De Ridder introduceert: 'Wieckse Witte' Een witbier uit Maastricht. Een korte omschrijving van het nieuwe produkt dat 19 december werd geïntroduceerd door brouwerij De Ridder uit Maastricht. In dit artikel meer over het hoe en waarom van deze nieuwe aanwinst in het assortiment. In de Ridderzaal van Brouwerij De Ridder heeft de heer Mr. Ph.J.I.M. Houben, burgemees ter van Maastricht, op 19 de cember het eerste fust van Wieckse Witte aangeslagen. Hiermee was het produkt offi cieel geïntroduceerd en kon de 'Limburgse operatie' beginnen. De naam van het nieuwe wit bier is eenvoudig te verklaren. Wieckse Witte is een witbier dat gebrouwen wordt bij brou werij de Ridder gelegen in het stadsdeel Wijck (spreek uit Wiek) van Maastricht. Witbier wint gestaag aan populariteit in Nederland, vooral het uit Bel gië afkomstige Hoegaarden en Dentergems. Hoewel de markt van witbier in vergelijking tot de totale biermarkt klein is (50.000 hectoliter per jaar), is het wel één van de snelst groeiende segmenten van de speciaal bieren. Besloten werd om het assortiment uit te brei den met een eigen witbier. Horeca-bier "Wieckse Witte is een traditio neel witbier met een zachte, frisse en licht gekruide smaak. Het wordt gebrouwen uit tar we, gerstemout, hop, natuurlij ke kruiden en speciale boven gist. Het bier heeft net als andere witbieren een lichte, na tuurlijke troebeling en een al coholpercentage van circa vijf procent. De sterke punten van Wieckse Witte ten opzichte van haar soortgenoten zijn de fruiti ge smaak en de betere door- drinkbaarheid", vertelt Marijke Horensma, senior brand-mana- ger Heineken. "Wieckse Witte is zowel op fust als in 30 cl. fles jes verkrijgbaar. Om de Maas trichtse afkomst te onderstre pen is op het etiket het stadswapen van Maastricht te zien. Bovendien is op het ach ter-etiket een oude stadskaart van de stad Maastricht als ach tergrond gebruikt. Het produkt is in eerste instantie bestemd voor de horeca. Het eerste jaar zal Wieckse Witte dan ook al leen via de horeca worden ver kocht. Om Wieckse Witte een zo stevig mogelijke positie te la ten verwerven is gekozen voor een geleidelijke introductie: eerst Maastricht en omstreken, vanaf maart in zeven grote ste den en daarna nationaal. De Ridder, Brand en Heineken Ne derland zullen Wieckse Witte aan hun afnemers gaan verko pen", aldus Marijke Horensma. Stap voorwaarts Cox van Herpen, directeur van Brouwerij De Ridder: "Deze in troductie betekent een belang rijke stap voorwaarts. Gezien de ontwikkelingen in de bier markt denken we dat deze in troductie een schot in de roos is. Het is eigenlijk voor de hand liggend dat witbier bij Brouwe rij De Ridder wordt gebrouwen. Witbier is namelijk een boven gistend bier en De Ridder heeft vroeger altijd bovengistende bieren gebrouwen. Toen de vraag naar pilsner groter werd, is brouwerij De Ridder ook pils ner gaan brouwen. Om. het brouwen van witbier mogelijk te maken, zijn relatief kleine aanpassingen nodig. Om ook in de toekomst aan de vraag te kunnen voldoen, zal in jub 1991 de vergistings- en lagerca- paciteit in onze brouwerij worden uitgebreid. Uit markt onderzoek en smaaktesten bfrjkt dat de Wieckse Witte zeer goed wordt gewaardeerd. In een aantal lokale café's hebben we ook een proef gehouden. Ook hier bleek Wieckse Witte bij zonder goed in de smaak te val len. Veelgehoorde reacties wa ren bovendien dat het bier een echt eigen karakter heeft."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1990 | | pagina 8