Uit een onderzoek naar
de relatie tussen
brouwerijen en horeca
ondernemers blijkt dat
Heineken zeer hoog
scoort. De café
eigenaren zijn tevreden
over de relatie met hun
respectievelijke
brouwerijen. Uit het
blad Misset's Horeca
die opdracht gaf tot dit
onderzoek, citeren we de
belangrijkste punten.
Twee op de drie café-onder
nemers in Nederland spreken
voldoening uit over de brouwer
waar ze zaken mee doen. Ze
tonen zich tevreden over ser
vice, technische ondersteuning,
aandacht voor het café en de
vertegenwoordiger. Tevreden
heid overheerst, maar dat
neemt niet weg dat ook aardig
wat kritische kanttekeningen
worden geplaatst. 15 procent
van de ondervraagden zegt
ronduit ontevreden te zijn over
de brouwer, bij wie hij klant is.
19 procent heeft geen uitge
sproken mening. De meeste
74 is tevreden over de service
ontevredenheid bestaat over de
aandacht die de bierproducen
ten aan het café geven. Een
kwart van de ondernemers zegt
dat de brouwer weinig belang
stelling voor het horecabedrijf
heeft. Adviezen blijven uit. De
vertegenwoordiger laat zich
niet zo vaak zien en voor de
aankleding van de zaak is wei
nig oog.
Belangrijkste schakel
Heineken en Grolsch komen
het beste uit de bus met slechts
enkele procenten ontevreden
ondernemers. Amstel en Dom-
melsch scoren redelijk. (Noot
redactie: Dat Amstel in dit
onderzoek lager scoort dan
Heineken is op zich vreemd:
het zijn namelijk precies dezelf
de vertegenwoordigers die zo
wel de Amstel als de Heineken
café's bezoeken). Oranjeboom
valt met een kwart ontevreden
klanten uit de toon. "Uit de cij
fers blijkt dat de nieuwe koers
die we anderhalf jaar geleden
Tevredenheid over service
Tevreden 74
Ontevreden 8
Geen uitgesproken
mening 18
zijn ingeslagen de juiste is", laat
G. Stolk, Hoofd Horeca Neder
land, weten. "We willen met
nog meer service en nog beter
opgeleide vertegenwoordigers
de ondernemers bijstaan." Uit
de gesprekken komt duidelijk
naar voren dat veel onderne
mers de vertegenwoordiger als
de belangrijkste schakel tussen
bedrijf en brouwerij beschou
wen. Hij of zij bepaalt sterk het
imago van en de waardering
voor de bierproducent. De
brouwerijen beseffen dat de re
latie met de ondernemers beter
kan en stoppen daarom de laat
ste jaren veel geld, tijd en ener
gie in het opleiden van mensen
in de buitendienst. "We hame
ren erop dat de vertegenwoor
diger met de caféhouder moet
meedenken", aldus Stolk. "Niet
alleen het aantal bezoeken telt,
maar ook de kwaliteit ervan.
Horeca betekent emotie en
daardoor werken fouten lang
door. Daarom is een goed con
tact van belang".
Trouw
De ondervraagde caféhouders
68 is tevreden over de
vertegenwoordiger van de
brouwerij
zijn vrij trouw aan hun huis
merk bier. 80 procent tapt al
sinds de start van het bedrijf
hetzelfde pilsje. De onderne
mers die wel voor een ander
merk kozen, deden dat vanwege
slechte contacten met de brou
werij. Momenteel zou 14 pro
cent van de ondernemers wel
van huismerk willen verande
ren. Niet zozeer uit onvrede
met de brouwerij, maar om aan
de vraag van klanten te vol
doen. De rest bevalt de geelgou
den stroom, die uit de leidingen
vloeit, uitstekend.
Reorganisatie
In hetzelfde blad Misset's Hore
ca heeft een interview gestaan
met het hoofd Horeca Heineken
Nederland, Gerrit Stolk. Daarin
kwam ook de reorganisatie van
Heineken Nederland aan de or
de.
Stolk daarover: "Met het
oog op de komende jaren wil
len we soepeler kunnen ope-
Wat vindt ondernemer van
contact met
verteeen woordieet!
Voldoende 52
Redelijk 20
Matig 11
Onvoldoende 17
reren. Dat betekent dat je je
produktie, je verkooporganisa
tie en je marketing moet bijstel
len. De horeca-kerntaak blijft
het verkopen van bier. Dat
heeft iets meer voeten in de aar
de dan langs de deur gaan en
zeggen: hier heb je het. Nee, je
moet goed kunnen adviseren,
je moet je relatie met klanten
Onderzoek: Heineken go