ze. "Maar dat zal wel verande
ren als wij een nieuwe telefoon
centrale krijgen met doorkies-
nummers. Hoewel de aanloop
van medewerkers, klanten en
andere bezoekers natuurlijk
blijft."
Manusje van alles
's Morgens krijgt Josephine
vooral telefoontjes voor de 23
vertegenwoordigers van het
horecagebied. Zij komen vanaf
een uur of acht op kantoor om
allerlei administratieve zaken
af te handelen. "Het is dan erg
hectisch", vertelt vertegen
woordiger Martin Baseluer, die
het gebied rond de Dam, de
Jordaan, de Spuistraat en het
concertgebouw in Amsterdam
Zuid als werkterrein heeft. "De
telefoon gaat constant en ieder
een is druk bezig met het op
stellen van krediet-aanvragen,
het maken van rapporten en
contracten voor huurpanden,
's Middags zijn we op pad naar
onze klanten." Martin vergelijkt
zijn j ob ook wel met die van een
verkoper, adviseur, makelaar,
sociaal werker en vertrouwens-
figuur ineen. "De omschrijving
'vertegenwoordiger' klopt vol
gens hem dan ook niet meer.
"Misschien is om die reden ook
de functieomschrijving van het
visitekaartje afgehaald", zegt hij
met een lach.
Het administratieve gedeelte
zal in de toekomst voor een
groot deel in de toekomst via
een computer thuis afgehan
deld kunnen worden. Het hore
cagebied Amsterdam/Utrecht
is namelijk als eerste binnen
de Heineken-organisatie een
proef gestart met 'Homems'.
Enkele vertegenwoordigers wer
ken al met dit computersys
teem. Bovendien zal de 'home
computer' op het nieuwe cen
trale netwerk in Zoeterwoude
worden aangesloten. Op die
manier kunnen veranderingen
vlotter worden verwerkt en be
schikt commercie sneller over
actuele gegevens.
Egbert Reerink en de medewerkers van de afdeling Verkoopbinnendienst, de
administratie en het secretariaat. Zittend: Ria van de Putte en Joan Mulder.
Eerste rij van links naar rechts: Amunda van Wijhe, Henk van de Neut, Corry Vergeer,
Vince Teuben, Willeke Teeuwen en Mieke Molenaar. Tweede rij: Pier Schaperkötter,
Margreet van de Steenoven, Nel Limburg en Josephine van Walbeek. Derde rij: Ron de
Kom, Peter Vreeswijk en Egbert Reerink. De drie heren achter: Nico de Jong, Michiel
Dik en Maikel Mariens.
Technische Dienst
Voor technische zaken kunnen
Martin en zijn collega's terecht
bij de Technische Dienst (TD),
die eveneens in het pand aan de
Bijlmermeerstraat is gevestigd.
Bij de TD in Hoofddorp werken
zo'n vijftig medewerkers voor
de horecagebieden Amster
dam/Utrecht en Noord-Hol
land. Tilly van Wijnbergen is
één van hen. Zij is verantwoor
delijk voor de planning en de
werkvoorbereiding. "Ook hier
kan het aardig druk zijn", ver
telt ze over haar werk. "Ik sta
klanten te woord, probeer pro
blemen op te lossen en onder
houd contacten met leveran
ciers en café-houders. Kortom
wij doen het administratieve
werk voor de technische mede
werkers in het veld. Het leuke
aan dit werk is ook dat het elke
drijven' ineen
dag weer een verrassing is wat
je te wachten staat."
Die dagelijkse verrassing gaat
ook op voor gewestelijk jurist
Mirjam Soeterbroek. Zij werkt
sinds 3'/2 jaar voor het horeca
gebied Amsterdam/Utrecht.
Tot haar takenpakket behoren
het opzetten en het toezicht op
het nakomen van contracten
voor bijvoorbeeld café-houders
en het adviseren van vertegen
woordigers, verkoopleiders en
het hoofd Horecagebied. "Geen
negen tot vijf-job, maar wel veel
leuker werk dan dat van andere
bedrijfsjuristen", meent de
meester in de rechten.
Groot gebied
Aad Kloppert, Ruud Smeets,
Peter van der Steenhoven en
Herman Stekelenburg zijn de
vier verkoopleiders van het
horecagebied Amsterdam/
Utrecht. Dat er vier verkooplei
ders zijn heeft te maken met de
grootte van het horecagebied
Amsterdam/Utrecht en de vele
Heineken- en Amstel-café's in
deze regio. Ieder van hen heeft
zijn eigen werkgebied en werkt
samen met een aantal verte
genwoordigers. Herman Steke
lenburg is bovendien verant
woordelijk voor het Hempoint
bij Sloterdijk. Hier werken 31
medewerkers voor de fustbier-
leveranties aan Amsterdam.
Ook rijdt vanuit deze plek de
zogenaamde 'leurwagen' naar
Amsterdam. Dit is een soort
'SRV-wagen' met bier, die door
de stadswijken rijdt. Een café
houder die bier te kort heeft,
kan direct een beroep op deze
bierwagen doen.
De meeste verkoopleiders
werken al wat langer in het
horecagebied. Aad Kloppert
hierover: "Ik werk nu 23 jaar bij
Heineken en zo'n elf jaar in
Hoofddorp." Aad is ondermeer
vertegenwoordiger, districts
verkoopleider in Den Bosch en
hoofd Verkoop Amsterdam/
Utrecht geweest. Een functie
die overigens nu niet meer be
staat. Wat dat betreft een 'oude
rot in het vak', zoals hij het zelf
met een glimlach formuleert.
Kloppert en zijn drie collega's
zorgen er voor goede contacten
te onderhouden met de horeca
bedrijven in hun gebied die
Heineken of Amstel schenken,
bemiddelen bij eventuele con
flicten tussen vertegenwoordi
ger en klant, zorgen voor het
verwerven van nieuwe ver
kooppunten en het introduce
ren van bieren, zoals onlangs
Wieckse Witte en het alcohol
vrije Buckler.