geleid tot een positieve ont
wikkeling. Het is bijna ieder
een opgevallen hoe de periode
van onzekerheid is omgeslagen
in een nieuwe periode van acti
viteit en daadwerkelijk verbe
teren van prestaties. Er heerst
weer een daadkrachtige sfeer in
het bedrijf en dat is van enorm
belang. Want alleen met een
dergelijke instelling kan Hei-
neken Nederland nieuwe suc
cessen in de markt afdwingen",
aldus de sprekers.
Dat succes lijkt in 1991 weer
gedeeltelijk terug te zijn. "De
markt voor alcoholvrije bieren
ligt weer open. Het vernieuwde
alcoholvrije Buckler is met suc
ces op de markt gebracht. Het
is een operatie waaraan inten
sief en snel door velen van u is
gewerkt. Samen met de intro
ductie van Amstel Malt afgelo
pen najaar zijn we ervan over
tuigd dat we ons aandeel in de
alcoholvrije biermarkt zullen
vergroten. Misschien nog niet
in het eerste jaar, maar de ver
wachtingen zijn positief."
Horecagebied A
Gelderland/Overijssel,
Arnhem
Grote inzet
1992 wordt volgens het ma
nagement het jaar van Heine-
ken. "We hebben de produkten,
we hebben de commerciële
kracht, we hebben de mensen
en we hebben de inzet. Het
moet dit jaar wel heel slecht
weer worden wil het misluk-
A. de Voogd tijdens zijn
toespraak.
De receptie in Den Bosch
Samen werken
Ook de terugkeer van Heine-
ken als adverteerder werd als
onderwerp aangesneden. "Zo
wel de Heineken- als de Am-
stel-campagne worden zeer po
sitief beoordeeld. Amstel is na
Heineken het tweede biermerk
in Nederland. Heineken doet
het goed in de horeca en ook in
de thuisverbruik-sector begin
nen de eerste verbeteringen
zich af te tekenen. De com
merciële afdelingen van Heine
ken Nederland hebben er bij
zonder hard aan getrokken om
deze resultaten te behalen. Zij
zijn binnen ons bedrijf de voor
lopers geweest wat de manier
betreft waarop zij verantwoor
delijkheden hebben gedele
geerd. Ook dat is een felicitatie
waard!"
Daarbij werd benadrukt dat het
in de biermarkt van de jaren ne
gentig meer zal gaan om geza
menlijke inspanningen. Een
manier van werken die lang
zaam in de onderneming wordt
doorgevoerd. "Verhoogde con
currentiekracht, alertheid en
een herboren besef dat onze
winst wordt bepaald door een
combinatie van factoren. Door
de kwaliteit van onze produk
ten, onze positionering, onze
kosten en onze serviceverle
ning." Verder werden als be
langrijke punten genoemd de
milieuzorgplannen in Zoeter-
woude en Den Bosch, de ingre
diëntendeclaratie en de succes
volle verkopen van Wieckse
Witte.
De Ridder,
Maastricht
ken. Wij zijn nummer één in
Nederland en wij zullen ook in
1992 alles op alles zetten om
die voorsprong te behouden en
te benutten. Dat is ook letter
lijk een opdracht van de Raad
van Bestuur. Leadership bete
kent 'de beste zijn', ook wat be
treft de kosten die we moeten
maken om onze bieren te pro
duceren en te verkopen. Cost
leadership zal alle aandacht
vragen. Dat vereist een flexibe
le, plattere organisatie. En die
kan alleen tot stand komen
door een verregaande delegatie