Terug in de schoolbanken Paul Kemp keerde na twintig jaar terug in de schoolbanken. Hij volgde voor Heineken de Post Graduate Course in Brewing aan de Heriot-Watt University in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Een post doctorale studie waar hij cum laude voor slaagde. Zwaar De studie duurde negen maan den en was behoorlijk zwaar. "Vooral voor iemand die al zo'n lange tijd niet meer in de klas gezeten heeft", vertelt Paul, die van 1966 tot en met 1969 aan de Hogere Landbouwschool in Dordrecht studeerde. "Maar daar ben ik ook van te voren voor gewaarschuwd. Ik ben ten slotte niet de eerste Heineken- medewerker die deze buiten landse brouwcursus volgde. Ook Herman Schurink en Peter Gregoire volgden destijds een soortgelijke brouwcursus in Birmingham." van bepaalde vakken sinds mijn schooltijd erg veranderd. Wetenschappelijk gezien is de afgelopen twintig jaar ook veel in bepaalde vakgebieden veran derd, vooral in de biochemie. Maar na drie maanden hard stu deren en je als het ware in de stof vastbijten, kom je er van zelf in. Dan kun je ook niet meer stoppen." En met een lach vervolgt hij: "Misschien ben ik daarom wel 'cum laude' ge slaagd." Uitzending Paul wacht nu op een uitzen ding naar het buitenland. Tot die tijd doet hij administratief werk voor de afdeling regionale coördinatie Afrika en het Mid den-Oosten op het Wetering plantsoen in Amsterdam. Waar hij uiteindelijk terecht zal ko men, weet hij nog niet. "Het kan in principe elk land zijn waar Heineken is vertegen woordigd." Niettemin hoopt hij een beetje op Afrika, waar hij ook de meeste expatriates kent. "Dat continent heeft voor mij wat. De geur, de mensen, de verschillende culturen. Het trekt me gewoon. Je leert het nooit helemaal kennen." Paul Kemp toont zijn diploma van de Heriot-Watt University in het Schotse Edinburgh Paul zat in een klas van acht, voornamelijk uit het buiten land afkomstige personen, van wie het merendeel ouder was dan de gemiddelde student. Hij had een flat in Edinburgh, maar ging om de veertien dagen een weekeinde naar zijn gezin in Nederland. Voor de rest stu deerde hij van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Het vakken pakket bestond onder meer uit brouwen, vergistingsprocessen en microbiologie. De examens vonden in december 1989, april en juni 1990 plaats. In het begin had Paul vooral moeite zich te concentreren. "Je bent wat on wennig, je moet weer veel op halen en bovendien is de lesstof Paul volgde de cursus in ver band met zijn werk in het bui tenland. "Ik heb een paar jaar voor Heineken in Nigeria en Zambia als brouwer gewerkt, maar ik heb nog nooit een offi ciële cursus gehad. Nederland kent ook geen officiële brouw cursus. Heineken geeft wel in tern een brouwcursus. Steeds meer buitenlandse regeringen vragen echter om gespeciali seerde diploma's. Die eisen stellen ze ook aan hun eigen mensen. In mijn klas zaten bij voorbeeld ook een Kenyaan en een Tanzaniaan. Heb je geen di ploma, dan mag je er niet werken en krijgt een ander jouw baan. Vandaar dat het be langrijk was dat ik een brouw- opleiding zou volgen."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1990 | | pagina 15