De Ridder
introduceert:
'Wieckse Witte'
Een witbier uit
Maastricht. Een
korte omschrijving
van het nieuwe
produkt dat
19 december werd
geïntroduceerd door
brouwerij De Ridder
uit Maastricht. In
dit artikel meer over
het hoe en waarom
van deze nieuwe
aanwinst in het
assortiment.
In de Ridderzaal van Brouwerij
De Ridder heeft de heer Mr.
Ph.J.I.M. Houben, burgemees
ter van Maastricht, op 19 de
cember het eerste fust van
Wieckse Witte aangeslagen.
Hiermee was het produkt offi
cieel geïntroduceerd en kon de
'Limburgse operatie' beginnen.
De naam van het nieuwe wit
bier is eenvoudig te verklaren.
Wieckse Witte is een witbier
dat gebrouwen wordt bij brou
werij de Ridder gelegen in het
stadsdeel Wijck (spreek uit
Wiek) van Maastricht. Witbier
wint gestaag aan populariteit in
Nederland, vooral het uit Bel
gië afkomstige Hoegaarden en
Dentergems. Hoewel de markt
van witbier in vergelijking tot
de totale biermarkt klein is
(50.000 hectoliter per jaar), is
het wel één van de snelst
groeiende segmenten van de
speciaal bieren. Besloten werd
om het assortiment uit te brei
den met een eigen witbier.
Horeca-bier
"Wieckse Witte is een traditio
neel witbier met een zachte,
frisse en licht gekruide smaak.
Het wordt gebrouwen uit tar
we, gerstemout, hop, natuurlij
ke kruiden en speciale boven
gist. Het bier heeft net als
andere witbieren een lichte, na
tuurlijke troebeling en een al
coholpercentage van circa vijf
procent. De sterke punten van
Wieckse Witte ten opzichte van
haar soortgenoten zijn de fruiti
ge smaak en de betere door-
drinkbaarheid", vertelt Marijke
Horensma, senior brand-mana-
ger Heineken. "Wieckse Witte
is zowel op fust als in 30 cl. fles
jes verkrijgbaar. Om de Maas
trichtse afkomst te onderstre
pen is op het etiket het
stadswapen van Maastricht te
zien. Bovendien is op het ach
ter-etiket een oude stadskaart
van de stad Maastricht als ach
tergrond gebruikt. Het produkt
is in eerste instantie bestemd
voor de horeca. Het eerste jaar
zal Wieckse Witte dan ook al
leen via de horeca worden ver
kocht. Om Wieckse Witte een
zo stevig mogelijke positie te la
ten verwerven is gekozen voor
een geleidelijke introductie:
eerst Maastricht en omstreken,
vanaf maart in zeven grote ste
den en daarna nationaal. De
Ridder, Brand en Heineken Ne
derland zullen Wieckse Witte
aan hun afnemers gaan verko
pen", aldus Marijke Horensma.
Stap voorwaarts
Cox van Herpen, directeur van
Brouwerij De Ridder: "Deze in
troductie betekent een belang
rijke stap voorwaarts. Gezien
de ontwikkelingen in de bier
markt denken we dat deze in
troductie een schot in de roos
is.
Het is eigenlijk voor de hand
liggend dat witbier bij Brouwe
rij De Ridder wordt gebrouwen.
Witbier is namelijk een boven
gistend bier en De Ridder heeft
vroeger altijd bovengistende
bieren gebrouwen. Toen de
vraag naar pilsner groter werd,
is brouwerij De Ridder ook pils
ner gaan brouwen. Om. het
brouwen van witbier mogelijk
te maken, zijn relatief kleine
aanpassingen nodig. Om ook in
de toekomst aan de vraag te
kunnen voldoen, zal in jub
1991 de vergistings- en lagerca-
paciteit in onze brouwerij
worden uitgebreid. Uit markt
onderzoek en smaaktesten
bfrjkt dat de Wieckse Witte zeer
goed wordt gewaardeerd. In een
aantal lokale café's hebben we
ook een proef gehouden. Ook
hier bleek Wieckse Witte bij
zonder goed in de smaak te val
len. Veelgehoorde reacties wa
ren bovendien dat het bier een
echt eigen karakter heeft."