken tegen het eind
van dit jaar ongeveer 10% van de
totale Britse pilsmarkt voor hun
rekening zullen nemen.
(Uit Food press van 13 maart)
De Consumentenbond laat zich
in het jongste nummer van de
Consumentengids positief uit
over de verpakkingen. Volgens
de bond verdient de levensmid
delensector een extra pluim op
de hoed. Supermarkten en leve
ranciers hebben, aldus de Con
sumentenbond, daadwerkelijk
moeite gedaan om verbeterin
gen door te voeren. In 1989 con
stateerde de Consumentenbond
bij een onderzoek nog dat 115
van de 130 artikelen waren ver
pakt in materiaal dat PVC bevat
te. Thans zijn de meeste verpak
kingen in de levensmiddel
ensector vrij van PVC en ver
vangen door minder milieubelas
tende materialen. De Consu
mentenbond constateerde met
name bij een aantal buitenland
se biermerken nog PVC aan de
binnenkant van de dopjes op de
flessen. Nederlandse merken
als Amstel Light, Brand en Dom-
melsch zijn inmiddels vrij van
PVC.
(Uit de Levensmiddelenkrant
van 29 februari)
Niet het imago maar de smaak is
doorslaggevend bij de keuze
voor een premium bier. Dat blijkt
uit een onderzoek op de Engel
se markt in opdracht van de Ca
nadese Molson Breweries. De
Britse bierliefhebbers noemden
verder kwaliteit, alcoholpercen
tage en prijs als belangrijk voor
hun keuze.
(Uit Whitbread News van febru
ari)
Als gevolg van het EG-streven
naar volledig harmonisatie van
etiketteringsrichtlijnen wordt de
voedingsmiddelen-industrie op
korte termijn geconfronteerd met
een aantal nieuwe verplichtin
gen. Het gaat dan onder andere
om een kwantitatieve aandui
ding van de belangrijkste ingre
diënten en een harmonisering
van voedingswaardebewerin
gen. Ook etiketgegevens over
de gehanteerde verpakking en
het al dan niet doorstraald zijn
van een produkt liggen in het ver
schiet. Enkele vooruitziende be
drijven werken al aan een ge
standaardiseerd informatieka
der op het etiket.
(Uit Food Management van
februari)
De consumptie van bier in Ne
derland voor het jaar 1991 be
droeg 90,5 liter per hoofd van de
bevolking, waarvan de alcoho
larme en -vrije bieren 6,9 liter uit
maakten. In 1990 bedroegen de
ze cijfers respectievelijk 90,0 en
circa 5 liter. Dit betekent een con
sumptiestijging van 0,5 liter ten
opzichte van 1990 (0,5%). De
consumptie van pilsener bier
vertoonde in 1991 een geringe
daling.
(Uit persbericht Centraal Brou
werij Kantoor van 11 maart)