Uit een onderzoek naar de relatie tussen brouwerijen en horeca ondernemers blijkt dat Heineken zeer hoog scoort. De café eigenaren zijn tevreden over de relatie met hun respectievelijke brouwerijen. Uit het blad Misset's Horeca die opdracht gaf tot dit onderzoek, citeren we de belangrijkste punten. Twee op de drie café-onder nemers in Nederland spreken voldoening uit over de brouwer waar ze zaken mee doen. Ze tonen zich tevreden over ser vice, technische ondersteuning, aandacht voor het café en de vertegenwoordiger. Tevreden heid overheerst, maar dat neemt niet weg dat ook aardig wat kritische kanttekeningen worden geplaatst. 15 procent van de ondervraagden zegt ronduit ontevreden te zijn over de brouwer, bij wie hij klant is. 19 procent heeft geen uitge sproken mening. De meeste 74 is tevreden over de service ontevredenheid bestaat over de aandacht die de bierproducen ten aan het café geven. Een kwart van de ondernemers zegt dat de brouwer weinig belang stelling voor het horecabedrijf heeft. Adviezen blijven uit. De vertegenwoordiger laat zich niet zo vaak zien en voor de aankleding van de zaak is wei nig oog. Belangrijkste schakel Heineken en Grolsch komen het beste uit de bus met slechts enkele procenten ontevreden ondernemers. Amstel en Dom- melsch scoren redelijk. (Noot redactie: Dat Amstel in dit onderzoek lager scoort dan Heineken is op zich vreemd: het zijn namelijk precies dezelf de vertegenwoordigers die zo wel de Amstel als de Heineken café's bezoeken). Oranjeboom valt met een kwart ontevreden klanten uit de toon. "Uit de cij fers blijkt dat de nieuwe koers die we anderhalf jaar geleden Tevredenheid over service Tevreden 74 Ontevreden 8 Geen uitgesproken mening 18 zijn ingeslagen de juiste is", laat G. Stolk, Hoofd Horeca Neder land, weten. "We willen met nog meer service en nog beter opgeleide vertegenwoordigers de ondernemers bijstaan." Uit de gesprekken komt duidelijk naar voren dat veel onderne mers de vertegenwoordiger als de belangrijkste schakel tussen bedrijf en brouwerij beschou wen. Hij of zij bepaalt sterk het imago van en de waardering voor de bierproducent. De brouwerijen beseffen dat de re latie met de ondernemers beter kan en stoppen daarom de laat ste jaren veel geld, tijd en ener gie in het opleiden van mensen in de buitendienst. "We hame ren erop dat de vertegenwoor diger met de caféhouder moet meedenken", aldus Stolk. "Niet alleen het aantal bezoeken telt, maar ook de kwaliteit ervan. Horeca betekent emotie en daardoor werken fouten lang door. Daarom is een goed con tact van belang". Trouw De ondervraagde caféhouders 68 is tevreden over de vertegenwoordiger van de brouwerij zijn vrij trouw aan hun huis merk bier. 80 procent tapt al sinds de start van het bedrijf hetzelfde pilsje. De onderne mers die wel voor een ander merk kozen, deden dat vanwege slechte contacten met de brou werij. Momenteel zou 14 pro cent van de ondernemers wel van huismerk willen verande ren. Niet zozeer uit onvrede met de brouwerij, maar om aan de vraag van klanten te vol doen. De rest bevalt de geelgou den stroom, die uit de leidingen vloeit, uitstekend. Reorganisatie In hetzelfde blad Misset's Hore ca heeft een interview gestaan met het hoofd Horeca Heineken Nederland, Gerrit Stolk. Daarin kwam ook de reorganisatie van Heineken Nederland aan de or de. Stolk daarover: "Met het oog op de komende jaren wil len we soepeler kunnen ope- Wat vindt ondernemer van contact met verteeen woordieet! Voldoende 52 Redelijk 20 Matig 11 Onvoldoende 17 reren. Dat betekent dat je je produktie, je verkooporganisa tie en je marketing moet bijstel len. De horeca-kerntaak blijft het verkopen van bier. Dat heeft iets meer voeten in de aar de dan langs de deur gaan en zeggen: hier heb je het. Nee, je moet goed kunnen adviseren, je moet je relatie met klanten Onderzoek: Heineken go

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1990 | | pagina 16