van Royal Club
Speciale glazen
%alCLVB
Ook de medewerkers. Zij kre
gen de kans om via dezelfde
vragen te beschrijven hoe zij de
samenwerking met hun baas
ervaren. De profielschetsen
worden momenteel geanaly
seerd door Heirs, die tijdelijk
als consulant voor Heineken
N.V. werkt. De resultaten ervan
zullen met de betrokkenen
worden besproken. Aan de
hand daarvan gaan we met on
ze afdeling kijken welke trai
ningsprogramma's verder nog
nodig zijn om tot betere resul
taten te komen en de zwakke
punten van onze managers
te verbeteren. De afdeling Ma
nagement Opleidingen Inter
nationaal zet momenteel hier
voor een specifieke training op,
die gericht zal zijn op de Euro
pese werkmaatschappijen." Ook
in andere, bestaande, cursussen
worden de nieuwe ideeën door-
Televisiepresentator Mike
Debens (rechts) en de heer
Van Schaik namen tussen de
filmopnamen door een biertje
op de goede afloop
gevoerd. Dat laatste gebeurt
eveneens bij Heineken Neder
lands Beheer. Sandra Gaaren-
stroom van de afdeling Centra
le Training en Vorming (CTV)
hierover: "Het komende sei
zoen zal de cursus Basis Ma
nagement Leergangen worden
aangepast aan de ideeën van
Ben Heirs. Ook zal de videofilm
worden gebruikt."
Overigens kan de videofilm
ook door andere bedrijven ge
bruikt worden. Er bestaat al
belangstelling voor. De film
blijft echter eigendom van
Heineken.
RoyALCLUB
taf
Chocoladefabriek
Dan komt onze hoofdrolspeler
in beeld. John Cleese speelt de
rol van marketing-manager van
een chocoladefabrikant. Zijn
naam is Brian Barter. Hij krijgt
van zijn directie de opdracht
om een nieuw merk chocolade
te lanceren. Helaas mislukt zijn
poging daartoe totaal. 'Just bad
luck', meent Brian, die na zijn
mislukte poging ontslagen
wordt. Maar zijn opvolger
denkt daar anders over. Hij
blikt met Brian terug en laat
hem zien hoe hij anders had
kunnen handelen. Daarbij ko
men de vier stappen over sa
menwerken naar voren. Het
formuleren van een goede
vraag die toegespitst is op het
probleem is de eerste stap.
Brian zet deze echter niet goed.
Zijn formulering sluit niet echt
aan bij het probleem. De twee
de stap, het aandragen van crea
tieve, alternatieve oplossingen,
verloopt ook niet goed. Brian
vraagt om ideeën van mede
werkers, maar veegt ze ver
volgens onmiddellijk van tafel.
De derde stap (het belichten
van de positieve en negatieve
kanten) en de vierde stap (de be
sluitvorming) mislukken even
eens. Dit alles wordt met de
nodige humor gespeeld. De
Bunnik Uit de kunst. Zo
mag de consumenten-actie, die
Royal Club dit najaar houdt,
best genoemd worden. Want
het zijn drie kunstenaars die de
Royal Clubmerk-glazen in ware
kunstwerkjes hebben omge
toverd. Deze glazen worden
van 19 augustus tot en met 31
december aan de consument
aangeboden. Ook Vers van 't
Vat-lezers kunnen in het bezit
komen van deze drie glazen.
Speciaal voor u heeft Vrumona
honderd dozen beschikbaar ge
steld. De drie kunstenaars zijn
Martijn van Sonsbeek (36) uit
Den Haag, Sylvia Weve (37) uit
Utrecht en Walter van Lotrin
gen (40) uit Amsterdam. Wie
graag de drie kunstenaarsgla
zen zou willen hebben, moet
daar uiteraard wel iets voor
doen. Schrijf daarom op een
(brief-)kaart uw naam, adres,
woonplaats en telefoonnum
mer van uw werk. Vermeld ook
uw persoonsnummer en de
vestiging waar u werkt.
Let op: Wie één van bovenstaan
de gegevens niet vermeldt, kan
ook niet aan de verloting mee
doen. Stuur de kaart vóór 30
septem- ber naar Redactie Vers
van 't Vat, postbus 530, 2380
BD in Zoeterwoude. Of via de
interne postverzending naar
kamer 2.339 in Zoeterwoude.
Kaarten die na deze datum
worden ingezonden, kunnen
niet meer in behandeling
worden genomen.
neming met een open commu
nicatie, dat premium bieren
brouwt'", aldus Van Schaik.
videofilm eindigt positief: de
opvolger biedt Brian een nieu
we baan aan als consultant. Hij
krijgt een kans om via 'team-
thinking' opnieuw te beginnen.
Andere cultuur
In zijn presentatie vertelde de
heer Van Schaik dat Heineken
een ander soort bedrijf wil
worden. Shiona hierover: "Dat
betekent ook een andere be
drijfscultuur. Ons bedrijf wil
komen tot een goed denkpro
ces, waarin ruimte is voor ie
ders ideeën en beslissingen.
Een van de manieren om dat te
bereiken, is een gezonde kriti
sche houding ten opzichte van
je eigen functioneren. Om de
managers van de verschillende
werkmaatschappijen in Europa
hierbij te helpen, hebben we
hen de afgelopen maanden la
ten deelnemen aan het invul
len van een profielschets. De
vragen rond de profielschets
waren opgesteld volgens de vier
eerder genoemde stappen.
Daarbij was de bedoeling om
het inzicht te verbeteren in de
eigen sterke en zwakke punten
op het gebied van samenwer
ken. Enkele vragen die naar vo
ren kwamen waren: 'houdt u
van het nemen van beslissin
gen', en 'bent u een slecht luis
teraar' of 'bent u bereid anderen
om advies te vragen'. Niet al
leen de managers konden aan
deze profielschets meedoen.