>1 de auto vertelt René al iets over dit gebied. "Scheveningen kent veel grote ondernemers op cen traal gelegen plaatsen. Het is een leuk gebied om in te werken. De ondernemer hier verwacht dat je naast hem staat, meedenkt en als het ware in zijn schoenen gaat staan. Kortom, de samenwerking met de ondernemer is hier nog gro ter dan in het gebied waar ik vóór augustus van dit jaar werk te. De ondernemer komt bij voorbeeld met een verbou wingsplan en vraagt jou een eigen inbreng daarin. Dat is erg leuk en uitdagend. Trouwens dat geldt ook voor het vak van vertegenwoordiger. Het ene moment ben j e bezig met inves teringen in bedrijven, het andere moment met de intro ductie van nieuwe produkten." Hebben René en zijn collega vertegenwoordigers van het ho- recagebied Den Haag het nu ex tra druk vanwege de kerst? "Niet in de zin van 'meedenken met de versiering' van de zaak. Meestal is het de ondernemer die daar zijn eigen ideeën over heeft. Je kunt echter wel een ondersteuning daaraan geven door middel van extra reclame en bijvoorbeeld de horecarela- tiegeschenken, zoals de Heine- ken-kerstverhchting van drie jaar geleden. De ondernemers zijn heel erg te vinden voor dat soort geschenken. Ik krijg nu nog aanvragen voor die verlich ting, die helaas niet meer te ver krijgen is. Er zijn wel extra ver kopen. Vaak wordt rond de feestdagen meer drank ingesla gen. Ook is er meer wag naar alcoholvrij "~1 Malt." René van Dalen (rechts) tapt een Amstel bier in café Banka. Naast hem eigenaar Cocky en zijn vrouw Leny Grote kerstboom In het Kuhrhaus worden we ontvangen door de afdeling PR. Volgens Assistent-Public Rela tions Manager Birgit Muhler kent het Kuhrhaus heel veel te rugkerende 'kerstgasten'. "Voor het merendeel zijn dat landge noten die hier de kerst willen doorbrengen, maar er zijn ook veel buitenlandse gasten bij. Ze komen hier voor de sfeer, het strand en het feit dat het Kuhr haus dicht bij het uitgaanscen trum van Den Haag staat. Som mige gasten kunnen nog precies vertellen hoe 25 jaar ge leden de kerstdagen in het Kuhrhaus werden gevierd. Dat geeft een extra dimensie aan dit soort dagen." De voorbereidingen voor de feestdagen, zoals het opstellen van het feestprogramma en het samenstellen van het kerst diner, beginnen al weken van te voren. Een blik in de kerstfolder maakt duidelijk dat het geheel goed wordt opgezet. Zo is er op kerstavond een speciaal diner met een optreden van het Voor- burgs Jongeren Koor. Eerste Kerstdag is er een kerstdiner met een optreden van het Loos- drechts Kwartet. Tweede Kerst dag wordt 's avonds met een di ner-dansant afgesloten. Op Oudejaarsavond houdt het Kuhrhaus het traditionele Ga labal met viergangen-diner. Kerstbiertje Wie rond de kerst wel op een heel aparte manier uit eten wil gaan, moet naar de Grand Ba zaar van Ton Nuyen gaan. Dit ;rand-café waar Heineken bier wordt verkocht, bevindt zich aan de Bazaarstraat, hartje cen trum in Den Haag en is voor het eerst met kerstmis geopend. "Vorig jaar waren we niet ge opend tijdens de kerstdagen", vertelt Ton Nuyen hierover. "Dit jaar hebben we een spe ciaal Japans kerstdiner, dat uit negen gangen bestaat. De klan ten kunnen kiezen uit een vlees- of een visdiner. De gast vrouwen van die avond zullen in Japanse kimono's gekleed gaan. Uiteraard is de zaak feestelijk aangekleed met kerst versiering en kerstbomen. Met Oud en Nieuw zijn we geslo ten." Extra verkopen van bier, voor ziet Ton Nuyen niet. "De Bok- bier-tijd is nu over en ook Wieckse Witte heeft zijn sei zoen gehad. En kerst is eigenlijk meer de tijd van wijn. Wat dat betreft zou een speciaal kerst biertje niet gek zijn." Live-muziek Het laatste café dat we deze middag aandoen is café De Paap van eigenaar Alex Hoff in De Papestraat. De straat is ge zellig verlicht met kerstboom verlichting en in het café wordt de eerste hand gelegd aan kerst versiering. Alex Hoff verkoopt in zijn horecabedrijven De Paap en eet-café De Hardans Am- stel bier. "Het is één van de wei nige bieren met een logo, dat zo uitdagend is dat je meteen een slok wilt nemen", verklaart hij. "Amstel staat voor gezelligheid en dat is iets wat ik in mijn cafés beoog." Intussen schenkt hij een Amstel Malt voor zijn be zoek in. Die gezelligheid is er volgens hem ook volop tijdens de kerst. "Het is bij De Paap altijd heel erg druk op Tweede Kerstdag. Op Eerste Kerstdag zijn we ge sloten. Dan moet je als gewoon café niet open zijn, want dan komt er geen mens. Wel als eet café of restaurant. Vandaar dat wij in de Hardans altijd een spe ciaal kerstdiner serveren. Mu ziekliefhebbers kunnen Twee de Kerstdag in De Paap terecht voor gezellige live-muziek in de stijl van U2 tot en met Maril- lion. En ook met Oud en Nieuw is het hier altijd heel erg druk. Zo'n honderd man staan dan in de zaak. Dat gaan we ook zes uur 's morgens goede hve-muzii||." j|? Drukke baan Aan he Hofstad de "Je ziet aat er veel gebeurt dat betreft heb ik gezegd. Ik denk daffook dat je de feestdagen hier heel sfeervol en gezellig kunt stappen." Terug in Leidschendam gaat hij nog langs een paar klanten. "Wat dat betreft is het werk van een ver tegenwoordiger nooit af. Je hebt altijd wel iemand die je nog even wilt spreken, of aan wie je hebt beloofd even langs te gaan. Het is ook geen baan van 9 tot 5, tenminste als je je werk goed wilt doen. 's Mor gens doe je meestal de admini stratie en bel je een aantal horeca-ondernemers voor een afspraak, 's Middags ga je op pad. En dan moet je er nog voor oppassen dat het niet in elk café later wordt. Daarover moet mij nog één ding van het hart: het is geen baan van 'gezellig overal drinken'. Het is serieus met je klanten omgaan en hen waar mogehjk in raad en daad terzij de te staan." Een laatste zwaai en weg is hij, op naar de volgen de klant. Alex Hoff voor De Paap

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1991 | | pagina 13