'Veertig jaar Heineken', het geschiedenisboek over
Heineken na de Tweede Wereldoorlogrolt binnenkort van
de pers. Het is bestemd voor alle Heineken-medewerkers.
Drie jaar geleden begonnen J. van der Werf (oud-hd Raad
van BestuurMathieu Jacobs en Wim Maas (van het
bureau Historion) met het schrijven ervan. Het resultaat is
een 333 pagina's tellend boek over de periode 1948-1988.
Jacobs en Maas maakten een samenvatting voor Vers van
't Vat.
Exportpolitiek
Veertig jaar Heineken
in boekvorm
Op 11 januari 1873 werd de Heine-
ken's Bierbrouwerij Maatschappij
N.V. opgericht. Heineken had toen
een brouwerij in Amsterdam en Rot
terdam. Tot aan de jaren twintig van
deze eeuw beperkte de onderneming
haar activiteiten hoofdzakelijk tot
Nederland. Met veel succes. Want
Heineken groeide in deze jaren uit tot
een van de belangrijkste brouwerijen
in Nederland. In de jaren dertig von
den enige belangrijke ontwikkelingen
plaats. Vooraleerst besloot de brouwe
rij het bier zelf te gaan bottelen. Tot
dan toe werd het flessenbier op een
primitieve manier gebotteld door
agenten en/of limonadebottelaars.
Heineken ging zelf bottelen om een
betere kwaliteit flessenbier op de
markt te brengen. Misschien in de
hoop dat daardoor meer mensen thuis
bier gingen drinken. Verdere initiatie
ven in die richting werden (nog) niet
ondernomen. De biermarkt bleef wat
zij in die jaren was: een horecamarkt.
Men dronk bier in het café.
De export van bier werd eveneens
met nieuw enthousiasme aangepakt.
Dit was onder meer mogelijk doordat
de Heineken-brouwers steeds beter in
staat waren een goed houdbaar ex
portbier te produceren. In de jaren
dertig verwierf Heineken haar eerste
buitenlandse deelnemingen. De basis
van de grote internationale ontwikke
ling van het bedrijf ligt in deze perio
de. De jaren tijdens de Tweede We
reldoorlog, een tijd van stilstand en
achteruitgang voor de onderneming,
benutte de directie om zich te bezin
nen op de toekomst. Na 1945 kwam
de tijd om de ideeën in de praktijk te
brengen.
Direct na de oorlog begon Heineken
met het activeren van de export. Oud
medewerkers zullen zich ongetwij
feld deze hectische naoorlogse jaren
herinneren. Er was een tekort aan
grondstoffen, flessen, machines en
mensen. Met veel opofferingen is
toen gewerkt aan het herstel van
Heineken. De vroegtijdige exportpoli
tiek heeft veel bijgedragen aan de
groei van de onderneming. Begin ja
ren vijftig kende de brouwerij geweldi
ge exportsuccessen op de Westafri-
kaanse biermarkten. Toen de export
Tot aan de jaren twintig beperkte
Heineken haar activiteiten hoofdza
kelijk tot Nederland. Daarna kwam
met groot succes de export op gang