Eric Keen Memorial Award voor HTB Praktische cursus Zoeterwoude - De heren drs. B.W. Drost, drs. R. van den Berg, drs. F.J.M. Freijee en de dames drs. E.G. van der Velde en drs. M. Hollemans zijn voor hun ar tikel 'Flavor Stability' beloond met de 'Eric Keen Memorial Award'. Deze prijs wordt een maal per jaar toegekend aan de beste publicatie op weten schappelijk gebied door de American Society of Brewing Chemists. De Prijs zal in april in Amerika worden uitgereikt. De inhoud van artikelen die in aanmerking voor deze prijs ko men, wordt bekeken op helder heid, originaliteit en het belang voor de industrie. Het artikel van de eerdergenoemde (oud-) medewerkers van de afdeling Research van Heineken Tech nisch Beheer (HTB) stond in het wetenschappelijk tijdschrift van de organisatie, The Journal of the American Society of Bre wing Chemists (ASBC). De heer Drost, oud-directeur Concern Research die vorig jaar met pen sioen ging, hield in 1989 een le zing over het onderwerp smaakveroudering van bier tij dens het ASBC-convention. Voor hem vormde deze lezing het afscheid van zijn Ameri kaanse wetenschappelijke col lega's. Verouderd bier Het artikel geeft een overzicht van factoren die veroudering van bier bepalen. Veroudering is een natuurlijk proces, dat bij veel produkten, zoals bij kaas en wijn, gewenst is. Verouderd bier kan nog steeds worden ge dronken. Het is alleen niet meer zo lekker als vers bier. Verouderd bier ontstaat door de stof 'trans-2-nonenal'. Zelfs voor het beste smaakpanellid is het moeilijk deze stof te ruiken. Bij de afdeling Research van HTB is een instrumentele ana lysemethode ontwikkeld, die Heineken in staat stelt dat klei ne beetj e nonenal in bier te me ten. Daardoor is het mogelijk onderzoek te doen naar facto ren die het ontstaan van deze stof beïnvloeden. Door de op sporing van die factoren kan veroudering worden tegenge gaan, waardoor de goede smaak van ons bier langer bewaard blijft. Smaakstabiliteitsonderzoek vindt al sinds de jaren zestig bij Heineken plaats. Door de toe kenning van de Eric Keen Me morial Award wordt nog eens de kwaliteit van dit smaakstabi liteitsonderzoek onderstreept. Günther Gottschalk toont tiots zijn diploma Bunnik - Frikadellen in de fri tuurpan stoppen en eieren of pannekoeken bakken kan ie dereen. Een algemene uit spraak als we het hebben over de opleidingseisen voor kanti nemedewerkers. Günther Gott schalk van de bedrijfskantine in Vmmona weet inmiddels beter. Hij volgde, samen met drie col lega's op de streekschool Gilde- vaart in Nieuwegein de oplei ding 'Basis Snackkeuken'. Günther over de cursus: "Je werkt met voedsel, dus moet je weten hoe belangrijk hygiëne is. In de opleiding werd de nodige aandacht besteed aan persoonlijke hygïene en aan het schoonhouden van het ma teriaal waar je mee werkt. Daar naast was de cursus vooral praktijkgericht. We hebben heel wat lekkere snacks bereid. Je leerde tijdens de opleiding ook hoe je met bijvoorbeeld eenvoudige middelen van een gewone snack iets heel aan trekkelijks kunt maken." Het examen vond Günther best moeilijk. "De examinator bleef constant op je vingers kijken. Hij lette scherp op of wij de theorie goed in praktijk brach ten." Niettemin slaagden Gün ther Gottschalk en zijn collega Ben Verwoert voor het examen. De andere twee zullen dit voor jaar herexamen doen. Wat hebben de cursisten nu ge leerd? Günther: "Een kantine medewerker die deze cursus heeft gevolgd, kan veel meer dan frituren en bakken. Hij gaat goed om met al het materiaal dat in de keuken gebruikt wordt. Je krijgt meer plezier in je werk en ik hoop dat onze 'klanten' dat ook merken", al dus de geslaagde cursist.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1991 | | pagina 10