Wat harder
"Als je tot de beste van de
wereld wilt behoren, moetje
een beetje 'tough' zijn"
Disney
"Er zijn voldoende plaatsen
in de wereld waar we ons
marktaandeel kunnen vergroten"
begon op de afdeling Marktonder
zoek. Daarna kwam ik via marketing
research terecht bij produkt- en mar-
ketingmanagement. Vervolgens heb
ik een aantal commerciële- en alge
mene managementsfuncties bekleed
in Zweden, Noorwegen, Duitsland,
Oostenrijk en Amerika.
Toen werd het Heineken." Vuursteen
is getrouwd en is vader van drie kinde
ren. Het gezin is vanuit Amerika ver
huisd naar een tijdelijk onderkomen:
Een flat in Amsterdam-Buitenveldert.
Intussen zoeken ze een huis.
Natuurlijk komt al snel de vraag op, of
iemand die lang voor één onder
neming heeft gewerkt niet erg moet
wennen aan de cultuur van een ander
bedrijf. "De interne cultuur van
Philips kende ik heel goed. Ik ben in
de organisatie begonnen en heb zo
wortel kunnen schieten. Bovendien
was ik gewend operationeel te
werken. Nu zit ik ineens op 'head
quarters'. Ik ben als het ware gepara
chuteerd en bovenop de Heineken
-organisatie terechtgekomen. Nu is
het zaak dat ik, door samen te werken
aan een gemeenschappelijke doelstel
ling, wortel schiet in deze onder
neming. Want als het een keer waait,
moet je wortels hebben. Anders val je
om."
Over cultuur gesproken: "Heineken is
nu druk bezig de bedrijfscultuur te
veranderen. De veranderingen die
Van Schaik begin dit jaar heeft aange
kondigd, zijn natuurlijk boodschap
pen die de organisatie wakker schud
den. Je merkt dat de club in beweging
is. Dit soort ontwikkelingen maakt
Heineken tot een fantastisch bedrijf
en dat méén ik. Het is dynamisch en
het loopt goed. Bovendien zijn er vol
doende plaatsen in de wereld waar we
ons marktaandeel kunnen vergroten.
De recente aankoop van een brouwe
rij in Hongarije bijvoorbeeld, onder
streept dat besef."
eging"
De Raad van Bestuur heeft inmiddels
de geplande workshop met als thema
Decision Thinking gevolgd (zie VW
8, pagina 12 en 13). "Meteen daarna
heb ik met de managers van de opera
ting companies een weekend gespro
ken over de invulling van de nieuwe
ideeën. Door de verandering van de
bedrijfscultuur wordt het allemaal
wat tougher bij Heineken. Als je tot de
beste van de wereld wilt behoren
moet je een beetje tough zijn, toch?
Het publiek steunt alleen winnaars.
Het houdt niet van losers. Als je de
beste bent moet je er naar streven dat
je nog beter wilt worden. Die instel
ling moet er zijn. Want de concurrent
staat niet stil. Die probeert je naar de
kroon te steken en moet dus in de ga
ten worden gehouden. Bier is een ge
woon produkt, maar wij moeten beter
bier leveren dan een ander. Daarnaast
moet je kijken naar de huidige positie
en concluderen waar we een grotere
groei kunnen realiseren."
"Daarvoor moet de hele organisatie
wat meer in dezelfde richting willen.
We noemen het de 'new spirit'. Hier
onder vallen vier hoofdzaken waar we
aan willen werken: costleadership,
open communicatie, positionering en
'the best performer' zijn. Het streven
daarnaar is de doelstelling voor de on
derneming. Daar stem je je marketing
op af." Vuursteen haalt een Ameri
kaans voorbeeld aan: "Neem nou Walt
Disney. Hij maakte een slogan van
een doelstelling. 'We want to make
people happy', is nog steeds de lei-
Karel Vuursteen over zijn werkplek
aan het 2e Weteringplantsoen in
Amsterdam: "Nu zit ik ineens op
'headquarters'"
draad in de pretparken van Disney.
Een heel eenvoudige kreet, maar tege
lijk een zeer duidelijke. Iedere Disney-
medewerker weet wat de koers is. Ze
werken allemaal in dezelfde richting.
En dat heeft effect. Wanneer je zo'n
Disney-park bezoekt, zie je dat alles
tot in de puntjes verzorgd is. Je wordt
vriendelijk te woord gestaan. Er ligt
geen papiertje op de grond. Meer on
dernemingen werken vanuit zo'n
doelstelling. Vooral veel Amerikaanse
en Japanse bedrijven pakken het zo
aan. In Europa kom je het nauwelijks
tegen. Of Heineken een leidraad no
dig zal hebben, hangt af van hoe het
ingezette proces van cultuurverande
ring zich zal ontwikkelen. Zo'n bood
schap komt voort uit een cultuurpro
ces. Die verzin je niet zomaar even."
Aan het eind van het interview geko
men vat Vuursteen alles samen in één
conclusie: "Als ik zie wat er allemaal
gebeurt binnen Heineken, dan vind ik
het niet moeilijk om mijn werk leuk te
vinden."