"Training van het
vak waar het
thuishoort"
Wie van ons is niet
ooit in een nieuwe
functie ingewerkt
door een directe
collega? Dat
gebeurde dan
meestal met veel
enthousiasme, maar
niet altijd geheel
vlekkeloos. Oorzaak
was dan meestal
niet het gebrek aan
vakkennis, maar het
niet getraind zijn in
het overdragen van
die kennis.
Daarin gaat in de Bossche brou
werij verandering komen. Een
aantal operators gaat een key-
operatortraining volgen. In dit
artikel meer informatie over de
ze training en de ervaringen van
een 'key-operator' en één van
zijn leerlingen.
Momenteel zijn er tien mede
werkers van de gistkelder en de
lagerkelder die de training voor
key-operator hebben gevolgd.
Het is de bedoeling dat meer
medewerkers ook van andere
afdelingen een soortgelijke trai
ning krijgen. De training voor
key-operator is ontwikkeld
door Gerben Bouma, coördina
tor functiegerichte opleidingen
in Den Bosch.
Intensief
"De eerste cursus hebben we
met drie operators gedaan. Het
voordeel van zo'n kleine groep
is dat er ingespeeld kan worden
op de individuele situatie. Deze
intensieve cursus neemt drie
dagen in beslag, maar de ver
wachting is dat het in de toe
komst z'n vruchten afwerpt. De
deelnemers moeten alle taken
die tot hun functie behoren op
een rijtje te zetten. Hierna moe
ten ze zelf bekijken hoe ze op
een logische wijze volgens een
bepaald werkplan de kennis het
beste kunnen overdragen aan
hun collega's. Geleerd wordt
hoe ze een opleiding moeten
geven aan de basis, op hun
eigen werkplek", aldus Gerben
Bouma.
Uitwisseling
"Het is de bedoeling dat de key-
operator iemand uit een andere
ploeg het vak leert. Zodoende
kan de operator in opleiding
niet weggeroepen worden door
een collega. Hij is gewoon niet
beschikbaar voor zijn ploeg.
Deze manier heeft tevens als
voordeel dat de ploegen van el
kaar zien hoe er wordt gewerkt.
De medewerkers van de ver
schillende ploegen kunnen van
elkaar leren.
We hebben het plan om bin
nenkort getrainde operators
van de verschillende afdelingen
uit te gaan wisselen. Een opera
tor van de helderbierkelder gaat
bijvoorbeeld voor enige tijd
naar de bottelarijHet is belang
rijk dat de medewerkers van de
ene afdeling weten, wat er op de
andere afdeling gebeurt, omdat
ze afhankehjk van elkaar zijn.
Het is de bedoeling dat die ope
rator de kennis die hij opdoet
op de andere afdeling doorgeeft
aan z'n collega's", vertelt Bou
ma.
Goede onderwijzer
Operator van Filterkamer 2 in
de Bossche brouwerij, Frans
Frans van Oss geeft uitleg aan
Leo Weber over de panelen en
beeldschermen in de controle
ruimte van filterkamer 2
van Oss, is één van de eerste
medewerkers die de key-opera-
tor-training heeft gevolgd bij
Gerben Bouma. Frans van Oss:
"Het was een hele tijd geleden
dat ik in de schoolbanken had
gezeten, dus het was even wen
nen in het begin. Ik heb in drie
dagen tijd bijzonder veel ge
leerd. Ik denk dat het goed is
om medewerkers aan de basis
het vak te leren, daar hoort het
thuis. Het is dé manier om
mensen op de juiste plek te krij
gen."
Leo Weber, is vorig jaar van de
gistkelder naar de lagerkelder
gegaan. Het vak 'filterkamer 2
operator' leerde hij van Frans
van Oss. "Frans was een goede
'onderwijzer' vond ik. Het pret
tige van deze manier van oplei
den is, dat je het vak sneller in
de vingers hebt. Gedurende
vier a vijf weken word je vol
ledig begeleid door de key-ope
rator. Langzamerhand ga je
steeds meer werkzaamheden
zelfstandig uitvoeren. Het is
wel een prettig idee dat er nog
iemand over je schouder mee
kijkt. Als er iets mis gaat, kan
hij direct ingrijpen. Maar na de
cursus van Frans kan ik met een
gerust gevoel zelfstandig aan
het werk gaan."