>1
de auto vertelt René al iets over
dit gebied. "Scheveningen kent
veel grote ondernemers op cen
traal gelegen plaatsen. Het is
een leuk gebied om in te
werken. De ondernemer hier
verwacht dat je naast hem
staat, meedenkt en als het ware
in zijn schoenen gaat staan.
Kortom, de samenwerking met
de ondernemer is hier nog gro
ter dan in het gebied waar ik
vóór augustus van dit jaar werk
te. De ondernemer komt bij
voorbeeld met een verbou
wingsplan en vraagt jou een
eigen inbreng daarin. Dat is erg
leuk en uitdagend. Trouwens
dat geldt ook voor het vak van
vertegenwoordiger. Het ene
moment ben j e bezig met inves
teringen in bedrijven, het
andere moment met de intro
ductie van nieuwe produkten."
Hebben René en zijn collega
vertegenwoordigers van het ho-
recagebied Den Haag het nu ex
tra druk vanwege de kerst?
"Niet in de zin van 'meedenken
met de versiering' van de zaak.
Meestal is het de ondernemer
die daar zijn eigen ideeën over
heeft. Je kunt echter wel een
ondersteuning daaraan geven
door middel van extra reclame
en bijvoorbeeld de horecarela-
tiegeschenken, zoals de Heine-
ken-kerstverhchting van drie
jaar geleden. De ondernemers
zijn heel erg te vinden voor dat
soort geschenken. Ik krijg nu
nog aanvragen voor die verlich
ting, die helaas niet meer te ver
krijgen is. Er zijn wel extra ver
kopen. Vaak wordt rond de
feestdagen meer drank ingesla
gen. Ook is er meer wag naar
alcoholvrij "~1
Malt."
René van Dalen (rechts) tapt
een Amstel bier in café
Banka. Naast hem eigenaar
Cocky en zijn vrouw Leny
Grote kerstboom
In het Kuhrhaus worden we
ontvangen door de afdeling PR.
Volgens Assistent-Public Rela
tions Manager Birgit Muhler
kent het Kuhrhaus heel veel te
rugkerende 'kerstgasten'. "Voor
het merendeel zijn dat landge
noten die hier de kerst willen
doorbrengen, maar er zijn ook
veel buitenlandse gasten bij. Ze
komen hier voor de sfeer, het
strand en het feit dat het Kuhr
haus dicht bij het uitgaanscen
trum van Den Haag staat. Som
mige gasten kunnen nog
precies vertellen hoe 25 jaar ge
leden de kerstdagen in het
Kuhrhaus werden gevierd. Dat
geeft een extra dimensie aan dit
soort dagen."
De voorbereidingen voor de
feestdagen, zoals het opstellen
van het feestprogramma en het
samenstellen van het kerst
diner, beginnen al weken van te
voren. Een blik in de kerstfolder
maakt duidelijk dat het geheel
goed wordt opgezet. Zo is er op
kerstavond een speciaal diner
met een optreden van het Voor-
burgs Jongeren Koor. Eerste
Kerstdag is er een kerstdiner
met een optreden van het Loos-
drechts Kwartet. Tweede Kerst
dag wordt 's avonds met een di
ner-dansant afgesloten. Op
Oudejaarsavond houdt het
Kuhrhaus het traditionele Ga
labal met viergangen-diner.
Kerstbiertje
Wie rond de kerst wel op een
heel aparte manier uit eten wil
gaan, moet naar de Grand Ba
zaar van Ton Nuyen gaan. Dit
;rand-café waar Heineken bier
wordt verkocht, bevindt zich
aan de Bazaarstraat, hartje cen
trum in Den Haag en is voor het
eerst met kerstmis geopend.
"Vorig jaar waren we niet ge
opend tijdens de kerstdagen",
vertelt Ton Nuyen hierover.
"Dit jaar hebben we een spe
ciaal Japans kerstdiner, dat uit
negen gangen bestaat. De klan
ten kunnen kiezen uit een
vlees- of een visdiner. De gast
vrouwen van die avond zullen
in Japanse kimono's gekleed
gaan. Uiteraard is de zaak
feestelijk aangekleed met kerst
versiering en kerstbomen. Met
Oud en Nieuw zijn we geslo
ten."
Extra verkopen van bier, voor
ziet Ton Nuyen niet. "De Bok-
bier-tijd is nu over en ook
Wieckse Witte heeft zijn sei
zoen gehad. En kerst is eigenlijk
meer de tijd van wijn. Wat dat
betreft zou een speciaal kerst
biertje niet gek zijn."
Live-muziek
Het laatste café dat we deze
middag aandoen is café De
Paap van eigenaar Alex Hoff in
De Papestraat. De straat is ge
zellig verlicht met kerstboom
verlichting en in het café wordt
de eerste hand gelegd aan kerst
versiering. Alex Hoff verkoopt
in zijn horecabedrijven De Paap
en eet-café De Hardans Am-
stel bier. "Het is één van de wei
nige bieren met een logo, dat zo
uitdagend is dat je meteen een
slok wilt nemen", verklaart hij.
"Amstel staat voor gezelligheid
en dat is iets wat ik in mijn cafés
beoog." Intussen schenkt hij
een Amstel Malt voor zijn be
zoek in.
Die gezelligheid is er volgens
hem ook volop tijdens de kerst.
"Het is bij De Paap altijd heel
erg druk op Tweede Kerstdag.
Op Eerste Kerstdag zijn we ge
sloten. Dan moet je als gewoon
café niet open zijn, want dan
komt er geen mens. Wel als eet
café of restaurant. Vandaar dat
wij in de Hardans altijd een spe
ciaal kerstdiner serveren. Mu
ziekliefhebbers kunnen Twee
de Kerstdag in De Paap terecht
voor gezellige live-muziek in de
stijl van U2 tot en met Maril-
lion. En ook met Oud en Nieuw
is het hier altijd heel erg druk.
Zo'n honderd man staan dan in
de zaak. Dat gaan we ook
zes uur 's morgens
goede hve-muzii||." j|?
Drukke baan
Aan he
Hofstad
de
"Je ziet aat er
veel gebeurt
dat betreft heb ik
gezegd. Ik denk daffook dat je
de feestdagen hier heel sfeervol
en gezellig kunt stappen." Terug
in Leidschendam gaat hij nog
langs een paar klanten. "Wat dat
betreft is het werk van een ver
tegenwoordiger nooit af. Je
hebt altijd wel iemand die je
nog even wilt spreken, of aan
wie je hebt beloofd even langs
te gaan. Het is ook geen baan
van 9 tot 5, tenminste als je je
werk goed wilt doen. 's Mor
gens doe je meestal de admini
stratie en bel je een aantal
horeca-ondernemers voor een
afspraak, 's Middags ga je op
pad. En dan moet je er nog voor
oppassen dat het niet in elk café
later wordt. Daarover moet mij
nog één ding van het hart: het is
geen baan van 'gezellig overal
drinken'. Het is serieus met je
klanten omgaan en hen waar
mogehjk in raad en daad terzij
de te staan." Een laatste zwaai
en weg is hij, op naar de volgen
de klant.
Alex Hoff voor De Paap