Eric Keen
Memorial Award
voor HTB
Praktische
cursus
Zoeterwoude - De heren drs.
B.W. Drost, drs. R. van den Berg,
drs. F.J.M. Freijee en de dames
drs. E.G. van der Velde en drs.
M. Hollemans zijn voor hun ar
tikel 'Flavor Stability' beloond
met de 'Eric Keen Memorial
Award'. Deze prijs wordt een
maal per jaar toegekend aan de
beste publicatie op weten
schappelijk gebied door de
American Society of Brewing
Chemists. De Prijs zal in april in
Amerika worden uitgereikt.
De inhoud van artikelen die in
aanmerking voor deze prijs ko
men, wordt bekeken op helder
heid, originaliteit en het belang
voor de industrie. Het artikel
van de eerdergenoemde (oud-)
medewerkers van de afdeling
Research van Heineken Tech
nisch Beheer (HTB) stond in het
wetenschappelijk tijdschrift
van de organisatie, The Journal
of the American Society of Bre
wing Chemists (ASBC). De heer
Drost, oud-directeur Concern
Research die vorig jaar met pen
sioen ging, hield in 1989 een le
zing over het onderwerp
smaakveroudering van bier tij
dens het ASBC-convention.
Voor hem vormde deze lezing
het afscheid van zijn Ameri
kaanse wetenschappelijke col
lega's.
Verouderd bier
Het artikel geeft een overzicht
van factoren die veroudering
van bier bepalen. Veroudering
is een natuurlijk proces, dat bij
veel produkten, zoals bij kaas
en wijn, gewenst is. Verouderd
bier kan nog steeds worden ge
dronken. Het is alleen niet
meer zo lekker als vers bier.
Verouderd bier ontstaat door de
stof 'trans-2-nonenal'. Zelfs
voor het beste smaakpanellid is
het moeilijk deze stof te ruiken.
Bij de afdeling Research van
HTB is een instrumentele ana
lysemethode ontwikkeld, die
Heineken in staat stelt dat klei
ne beetj e nonenal in bier te me
ten. Daardoor is het mogelijk
onderzoek te doen naar facto
ren die het ontstaan van deze
stof beïnvloeden. Door de op
sporing van die factoren kan
veroudering worden tegenge
gaan, waardoor de goede smaak
van ons bier langer bewaard
blijft.
Smaakstabiliteitsonderzoek
vindt al sinds de jaren zestig bij
Heineken plaats. Door de toe
kenning van de Eric Keen Me
morial Award wordt nog eens
de kwaliteit van dit smaakstabi
liteitsonderzoek onderstreept.
Günther Gottschalk toont
tiots zijn diploma
Bunnik - Frikadellen in de fri
tuurpan stoppen en eieren of
pannekoeken bakken kan ie
dereen. Een algemene uit
spraak als we het hebben over
de opleidingseisen voor kanti
nemedewerkers. Günther Gott
schalk van de bedrijfskantine in
Vmmona weet inmiddels beter.
Hij volgde, samen met drie col
lega's op de streekschool Gilde-
vaart in Nieuwegein de oplei
ding 'Basis Snackkeuken'.
Günther over de cursus: "Je
werkt met voedsel, dus moet je
weten hoe belangrijk hygiëne
is. In de opleiding werd de
nodige aandacht besteed aan
persoonlijke hygïene en aan
het schoonhouden van het ma
teriaal waar je mee werkt. Daar
naast was de cursus vooral
praktijkgericht. We hebben
heel wat lekkere snacks bereid.
Je leerde tijdens de opleiding
ook hoe je met bijvoorbeeld
eenvoudige middelen van een
gewone snack iets heel aan
trekkelijks kunt maken."
Het examen vond Günther best
moeilijk. "De examinator bleef
constant op je vingers kijken.
Hij lette scherp op of wij de
theorie goed in praktijk brach
ten." Niettemin slaagden Gün
ther Gottschalk en zijn collega
Ben Verwoert voor het examen.
De andere twee zullen dit voor
jaar herexamen doen.
Wat hebben de cursisten nu ge
leerd? Günther: "Een kantine
medewerker die deze cursus
heeft gevolgd, kan veel meer
dan frituren en bakken. Hij gaat
goed om met al het materiaal
dat in de keuken gebruikt
wordt. Je krijgt meer plezier in
je werk en ik hoop dat onze
'klanten' dat ook merken", al
dus de geslaagde cursist.