1000e kelderbier
installatie
geplaatst
In Zieuwent in de
Twentse Achterhoek
is de 1000e
kelderbierinstallatie
van Heineken
geplaatst in het
multi-functioneel
centrum aldaar. Op
24 augustus vond de
officiële opening van
het nieuwe complex
plaats, waarbij ook
de 1000e kelder-
bierbierinstallatie op
feestelijke wijze in
gebruik werd
genomen.
wordt geleverd met een auto
matische reinigingsvoorziening
waarmee de vaten en leidingen
op eenvoudige wijze schoon ge
maakt kunnen worden. Een be
langrijk voordeel is bovendien
dat er geen fusten gesjouwd
hoeven te worden. Het bier
wordt bij dit systeem via slan
gen vanuit de kelderbierwagen
direct in de roestvrijstalen bier
vaten gepompt.
Vereenvoudigd
"Als we het kelderbiersysteem
van nu vergelijken met dat van
10 jaar geleden, zijn er in de
loop der tijd belangrijke wijzi
gingen aangebracht. Het is nóg
geavanceerder dan in de begin
fase. Door het vereenvoudigen
van bepaalde technieken is het
systeem wat compacter en lich
ter geworden. De installatie
neemt hierdoor minder ruimte
in beslag in de kelder van de on
dernemer. Bovendien zijn de
investeringskosten lager en is
de installatie gemakkelijker te
plaatsen dan vroeger", aldus
Nico Verkley. "Het aantal pun
ten waar het kelderbier wordt
geleverd, stijgt nog steeds. In
1990 is bij 60 horecabedrijven
een kelderbierinstallatie ge
plaatst. De verwachting is dat
het aantal in de toekomst al
leen nog maar zal toenemen."
Restaurant 'Vermeer' van het
Golden Tuhp/Barbizon hotel
in Amsterdam wordt voor
zien van kelderbier. De chauf
feur van de Heineken kelder
bier wagen is de heer A.A.M.
Kappen
Het is alweer bijna 10 jaar ge
leden dat Heineken als proef
de eerste kelderbierinstallatie
heeft geplaatst. Vers van 't Vat
sprak met Nico Verkley, pro
jectleider van het kelderbier
systeem bij Horeca Technische
Dienst, over het kelderbier.
"Het kelderbiersysteem houdt
in dat het bier direct vanuit de
brouwerij naar de kelders van
de horecabedrijven getranspor
teerd wordt. Dat gebeurt met
speciale kelderbierwagens. Met
het kelderbiersysteem kan het
bier onder constante tapcondi-
ties worden getapt. Vanaf het
afvullen in de kelderbiertanks
tot aan de tap heeft het bier de
zelfde temperatuur en kool-
zuurdruk. Een ander voordeel
van het kelderbier is dat de tap-
snelheid nauwkeurig is te rege
len met behulp van een be
trouwbare pomp. De installatie
De 1000e kelderbierinstallatie
wordt geplaatst in het multi
functioneel centrum in Zieu
went