Eind jaren tachtig
schoten ze als padde
stoelen uit de grond: de
grand cafés van
Nederland. Inmiddels
zijn het er ruim
zeventig. Ze kenmerken
zich door een ruim,
luxe ingericht pand op
een vooraanstaande
locatie en een groot
voedsel- en dranken
pakket. Kenmerken
die goed aansluiten bij
het kwaliteits-imago
van Heineken bier.
Vandaar dat in een
groot aantal van die
grand cafés Heineken
wordt geschonken.
M Willem Hosang (links), Bert
Vriens (midden) en
vertegenwoordiger Mike
Janssen van het horecagebied
Amsterdam/Utrecht brengen
een toost uit in De Kroon in
Amsterdam
In de Heineken-campagne
'Bier, zoals bier bedoeld is' staat
Heineken bier voor kwaliteit,
eerlijkheid en oorspronkelijk
heid. Ook grand cafés, elk met
een eigen uniek karakter, staan
daarvoor. Bovendien is het pu
bliek dat er komt meestal ou
der dan 25 jaar. Ook de Heine
ken-campagne is op deze doel
groep afgestemd. Is dat de reden
dat Heineken bier zich sterk op
grand cafés richt?
"Dat is een van vele redenen",
reageert hoofd Horeca Willem
Hosang. "Het grand café is ei
genlijk een wedergeboorte van
een in de jaren dertig zeer ge
waardeerd horeca-idee, maar
dan aangepast aan de eisen en
wensen van de hedendaagse
bezoekers. Daarbij komt ook
het moderne horeca-onderne-
merschap tot uiting. Een echt
grand café kenmerkt zich aan
de ene kant door grandeur, een
sfeervolle omgeving, uitstra
ling van hoogwaardige kwali
teit en appellerend aan nostal
gische gevoelens c.q. oor
spronkelijkheid. Aan de andere
kant hoor je er hedendaagse
muziek op de achtergrond en
zie je dat de eigenaar gebruik
maakt van nieuwe automatise
ringsmogelijkheden, zoals on
ze Taptronics (moderne tap
installaties, red.]."
"Als je deze typering van het
grand café in relatie brengt tot
onze nieuwe Heineken-cam
pagne, dan zie je heel veel over
eenkomsten. Reden waarom
wij van mening zijn dat Heine
ken bier in een grand café thuis
hoort. Het is een uitstekende
manier om het 'premium quali-
ty-karakter' van Heineken bier
te bevestigen. Ik wil er gelijk
tijdig geen enkel misverstand
over laten bestaan dat hiermee
tevens gezegd zou zijn dat er
geen grand cafés met Amstel
bier zijn of zullen komen. Inte
gendeel. De horeca-onderne-
mer heeft natuurlijk de belang
rijkste stem in het geheel bij de
keuze van zijn favoriete bier
merk. Hiermee heb je rekening
te houden, want het gaat er uit
eindelijk om dat de horeca-on-
dernemer voor de volle hon
derd procent achter het merk
staat dat wordt verkocht. Wil je
eenzijdig de wet voorschrijven,
dan heb je vandaag iets gereali
seerd dat alle dagen daarna te
gen je werkt. Denk in zo'n si
tuatie vooral niet dat een
dergelijke handelswijze tussen
de klant en jou blijft, maar ga er
maar vanuit dat zijn of haar
klantenkring er deelgenoot van
wordt. En dat komt uiteraard
het imago van de brouwerij niet
ten goede. Krijgen wij echter de
kans om op een positieve ma
nier bij de merkenkeuze te stu
ren, dan zal in het geval van het
grand café het Heineken-merk
extra benadrukt worden", aldus
Hosang.
"Heineken past goed bi