Bierig onderzoek goed voor titel Chemisch technoloog Rolf Renger (HTS-Research Development) is kortgeleden gepromoveerd tot doctor in de technische wetenschappen aan de Technische Universiteit Delft. Dit naar aanleiding van een vier-jarig onderzoek naar het effect van koolzuur op de vergisting van bier. Rolf Renger bij de Fermantor (een apparaat waarmee vergistingsexperimenten worden uitgevoerd) die hij gebruikte bij zijn onderzoek. "In 1986 ben ik afgestudeerd als scheikundig ingenieur. Heineken kwam in die periode bij mijn vak groep met het voorstel voor een on derzoek naar het effect van koolzuur op de biervergisting. Die opdracht sloot aan op het baklcersgist-onder- zoek dat ik had verricht. In mei kwam ik in dienst van Heineken. Ik ben me eerst gaan oriënteren in de brouwerij, om gevoel voor de vergis ting en het brouwen van bier te krij gen. In september daaropvolgend ben ik door Heineken gedetacheerd bij de vakgroep Bioprocestechnologie van de TU Delft. Deze vakgroep beschikt over veel inzicht in de beschrijving van vergistingsprocessen en heeft ook veel kennis van stromingen in grote vergistingsvaten. Eén dag per week was ik bij Heineken te vinden. De rest van de week in Delft", vertelt de promovendus. Inzicht "Heineken wil voortdurend meer in zicht krijgen in het vergistings-pro- ces om de bierkwaliteit nog beter te kunnen beheersen. Wat mijn onder zoeksteam (bestaande uit onder an deren afstuderende scheikundig in- genieuren) en ik hebben gedaan is het kwantificeren van het effect van koolzuur op de vergisting. Daarvoor moesten we eerst metingen verrich ten om inzicht te verkrijgen in wel ke mate koolzuur effect heeft op de groei van gist en op de vorming van enkele smaakstoffen, de zogeheten 'esters'. Dat hebben we goed in kaart kunnen brengen." Nieuw Renger vervolgt: "We hebben voort aan getalsmatig inzicht in dat effect. Ik heb daar een wiskundig model van gemaakt, waarmee je het effect kunt voorspellen. Je kunt met andere woorden van tevoren met je compu ter vrij nauwkeurig inzicht krijgen in het verloop van de vergisting. Dat is echt iets nieuws. De kanttekening die ik daarbij moet maken is dat dit computerprogramma nog gebrui kersvriendelijk moet worden ge maakt. Daarna kan het in de brou werij worden ingevoerd. Het zal ove rigens altijd een hulpmiddel blijven bij het controleren van het vergis tingsproces."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1992 | | pagina 11