vestiging apart
gesorteerd en gebracht werd.
Dat gebeurt door Gerard Ver-
bogt, Hennie van der Linden en
Paul Pijpers van de postkamer.
Gerard Verbogt werkt sinds
1958 bij Heineken en heeft nog
het reilen en zeilen van de brou
werij in Rotterdam meege
maakt. "Ik heb vijftien jaar als
vrachtwagenchauffeur gewerkt",
vertelt hij. In 1972 werd Gerard
Verbogt medewerker en later
chef Postkamer. "Je hebt de hele
dag aanloop van alle medewer
kers in het pand", vertelt hij
over 'zijn' afdeling. Behalve de
postkamer, is Gerard ook nog
verantwoordelijk voor het Uit
giftenmagazijn voor Kantoor
behoeften en het archief.
ETA en Duty Free
Behalve de medewerkers van
de Interne Dienst en het Hore-
cagebied, zijn in het pand ook
diverse medewerkers van ex
port werkzaam: Export Trans
port Afdeling (ETA), admini
stratie, automatisering en Duty
Free. Het hoofd van ETA is Fred
Holvast. Zijn kantoor bevindt
zich op de derde verdieping van
het oude pand. Zijn rechter
hand en secretaresse Laila Bak
ker vindt het uitzicht schitte
rend. Zij werkt sinds 1989 voor
Heineken. Over haar werk
zaamheden vertelt zij: "Iedere
werkdag is weer anders. Naast
de gebruikelijke secretaresse
werkzaamheden zorg ik de ene
keer dat export-medewerkers
aan een cursus kunnen mee
doen en een andere keer dat
relaties een rondleiding krijgen.
En als Fred Holvast op pad is,
ben ik de contactpersoon. Op
die manier blijft alles toch door
draaien."
Oudste bewoner
Op de begane grond van het
kantoor van de Interne Ac
countants Dienst, werkt Mar
Fred Holvast en Laila Bakker
tin Offerman. Het is zijn taak
om alle in en uitgaande kwitan
ties, facturen en contracten,
kortom de gehele geldstroom,
van het horecagebied Rotter
dam/Zeeland te controleren.
"Als mijn paraaf op één van die
facturen of contracten ont
breekt onderzoek ik, voordat
de cheque aan het horeca
gebied wordt overhandigd,
waarom dat zo is." De contrac
ten voor huur van een pand of
een lening aan een café
eigenaar, worden bewaard in
Zoeterwoude. Voor het verzen
den van die contracten naar
Zoeterwoude, kijkt Martin
Offerman of zijn paraaf op het
contract staat. Dat hij op een
kantoor van de Interne Ac
countants Dienst zit, heeft te
maken met een tekort aan goe
de kantoren in het pand. "Maar
het is ook nog iets van vroeger,
toen men in de horecagebieden
ons controleurs liever zag gaan
dan komen", vertelt hij met een
lach.
Martin Offerman heeft wat dat
betreft al heel wat meege
maakt. Hij is dan ook de
oudste, nog in actieve dienst
zijnde, bewoner' van Rotter
dam Crooswijk en kan zich het
wel en wee van de voormalige
brouwerij nog goed herinneren.
Maar ook de vele keren dat een
boze café-eigenaar het pand
binnenkwam en door de por
tiers gekalmeerd moest wor
den, herinnert hij zich goed.
"De toenmalige jurist Horeca is
toen van angst uit het raam ge
klommen", vertelt hij. "Maar er
staat niet zoveel over dit pand
en de oude brouwerij op schrift.
Wat dat betreft zou er eens een
geschiedenisboek over Rotter
dam Crooswijk moeten ko
men. Ik weet zeker dat daar
veel Rotterdammers, maar
vooral ook Heineken-mede-
werkers blij mee zouden zijn."
van den Biggelaar begon zijn
Heineken-carrière destijds als
vertegenwoordiger in dit pand.
Sinds 1 februari is hij als hoofd
horecagebied teruggekeerd uit
Amsterdam, waar hij zich met
export bezighield. Over zijn
functie zegt hij: "Een hoofd
Horecagebied is niet alleen
begeleidend en controlerend
bezig, maar houdt zich vooral
bezig met beleidsvragen als
'waar gaat het met de horeca
Rotterdam/Zeeland naar toe?"'
Over een tekort aan werk hoeft
hij niet te klagen. "Ik zit onge
veer voor twintig procent van
mijn tijd achter mijn bureau.
De overige uren ben ik op pad,
in Zeeland of hier in Rotter
dam. We hebben hier ook
enorm veel evenementen, zo
als het CHIO, het Heineken
Jazzfestival en hét Theatro Fan-
tastico en ook dat brengt veel
voorbereiding met zich mee.
Daarnaast probeer ik twee keer
per maand met een vertegen
woordiger mee op pad te gaan."
Ombudsman
Ruud Mieremet is jurist Horeca
en daarmee één van de vijf 'om
budsmannen' voor Heineken
in Nederland. Hij zorgt voor het
opzetten, ondertekenen en na
komen van contracten voor bij
voorbeeld leningen aan café
eigenaren. Zijn werk is heel
arbeidsintensief. "Geld weg
geven is makkelijker, dan geld
terugkrijgen", verzucht hij.
"Maar gelukkig zijn er altijd
veel meer goede dan slechte af
nemers."
Een heleboel van dat werk zou
niet gedaan kunnen worden,
als de post niet netjes gehaald,
Intiem
In de kelder bevindt zich de
kantine. Chef Kantine is Paula
Poulie, sinds dertien jaar in
dienst bij Heineken. Zij ken
merkt de sfeer in de vestiging
als 'intiem'. "Iedereen kent el
kaar en dat maakt het juist zo
leuk", vindt Paula. De chef Kan
tine staat al vroeg in de ochtend
met haar twee medewerkers
paraat. "We snijden dan de
vleeswaren, koken eieren en
richten de vitrines in. Tussen
12.00 en 13.00 uur is de kantine
geopend, 's Morgens brengen
we de koffie rond, 's middags de
thee. Om 15.30 uur zit ons
werk er weer op. Behalve bij het
contactbiertje, dat elke eerste
donderdag in de maand wordt
gehouden. En elke laatste don
derdag komen de niet-actieven
op bezoek. Bij elkaar zo'n ze
ventig man. Dat is altijd erg ge
zellig."
Paula Poulie maakt altijd alles
zelf. Ook als er lunches of hap
jes voor een vergadering moe
ten komen, staat ze zelf in de
keuken. En tijdens de bijeen
komst voor gepensioneerden is
het Paula die achter de tap
staat. "Hoewel ik hen op ver
zoek wel eens zelf laat tappen."
Horecagebied
In de Rotterdamse vestiging
zijn ook zestien medewerkers
van het horecagebied Rotter
dam/Zeeland ondergebracht.
Hoofd horecagebied Diederik
De postkamer met van links
naar rechts Gerard Verbogt,
Paul Piipers en Hennie van
der Linden