Readies
regels met betrekking tot mi-
beubelastende activiteiten van
een brouwerij. Bij de opstelling
van het milieuzorgsysteem
kwam deze informatie uit
stekend van pas."
In nauwe samenwerking met
een student van de universiteit
in Nijmegen werd vervolgens
een Milieuzorghandboek opge
steld. Daarin staan alle ele
menten van het milieuzorg
systeem, zoals een milieupro
gramma, de integratie, bedrijfs
interne instructie en proce
dures, rapportage en overleg
structuren, interne voorlichting
en opleiding op een overzich
telijke manier weergegeven. In
dit milieuzorghandboek is zo
weinig mogelijk vaktaal ge
bruikt, zodat het voor iedereen
duidelijk te lezen is. Van den
Thillart: "Verder is het hand
boek min of meer zo gemaakt
dat ook andere Nederlandse
produktievestigingen ermee
kunnen werken. Ik denk daar
bij onder meer aan Zoeterwou-
de, Bols Benelux en Vrumona."
Voor de uitvoerende organisa
tie is een milieuzorghandlei
ding geschreven, waarin alle
procedures en richtlijnen, ta
ken, verantwoordelijkheden en
bevoegdheden voor de diverse
afdelingen zijn opgenomen. Er
werd overigens geen aparte
milieuafdeling opgezet. "De
zorg voor milieu moet onder
deel uitmaken van de totale be
leidsvoering en onderdeel van
het werk, onder het motto: 'Mi
lieu-verantwoordelijkheid: ie
der op zijn eigen werkplek'.
Iedere medewerker heeft hier
voor zijn eigen verantwoor
delijkheid. Het moet in feite
een onderdeel worden van de
bedrijfscultuur binnen Heine-
ken. Milieuzorg is in feite een
stuk kwaliteitszorg", aldus Van
den Thillart.
Vertrouwd raken
De verspreiding van het hand
boek en de handleiding was ge
koppeld aan een aantal lezin
gen over milieuzorg. Eén van
die lezingen vond plaats op
30 maart van het vorige jaar (zie
VW 4/90). Wat is er sinds die
tijd gebeurd? Van den Thillart:
"We hebben iedereen op de
hoogte gebracht van het milieu
zorgplan. Het is de bedoeling
dat de medewerkers vertrouwd
raken met de milieuproblema
tiek en wat die voor het bedrijf
betekent. Medewerkers kon
den tijdens de gehouden sessies
daarover vragen stellen en ook
zelf hun inbreng hebben. Daar
bij kwam nogal wat naar voren,
wat vervolgens in het plan is op
genomen. Ik noem bijvoor
beeld het afvalwater en de lege
verpakkingen van onder meer
reinigings- en desinfectiemid-
delen.
Wat hebben we nu bereikt? Een
groot aantal afvalstromen is
omgebogen in reststromen.
Lege verpakkingen van reini
gings- en desinfectiemiddelen,
olieën en vetten, gaan retour
naar de afzender. Bij nieuwe
projecten wordt al rekening ge
houden met eventuele gevol
gen voor het milieu. Ook dat is
iets positiefs. Daarmee voor
kom je al van te voren milieu
problemen, in plaats van dat je
achteraf nog eens maatregelen
moet nemen."
Afnemers
Behalve dat er nogal wat posi
tieve dingen zijn te noemen, is
ook het een en ander tegenge
vallen bij de invoering van het
milieuplan. Bijvoorbeeld bij de
opstart van nieuwe reststro
men. Van den Thillart hierover:
"Voordat je een nieuwe afval
stroom tot reststroom kan ma
ken, moet je er honderd pro
cent zeker van zijn dat je ook
een goede afnemer van die rest
stroom hebt. Bij de opstart van
nieuwe reststromen zijn we
nogal eens in afnemers teleur
gesteld. Voor wat betreft de af
name van risico-afvalstoffen
werken we samen met het
stadsgewest en de gemeente
's-Hertogenbosch. Die samen
werking verloopt zeer goed."
Op het brouwerij terrein zijn in
middels meer verzamelpunten
voor rest- en afvalstoffen geko
men. Ook is de zorg voor het
milieu in de diverse oplei
dingen opgenomen, zoals de
VAPRO, de Al-cursus. Daar
naast is milieu een vast onder
deel in het werkoverleg. Ook
worden dit jaar alle onderaan
nemers en installateurs, die
allerlei werk in de brouwerij
doen, geïnformeerd over de mi
lieuzorg binnen de Heineken-
vestiging in Den Bosch.
Produktie is overigens niet het
enige onderdeel van Heineken
waar aan het milieu wordt ge
dacht. In een volgend nummer
meer over andere milieuaspec
ten.
Piet Sieliakus, groepsleider Alge
mene Dienst Lagerkelder in Den
Bosch vertelt over de invoering van
het milieuplan: "Voorheen deden we
bij Heineken ook al aan milieuzorg.
Maar na de introductie van het
Bossche milieuplan is het allemaal
beter in structuur gebracht. Plastic en
papier werd vroeger bij elkaar afge
voerd. Nu worden ze gescheiden
ingezameld en afgevoerd. Niettemin
zijn we er nog lang niet. Intern is grote
aandacht geschonken aan het afvoe
ren van grote hoeveelheden afval. Nu
moeten we ook aandacht schenken
aan de kleinere afvalberg. Dit alles in
de hoop dat de afvalberg steeds klei
ner en de recyclingberg steeds groter
wordt."
Thijs Römgens, chef Inkoop Maga
zijn: "Nog niet iedereen is ervan over
tuigd dat wij voorzichtig met het mi
lieu moeten omgaan. Wij moeten wat
dat betreft heropgevoed worden.
Sinds de ingebruikname van het nieu
we magazijn voor risicostoffen, is bij
ons magazijn een inzamelpunt ge
komen voor afval van risicostoffen.
De afdeling Inkoop oefent druk uit op
de diverse leveranciers om de lege
emballage (drums| terug te nemen.
Dit lukt bij diverse firma's. Wat nog
overblijft wordt op een verantwoorde,
snelle wijze afgevoerd. Na de presen
tatie van het Milieuzorgplan zie je al
duidelijk verbeteringen. Oliehou
dend afval bijvoorbeeld en andere ri
sicostoffen worden goed ingeleverd."
Henk Leenman, projectleider Ver
pakken over het milieuplan: "Voor
heen kenden we bij Heineken al het
vuilverzamelen en afvoeren. Nu
wordt er gescheiden afgevoerd en dat
kan extra hoge kosten met zich mee
brengen. Dat gescheiden afvoeren
doen we dus meer vanuit een maat
schappelijke dan economische ge
dachte. Daarnaast zijn we al door de
jaren heen met energievriendelijke
machines gaan werken. Nu houden
we bovendien bij de vervanging van
allerlei gebruikte machines rekening
met eventuele milieuaspecten."
Lex Dielen, veegwagenmachinist ter
rein en stalling van de Interne Dienst:
"Als Heineken-medewerkers worden
we langzamerhand bewust waar we
mee bezig zijn. Niettemin ontstaat er
nog altijd een probleem bij het
werken in ploegendiensten. De één
laat vaak het vuil liggen voor de ande
re ploeg. Wel heb ik de ervaring dat
hoe kleiner de afdeling is, hoe gemak
kelijk het is om de medewerkers te
overtuigen van de zorg voor het mi
lieu. Als voorbeeld denk ik aan de TL-
verhehting. Vroeger gooiden we de
kapotte TL-buizen zo weg. Nu
worden ze verzameld en afgevoerd
om verwerkt te worden."
Bart van Alphen, verpakkings
specialist is in eerste instantie verant
woordelijk voor de produktievoort-
gang. Daarbij komt afval vrij, dat
gescheiden wordt afgevoerd. Als ver
pakkingsspecialist is het zijn taak
controle hierop uit te oefenen en de
medewerkers te motiveren afval ge
scheiden in te zamelen. Dat gebeurt
vaak via het werkoverleg. Wat is er nu
concreet bij hen veranderd? "Wij zijn
met een project gestart om de in
drums verpakte reinigings- en des
infectiemiddelen op een andere ma
nier aan- en af te leveren. Deze drums
wegen ongeveer dertig a veertig kilo.
Nu moet er elke keer een medewer
ker met zo'n dmm een heel eind door
de brouwerij lopen. Straks worden de
ze reinings- en desinfectiemiddelen
op de juiste plaats in buikcontainers
aangeleverd. Restanten zullen bij het
aanleveren in bulk aanzienlijk
worden verminderd. De afnemer
neemt de lege containers weer terug."
Van Alphen vindt dat Heineken
blijvend moet letten op de eventuele
milieuaspecten in relatie tot het pro-
duktiebedrijf. Ook als milieu een
minder heet hangijzer wordt. "In de
politiek is milieu nu het modewoord
en er zijn ook diverse reclamespots
op televisie. Ik kan me voorstellen dat
de politiek over een aantal jaar een
nieuw item heeft verzonnen, maar
ook dan moet Heineken zijn zorg
blijven besteden aan het milieu."
In deze 'oliebol' wordt de
gebruikte olie verzameld