Uit een ander
vaatje getapt
Uit een ander vaatje getapt is een
rubriek met korte berichten uit
binnen- en buitenland over de
ontwikkelingen in de bier-,
gedistilleerd- en frisdrankenmarkt.
Van de telex gescheurd, uit de kranten
en tijdschriften geknipt en op deze
pagina bijeengebracht.
Oproep Coors
Brandstof uit
bierafval
Japans bier voor
V.S.
Bier per postorder
Teruqwinnen van
bier
Meer Duits
alcoholvrij
Exclusief bier
Coca-Cola's
plannen
Nieuwe voorzitter
L'Europe a table
Hobbymes als
beloning
Café wordt
sportcentrum
(De inhoud van de artikelen in deze rubriek valt buiten
de verantwoording van de redactie)
Peter Coors, president van de op
twee na grootste brouwerij in de
V.S., heeft de Amerikaanse
brouwindustrie opgeroepen een
wet te ondersteunen, waarin is
vastgelegd dat het materiaal van
alle verpakkingen minstens voor
50% voor hergebruik geschikt
moet zijn. Volgens Coors zou
84% van de Amerikanen 5%
meer willen betalen indien een
milieuvriendelijke verpakking
wordt gebruikt.
(Uit Brauwelt nr. 46)
Anheuser Busch heeft een voor
ziening in gebruik genomen
waar restafval van ondermeer
gist, hop en gerst uit de New
Yorkse brouwerij kan worden
omgezet in methaangas. Met dit
gas zullen de brouwerijketels
van energie worden voorzien.
De verwachting is dat de vesti
ging dit jaar dagelijks de hoe
veelheid methaangas zal produ
ceren die overeenkomt met circa
zestig vaten olie.
(Uit: Modern Brewery Age)
Kirin U.S.A. heeft Cipango Lager
op de markt gebracht. Het is het
eerste bier dat in Japan wordt
gebrouwen, speciaal gericht op
de Amerikaanse smaak. Cipan
go is een oud Europees woord
voor Japan.
(Uit: Food Drink Daily 178)
In Engeland is een echtpaar een
postorderbedrijf in bier begon
nen. De catalogus vermeldt 143
bieren uit 35 landen. Daaronder
Braziliaans Brahma en Pilsner
Urquell uit Tsjecho-Slowakije.
Het postorderbedrijf The Beer
Cellar is dag en nacht bereik
baar.
(Uit: Drankendetail nr. 11)
Westfalia, leverancier van bier
centrifuges, heeft een nieuw sys
teem ontwikkeld voor het terug
winnen van bier uit gist/lager-
tanks en helder biertanks. Het te
ruggewonnen bier kan weer aan
de hoofdstroom worden toege
voegd of worden gebruikt voor
de produktie van bijvoorbeeld al
coholarm of alcoholvrij bier.
(Uit: Voedings Middelen Tech
nologie nr. 24)
Steeds meer Duitse brouwerijen
brengen light- of alcoholvrije bie
ren op de markt. Zo introduceert
Bitburger Brauerei in februari Bit
burger Light en Bitburger Drive
Alcohol-Free.
(Uit: International Brewery Moni
torvan 18 december)
In Chicago, Denver en enkele
andere geselecteerde markten
is Miller Reserve verkrijgbaar:
een premium bier uit 100% gerst
voor de smaak onderscheidende
bierdrinker. Voor Miller Reserve
wordt gebruik gemaakt van een
exclusief filtratieproces. Het be
drijf heeft meer dan 150 miljoen
dollars geïnvesteerd om haar
brouwerijen met dit exclusieve
systeem uit te rusten.
(Uit: The Brewers Bulletin nr. 97)
Coca-Cola heeft zijn Europese
promotiecampagne onthuld.
Daarin zijn sport-, culturele- en
amusementsevenementen op
genomen. Coca-Cola zal in 1992
onder meer de Olympische Win
terspelen in Albertville spon
soren, de Olympische Zomer
spelen in Barcelona, de
Europese Voetbalkampioen
schappen (EK) in Zweden en de
opening van Euro Disneyland in
Frankrijk.
(Uit: International Brewery Moni
tor nr. 16)
Voormalig voorzitter Gerard van
der Veen van het inmiddels op
geheven Horecaf is met over
grote meerderheid aan stemmen
gekozen tot voorzitter van Ko
ninklijke Horeca Nederland, de
nieuwe ondernemersorganisatie
in de horeca, waarin Horecaf en
Horeca Nederland zijn opge
gaan.
(Uit: Missets Horeca nr. 2 1992)
Als aanloop naar het Europese
jaar '93 doen enkele honderden
Nederlandse restaurants en eet
cafés mee aan de landelijke ho-
reca-campagne L'Europe a ta
ble. Alle deelnemende restau
rants presenteren maandelijks
een viergangenmenu, ontleend
aan de nationale keuken van één
van de twaalf lidstaten van de
Europese Gemeenschap. Be
halve de menu's, presenteert
L'Europe a table ook specifieke
aperitieven en digestieven uit de
betreffende landen. Het Bloe
menbureau Holland geeft bo
vendien maandelijks een sug
gestie voor een passend
bloemenarrangement. L'Europe
a table is een initiatief van Nico
de Rooij, algemeen secretaris
van de World Trade Center Am
sterdam Association en direc
teur van Trans Europe Promo
tions. Koninklijke Horeca
Nederland ondersteunt de natio
nale campagne met raad en
daad.
(Uit: Het Bierblad van december
'91/januari '92)
De gemeentepolitie van het
Noordhollandse Huizen is met
een ludieke actie gestart, waarbij
verkeersdeelnemers die geen
alcohol hebben gebruikt, worden
beloond. Buiten de normale con
troles wordt er eenmaal per
week 's avonds en 's nachts ex
tra gecontroleerd. Automobilis
ten en motorrijders die bij deze
controles brandschoon blijken te
zijn, krijgen van oom agent een
hobbymesje aangeboden met
de inscriptie: "met alcohol op
snijd je jezelf in de vingers".
(Uit de Telegraaf van 22 januari)
Cafés zullen de sportcentra van
de toekomst worden. Dat zei M.
Koussen, voorzitter van de Stich
ting Sport Promotie, 21 januari tij
dens de presentatie van de
beurs MECC-Actief in Maast
richt. Koussen verwacht dat de
zogeheten horeca-sporten zoals
biljarten, darts, tafelvoetbal en
bowlen steeds meer mensen
naar de cafés zullen lokken. "De
ze sporten kunnen zelfs de be
langrijkste bron van inkomsten
voor veel cafés vormen, mits de
eigenaar zorgt voor voldoende
mogelijkheden." Koussen voor
spelde dat het cafébezoek in Ne
derland zal toenemen, maar dat
het alcoholgebruik in de cafés
minder zal worden. "De doe-
cafés worden steeds populairder
dan de praat-cafés. De mensen
worden zich ervan bewust dat zij
voor de sport naar het café gaan
en niet voor de alcohol. Zij hou
den het dan toch meestal bij fris."
Niettemin wil de Stichting Sport
Promotie in samenwerking met
Veilig Verkeer Nederland een
actie starten om café-sporters,
die toch te diep in het glaasje
hebben gekeken, achter het
stuur vandaan te houden.
(Uitde Telegraaf van 22januari)