y Een
jaar veel wisselingen gehad. Ik
werk hier sinds mei 1990, Desi-
ree is hier sinds november 1988
en Milly werkt sinds 1 oktober
op onze afdeling."
Dat contact met de klanten is
een heel belangrijke factor in
het werk van de verkooptele-
fonie. Desiree Frederiks: "Op de
bestelkaart noteren we vaak
ook persoonlijke gegevens als
verjaardagen, zodat we een
kaartje kunnen sturen. Ine
heeft een klant die meteen de
verjaardagen van alle kinderen
heeft opgegeven. Dat maakt
het contact met de klanten bij
zonder leuk."
Ine Kolvenbach over haar func
tie: "Ik begon drie jaar geleden
als terminaliste bij de dranken
handel. Dat hield in dat ik de
bestellingen vanaf de zoge
naamde belkaarten in de com
puter inbracht. Tegenwoordig
doet elke telefoniste dat zelf.
De belkaart is een bestellijst
waarop alle belangrijke ge
gevens van de klant staan zoals
de naam, adres, woonplaats,
telefoonnummer, contactper
soon, ritnummer en het tijdstip
waarop de klant door een ver
kooptelefoniste gebeld wordt.
Bovendien staan er alle produk-
ten op die de klant wekelijks bij
onze drankenhandel bestelt.
Drankenhandel Van Dorst-Lie-
brand-Oderaan was overigens
de eerste die met dit systeem
ging werken. Tegenwoordig
werken alle concerndranken
handels met deze kaart."
Verantwoordelijk
Later is Ine ook de verkooptele-
fonie erbij gaan doen. "Dat
maakte mijn werk leuker en
verantwoordelijker. Die verant
woordelijkheid bestaat vooral
uit het 'alert zijn op'. Een voor
beeld: als een klant twee weken
geen Pepsi Cola besteld heeft
en jij doet daar niets aan, kan
het zijn dat hij allang op een
ander merk cola is overgestapt.
Je kunt dat voorkomen door ie
mand te vragen of hij nog Pepsi
wil bestellen. Lukt dat niet, dan
vraag je aan de vertegenwoordi
ger om langs te gaan."
De verkooptelefoniste belt ie
dere dag op dezelfde tijden een
aantal klanten in een toege
wezen gebied. Het gebied van
Ine ligt tussen Maas en Waal en
bestrijkt de Betuwe. De order
noteert ze op de belkaart. De af
nemer ontvangt elk half jaar
een nieuwe voorbedrukte bel
kaart, waarop alle dranken
staan vermeld die hij de zes
maanden daarvoor heeft afge-
De drankenhandel Van Dorst-
Liebrand-Olderaan in Den
Bosch
nomen. In december moeten
alle belkaarten 'geschoond'
worden. Dat betekent extra
werk. De verkooptelefonistes
controleren ze op juistheid van
gegevens en voeren de correc
ties op de kaarten uit. Ine: "We
halen zelf uit de computer wat
er niet op mag staan. Denk bij
voorbeeld aan seizoenproduk-
ten als de Beaujolais Primeur.
Dit produkt komt alleen op de
kaart van het tweede halfjaar te
staan. Het heeft geen zin het
produkt op de kaart van januari
tot en met juni te zetten, omdat
het in die periode niet meer te
koop is."
Acties
De klanten stellen volgens de
vier medewerksters de belkaar
ten zeer op prijs. "De klanten
kunnen op deze manier zelf
hun afname volgen. Zo'n be
stelling kan overigens van week
tot week wisselen. Een kantine
van een camping zal bijvoor
beeld in de ene maand meer af
nemen dan in de andere", ver
telt Ine verder. De klanten
n leuke baan"
Table-tent
Om het gebruik van de belkaart
bij de klant te blijven promoten,
heeft de drankenhandel dit jaar
een zogenaamde table-tent of
te wel tafelkaart laten maken.
Doreth Veenstra hierover: "Op
deze kaart staat onze foto met
daaronder de tekst 'Samen
werken met de Horecabestel-
lijst 1991. Door de kaart kent de
afnemer het gezicht achter de
verkooptelefonistes. Boven
dien hebben we het afgelopen
De nieuwe table-tent
kunnen ook aan de hand van
het Drankenjournaal, dat één
keer per maand door de af
deling Commerciële Services
Horeca wordt uitgegeven, een
bestelling opgeven. In die krant
staan vaak speciale aanbie
dingen en acties van de geza
menlijke drankenhandels. "De
klant is dol op acties", vertelt
Ine. "Aan de hand van die krant
kunnen we de klant op bepaal
de acties wijzen. Soms is het af
nemen van extra hoeveelheden
dan net iets aantrekkelijker dan
in andere maanden."
„an Dor*-""
- 1.5,S222BE's-H<rtoS«
ttB.V-
iebrana-v»*
yenbosch-
073-2i7V°