mood'
H
melijk Van Dorst, Liebrand en
Olderaan. Deze wordt geleid
door Ad van Dorst. Omdat Bra
bant zo'n groot gebied is, heeft
de Verkoopbinnendienst ook
medewerkers in Breda en Eind
hoven. Die werken vanuit de
drankenhandels De Baronie
(Breda) en Winters-Van Wees
(Eindhoven). De drankenhan
del in Breda is het domein van
verkoopleider en bedrijfsleider
Hans Jennen en vier vertegen
woordigers. Daarnaast heeft de
drankenhandel in Eindhoven
als bedrijfsleider Michel de
Goey en als verkoopleider
Huub Maas met zes vertegen
woordigers. Zo is iedereen in
z'n eigen gebied dichtbij zijn
klanten bezig met centraal het
hoofdkantoor in Den Bosch.
We hebben wel regelmatig con
tact en overleg; telefonisch
zeker een aantal keer per dag en
wekelijks een bijeenkomst in
één van de drie vestigingsplaat-
De vertegenwoordigers hebben
in de markt te maken met ande
re brouwerijen als Oranjeboom
in Breda, Dommelsch in Dom
melen, Bavaria in Lieshout en
De Kroon in Oirschot. Hoofd
Een paai medewerkers van
horecagebied Brabant
afdeling Den Bosch. Van links
naar rechts Jacqueline Bertens
(Fabrikanten-a dministra tie),
Ruud Clerks en Tinie Paas
(Verkoopbinnendienst), Corry
Quirijns (secretaresse van
Hans Olthoff)
horecagebied Hans Olthoff:
"Wij proberen Heineken te on
derscheiden van de rest door
kwalitatief goede en degelijke
vertegenwoordigers de eigen
klanten en die van anderen te
laten bezoeken. Daarbij leveren
we een hoge service en goede
ondersteuning."
Samenwerking
"De vertegenwoordigers heb
ben een zeer belangrijke rol in
onze organisatie. Het is heel be
langrijk dat zij een goede ver
trouwensrelatie met de klant
hebben. Zij moeten die relatie
onderhouden. Gelet op ons
marktaandeel in Brabant is
daarnaast belangrijk, nieuwe
klanten te verwerven. Dat
houdt dus ook in niet-
Heineken horecagelegenheden
omzetten in Heineken- of
Amstelverkooppunten. De ver
tegenwoordigers kunnen daar
voor de klant een financie
ring, technische-, economi
sche-, en bouw-adviezen aan
bieden. Maar ook als er een
nieuw verkooppunt komt, moe
ten we daar onmiddellijk op in
spelen. Snelle reactie en samen
werking zijn dan van belang.
Toen we signaleerden dat
Amstel in de regio Eindhoven
ondervertegenwoordigd was,
hebben we twee nieuwe specia
le Amstel-vertegenwoordigers
aangesteld. Zij zijn nu bezig om
in dat gebied meer Amstel-ver-
kooppunten te creëren", ver
volgt Hans Olthoff.
De verhouding tussen de ande
re medewerkers van het hore
cagebied Brabant en de klant is
minstens zo belangrijk. De ver
kooptelefonisten en de chauf
feurs staan dagelijks, danwel
wekelijks in contact met de
klant; zij bepalen in grote mate
hoe de klant over ons denkt. De
medewerkers van de Verkoop
binnendienst vervullen de on
dersteunende rol. Zij zijn de
verbinding tussen de klant en
de vertegenwoordiger die op
stap is. Daarnaast verwerken zij
de administratieve gegevens
die voortvloeien uit het werk
van de vertegenwoordiger.
Maar ook contracten contro
leren, correspondentie voeren
en bestanden bijhouden. De fi
nanciële administratie wordt
verzorgd door Ingrid van Kro
nenburg, Jacqueline Bertens en
Gerard van Kessel. Zij houden
de financiële gegevens bij van
de verkoopleiders, de Heineken
Technische Dienst (HTD) en de
Heineken Tap Service (HTS).
Gezamenlijk proberen de mede
werkers van het horecagebied
Brabant de plaats in te nemen
die ze verdienen. Ze verwachten
dat de introductie van Buckler-
op-fust en Amstel Malt daar
zeker aan bij zal dragen.
Winning mood
Het aandeel van Heineken en
Amstel in de Brabantse bier
markt te vergroten, is de doel
stelling. Daarvoor is twee jaar
geleden de aanzet gegeven door
een verandering van de menta
liteit. "We begonnen hier toen
met een bijna nieuw manage
ment-team; we zijn letterlijk en
figuurlijk een jong team. De
enigszins ambtelijke, afwach
tende houding hebben we ge
wijzigd in een actief initiërend
gedrag. We moeten en willen
nadrukkelijker in de horeca-
markt aanwezig zijn. Daarvoor
volgden de medewerkers een
intensieve verkooptraining, die
voornamelijk gericht was op de
acquisitie van concurrerende
bedrijven. We komen steeds
meer in de 'winning mood'
waar we twee jaar geleden naar
zijn gaan streven. Zo is bijvoor
beeld de grootste discotheek
van Brabant, 'Lunenburg' in
Loosbroek, overgegaan op
Heineken. We zijn met zijn al
len 'lekker bezig' in ons
horecagebied", besluit Olthoff.
Het hoofdkantoor in Den
Bosch waar Horecagebied
Brabant de vierde verdieping
bezet
21