Gek met de Suffolk Gerrit Geurts, vertegenwoordiger van de dranken handel Otten-Van Uhm, woont in Duiven. De grond rondom zijn huis wordt netjes bijgehouden. Niet door een grasmachine, maar door schapen. Het zijn Suffolks, een Engels ras dat in Nederland erg populair is. 15 "Ik stam uit een agrarische familie", vertelt Gerrit Geurts. Hij is sinds 1960 werkzaam voor de drankenhandel. "En dat agrarische zit er bij mij nog steeds een beetje in. Toen wij in 1961 hier kwamen wonen, hadden we er zoveel grond bij dat we besloten om beesten te houden. De eerste jaren waren dat pony's. Toen zijn we op Texelaarse schapen overgestapt, maar Maar waarom is Gerrit nu juist op schapen overgegaan? "Een schaap is een mak dier. Bovendien houdt het het weiland mooi. Een schaap eet bij voorkeur eerst het onkmid uit het gras. Daarna eet het het gras gelei delijk kort. Paarden daarentegen eten slechts één plek helemaal kaal, terwijl ze op een andere plek al het gras laten staan. Bovendien is het houden van die waren alleen voor de vleesprodulc- tie geschikt. Als je schapen puur voor de hobby houdt, is dat natuurlijk niet zo leuk. Daarom ben ik begin jaren tachtig met een Engels ras begonnen. Daarmee fok ik nu al enkele jaren en heb ik ook diverse bekers gewonnen." Zwarte lammetjes De Suffolk is een van de populairste en belangrijkste rassen in Engeland. Het schapenras is ontstaan uit de kruising van gehoornde Norfolkooien met South Downrammen. Opvallen de raskenmerken zijn de zwarte kop en benen. "Lammetjes zijn bij de ge boorte helemaal zwart", vertelt Gerrit Geurts. De lange, ongehoornde kop dragen de Suffolks hoog. De schedel is afgerond. De vacht van het schaap is roomkleurig, betrekkelijk kort en goed gesloten. Gerrit Geurts houdt gemiddeld tussen de acht en tien ooi en (vrouwehjke schapen). De ram (het mannetje) wordt regelmatig gewis seld, om te voorkomen dat er bloed verwanten worden gefokt. "Als je te veel in dezelfde bloedlijn fokt, krijg je allerlei afwijkingen", legt Geurts uit. "De Suffolk heeft als voordeel dat ze gemakkelijker lammetjes ter wereld brengt dan de Texelaar. Vaak is er geen menselijke hulp bij nodig. Bovendien worden de lammetjes al in januari/ febmari geboren." schapen minder arbeidsintensief. Dat laatste komt goed uit als je een com merciële functie hebt, waarbij je ook veel in de avonduren moet werken. Het enige werk dat je er aan hebt, is het bekappen (bijhouden) van de hoe ven, de schapen regelmatig voorzien van allerlei pillen tegen lever-, bot-, long- en maagdarmwormen, kracht voer en hooi in de winter en het sche ren van de schapen in het voorjaar. Dat laatste gebeurt door een schapen scheerder." Stamboek "Als in het voorjaar de lammetjes zijn geboren, komt na twee a drie maan den de inspecteur van de FBS, de Fok kersvereniging van Buitenlandse Stamboekschapen, de lammetjes keu ren. Als ze aan alle voorwaarden vol doen, worden ze opgenomen in het stamboek. Dit gebeurt door een ta toeage in de oren." Als hij een schaap wil verkopen, meldt Gerrit dit vaak bij de inspecteur of zet hij een advertentie in het blad van de F.B.S., waar hij lid van is. Een schaap brengt tussen de 350 en 600 gulden op. Heeft Geurts nooit aspira ties gehad om commercieel in scha pen te handelen? "Nee. Heineken be taalt beter", zegt hij met een lachje. "Het is en blijft een hobby. Ik kan ze wat dat betreft zonder problemen ver kopen. Mijn vrouw en ik zijn gek met ze, maar het is niet moeilijk om af scheid van ze te nemen."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1990 | | pagina 15