Terug in de
schoolbanken
Paul Kemp keerde
na twintig jaar terug
in de schoolbanken.
Hij volgde voor
Heineken de Post
Graduate Course in
Brewing aan de
Heriot-Watt
University in de
Schotse hoofdstad
Edinburgh. Een post
doctorale studie
waar hij cum laude
voor slaagde.
Zwaar
De studie duurde negen maan
den en was behoorlijk zwaar.
"Vooral voor iemand die al zo'n
lange tijd niet meer in de klas
gezeten heeft", vertelt Paul, die
van 1966 tot en met 1969 aan
de Hogere Landbouwschool in
Dordrecht studeerde. "Maar
daar ben ik ook van te voren
voor gewaarschuwd. Ik ben ten
slotte niet de eerste Heineken-
medewerker die deze buiten
landse brouwcursus volgde.
Ook Herman Schurink en Peter
Gregoire volgden destijds een
soortgelijke brouwcursus in
Birmingham."
van bepaalde vakken sinds
mijn schooltijd erg veranderd.
Wetenschappelijk gezien is de
afgelopen twintig jaar ook veel
in bepaalde vakgebieden veran
derd, vooral in de biochemie.
Maar na drie maanden hard stu
deren en je als het ware in de
stof vastbijten, kom je er van
zelf in. Dan kun je ook niet
meer stoppen." En met een lach
vervolgt hij: "Misschien ben ik
daarom wel 'cum laude' ge
slaagd."
Uitzending
Paul wacht nu op een uitzen
ding naar het buitenland. Tot
die tijd doet hij administratief
werk voor de afdeling regionale
coördinatie Afrika en het Mid
den-Oosten op het Wetering
plantsoen in Amsterdam. Waar
hij uiteindelijk terecht zal ko
men, weet hij nog niet. "Het
kan in principe elk land zijn
waar Heineken is vertegen
woordigd." Niettemin hoopt hij
een beetje op Afrika, waar hij
ook de meeste expatriates kent.
"Dat continent heeft voor mij
wat. De geur, de mensen, de
verschillende culturen. Het
trekt me gewoon. Je leert het
nooit helemaal kennen."
Paul Kemp toont zijn diploma
van de Heriot-Watt University
in het Schotse Edinburgh
Paul zat in een klas van acht,
voornamelijk uit het buiten
land afkomstige personen, van
wie het merendeel ouder was
dan de gemiddelde student. Hij
had een flat in Edinburgh, maar
ging om de veertien dagen een
weekeinde naar zijn gezin in
Nederland. Voor de rest stu
deerde hij van 's morgens vroeg
tot 's avonds laat. Het vakken
pakket bestond onder meer uit
brouwen, vergistingsprocessen
en microbiologie. De examens
vonden in december 1989, april
en juni 1990 plaats. In het begin
had Paul vooral moeite zich te
concentreren. "Je bent wat on
wennig, je moet weer veel op
halen en bovendien is de lesstof
Paul volgde de cursus in ver
band met zijn werk in het bui
tenland. "Ik heb een paar jaar
voor Heineken in Nigeria en
Zambia als brouwer gewerkt,
maar ik heb nog nooit een offi
ciële cursus gehad. Nederland
kent ook geen officiële brouw
cursus. Heineken geeft wel in
tern een brouwcursus. Steeds
meer buitenlandse regeringen
vragen echter om gespeciali
seerde diploma's. Die eisen
stellen ze ook aan hun eigen
mensen. In mijn klas zaten bij
voorbeeld ook een Kenyaan en
een Tanzaniaan. Heb je geen di
ploma, dan mag je er niet
werken en krijgt een ander
jouw baan. Vandaar dat het be
langrijk was dat ik een brouw-
opleiding zou volgen."