Mijn taak daarin is vooral hen
te stimuleren en hen op hun re
sultaten aan te spreken. Vier
keer in het jaar krijgen ze een
overzicht met daarin de resul
taten die in hun gebied zijn be
haald en dat werkt erg goed.
Maar ik moet zeggen dat in het
algemeen de inzet van alle me
dewerkers erg goed is. Iedereen
zet zich honderd procent in
voor de zaak en dat is te mer
ken in de stijging van de om
zetcijfers."
Zakelijke stad
We verlaten het Zeeuwse voor
een bezoek aan Havenstad, de
grootste horecagroothandel in
het horecagebied Rotterdam/
Zeeland, die sinds een half jaar
onder leiding staat van Lex Bau
er. Havenstad ligt op het indus
trieterrein bij Schiedam, vlak
bij vliegveld Zestienhoven en
verzorgt de belevering van het
centrum en het noordelijke ge
deelte van de Maasstad, Vlaar-
dingen en Schiedam. "Een za
kelijke stad met grote evene
menten en veel grote klanten",
beschrijft Lex Bauer in het kort
het Rotterdamse gedeelte. "We
hebben net het filmfestival
achter de mg. Een groots opge
zet evenement, waardoor we in
ons gebied in januari grotere
omzetten hebben gemaakt dan
in januari 1991. En verder ken
nen we hier natuurlijk evene
menten als het Theatro Fantas-
tico, de Regatta en het
Heineken Jazzfestival."
Havenstad is onlangs overge
gaan op het beleveren van de
Bedrijfsleider Rob Mak van
drankenhandel Andeweg-
Renesse J
om iets extra's te bestellen.
Daarom bellen wij in januari
zelf zo veel mogelijk afnemers
om het contact te onderhou
den. Dat is in de topmaanden
wel anders, want dan stromen
de orders binnen."
Vakbeurs
In febmari komen alle horeca
bedrijven in Zeeland samen op
de regionale horecavakbeurs in
Goes. Deze beurs is voor de ver
tegenwoordigers van dranken
handel De Vlieger-Verdonk
heel erg belangrijk omdat die in
Zeeland hoger staat aange
schreven dan de Horecava. Ed
van Duijn: "In Goes zien we
een groot deel van onze afne
mers en worden veel zakelijke
afspraken gemaakt. Daarnaast
proberen onze vertegenwoordi
gers uiteraard ook anderen te
interesseren voor onze produk-
ten." Daarna gaat het voorbe
reidende werk voor het zomer
seizoen pas echt beginnen en
zoeken de vertegenwoordigers
van de drankenhandel nog voor
Pasen alle seizoensbedrijven
op. Een belangrijke zaak, om
dat er in de toeristische horeca
nogal eens van eigenaar wordt
veranderd.
De eigen verantwoordelijkheid
van de vertegenwoordiger
speelt daarbij een grote rol. Ed
van Duijn hierover: "Dat moet
ook wel. In deze branche kun je
niet wachten op een initiatief
van de bedrijfsleider, maar zul
je er zelf tegen aan moeten. Dat
maakt volgens mij het werk
ook een stuk plezieriger, omdat
je zelf verantwoordelijk bent
voor de bereikte resultaten.
Daarbij moet je als vertegen
woordiger niet risico-mijdend
bezig zijn. Je hebt volgens mij
alleen succes en groei als je met
mensen werkt, die lef hebben.
klanten met rolcontainers. Dit
betekent dat bestellingen voor
de klant in één keer kunnen
worden klaargezet in één kar
retje. De bestelling kan in één
keer uit de vrachtwagen wor
den gereden. "Het voordeel
hiervan is dat je per auto twee
ritten per dag kunt maken. Je
besteltijd wordt korter en je
kunt de klant sneller van dienst
zijn. Voor de kleinere bestellin
gen maken wij gebruik van een
service-busje." Service is vol
gens Lex Bauer erg belangrijk in
de strijd met de concurrentie.
"Alleen door een optimale ser
vice naar de klant toe kun je ter
rein winnen en de concurrentie
voor zijn", meent hij.
Plaatselijk bier
Andeweg-Renesse in Dor
drecht, de derde drankenhandel
in dit horecagebied, staat onder
leiding van Rob Mak. De dran
kenhandel levert voornamelijk
aan Dordrecht, Rotterdam-
Zuid en de randgemeenten Al-
blasserwaard en de Hoelcse-
waard. In relatie tot de rest van
het gebied is Dordrecht voor
namelijk een Amstel-stad. "Dat
is de kracht geweest van een
van onze vroegere agenten",
vertelt Rob Mak hierover. "Ook
is het misschien aardig om te
vermelden dat wij een 'tapbier
tje van het seizoen' hebben
geïntroduceerd", vertelt Rob
Mak. "Elke drie maanden kan
een afnemer van ons het fust
bier van het seizoen krijgen.
Dat is in deze periode het Bel
gische Afflichem. De onderne
mer koopt de fusten en krijgt
van ons in bruikleen verkoop
ondersteunende artikelen als
een tapkop, vilt en glaswerk. En
ik moet zeggen dat de meeste
afnemers erg enthousiast zijn
over dit initiatief."
van Duijn: "Maar niet alleen.
Ook de plaatselijke bevolking
speelt een rol in dit succes,
evenals de industrie in Zeeland
en de ontsluiting van de eilan
den, waardoor ook veel dagjes
mensen deze kant opkomen. Je
bent nu (als je geen file hebt) in
een mum van tijd vanuit Rot
terdam in Middelburg."
In de periode dat wij Middel
burg bezoeken is het erg rustig
bij de drankenhandel. De tele
foon gaat zelden over en het
lijkt net alsof de horeca deze
maand nog in een diepe win
terslaap is. "De maanden janu
ari en februari zijn altijd erg rus
tig. Dat komt ondermeer door
het sluiten van de seizoensho-
reca", vertelt Ed van Duijn. "In
deze periode wordt dan ook
veel zelfstandig werk van onze
verkooptelefonisten gevraagd,
die de rustige periode gebrui
ken om alle klanten af te bellen
om toch nog zo veel mogelijk
orders binnen te halen."
Verkooptelefoniste Jeanine
Muller vult hierbij aan: "Voor
al de maand januari verloopt
moeizaam. Dat komt onder
meer doordat er dan geen
'Drankenjoumaal' uitkomt.
Meestal is het Drankenjour
naal aanleiding voor de klanten
De vertegenwoordigers van A
drankenhandel Havenstad,
met van links naar rechts:
Hans de Vries, Edu Noor-
lander en Hennie Munter