"Training van het vak waar het thuishoort" Wie van ons is niet ooit in een nieuwe functie ingewerkt door een directe collega? Dat gebeurde dan meestal met veel enthousiasme, maar niet altijd geheel vlekkeloos. Oorzaak was dan meestal niet het gebrek aan vakkennis, maar het niet getraind zijn in het overdragen van die kennis. Daarin gaat in de Bossche brou werij verandering komen. Een aantal operators gaat een key- operatortraining volgen. In dit artikel meer informatie over de ze training en de ervaringen van een 'key-operator' en één van zijn leerlingen. Momenteel zijn er tien mede werkers van de gistkelder en de lagerkelder die de training voor key-operator hebben gevolgd. Het is de bedoeling dat meer medewerkers ook van andere afdelingen een soortgelijke trai ning krijgen. De training voor key-operator is ontwikkeld door Gerben Bouma, coördina tor functiegerichte opleidingen in Den Bosch. Intensief "De eerste cursus hebben we met drie operators gedaan. Het voordeel van zo'n kleine groep is dat er ingespeeld kan worden op de individuele situatie. Deze intensieve cursus neemt drie dagen in beslag, maar de ver wachting is dat het in de toe komst z'n vruchten afwerpt. De deelnemers moeten alle taken die tot hun functie behoren op een rijtje te zetten. Hierna moe ten ze zelf bekijken hoe ze op een logische wijze volgens een bepaald werkplan de kennis het beste kunnen overdragen aan hun collega's. Geleerd wordt hoe ze een opleiding moeten geven aan de basis, op hun eigen werkplek", aldus Gerben Bouma. Uitwisseling "Het is de bedoeling dat de key- operator iemand uit een andere ploeg het vak leert. Zodoende kan de operator in opleiding niet weggeroepen worden door een collega. Hij is gewoon niet beschikbaar voor zijn ploeg. Deze manier heeft tevens als voordeel dat de ploegen van el kaar zien hoe er wordt gewerkt. De medewerkers van de ver schillende ploegen kunnen van elkaar leren. We hebben het plan om bin nenkort getrainde operators van de verschillende afdelingen uit te gaan wisselen. Een opera tor van de helderbierkelder gaat bijvoorbeeld voor enige tijd naar de bottelarijHet is belang rijk dat de medewerkers van de ene afdeling weten, wat er op de andere afdeling gebeurt, omdat ze afhankehjk van elkaar zijn. Het is de bedoeling dat die ope rator de kennis die hij opdoet op de andere afdeling doorgeeft aan z'n collega's", vertelt Bou ma. Goede onderwijzer Operator van Filterkamer 2 in de Bossche brouwerij, Frans Frans van Oss geeft uitleg aan Leo Weber over de panelen en beeldschermen in de controle ruimte van filterkamer 2 van Oss, is één van de eerste medewerkers die de key-opera- tor-training heeft gevolgd bij Gerben Bouma. Frans van Oss: "Het was een hele tijd geleden dat ik in de schoolbanken had gezeten, dus het was even wen nen in het begin. Ik heb in drie dagen tijd bijzonder veel ge leerd. Ik denk dat het goed is om medewerkers aan de basis het vak te leren, daar hoort het thuis. Het is dé manier om mensen op de juiste plek te krij gen." Leo Weber, is vorig jaar van de gistkelder naar de lagerkelder gegaan. Het vak 'filterkamer 2 operator' leerde hij van Frans van Oss. "Frans was een goede 'onderwijzer' vond ik. Het pret tige van deze manier van oplei den is, dat je het vak sneller in de vingers hebt. Gedurende vier a vijf weken word je vol ledig begeleid door de key-ope rator. Langzamerhand ga je steeds meer werkzaamheden zelfstandig uitvoeren. Het is wel een prettig idee dat er nog iemand over je schouder mee kijkt. Als er iets mis gaat, kan hij direct ingrijpen. Maar na de cursus van Frans kan ik met een gerust gevoel zelfstandig aan het werk gaan."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1990 | | pagina 10