"Gemotiveerd en flexibel blijven werken" In het voorjaar van 1990 is een nieuwe opleiding gestart bij Heineken Technisch Beheer. Er bleek behoefte te zijn aan een management opleiding voor ervaren managers. De afdeling Centrale Training en Vorming voorziet in deze behoefte door middel van de cursus: 'Voortgezette Management Leergang' (V.M.L.). Een gesprek met twee initiatief nemers van de nieuwe oplei ding, de heer C. Scheltema, di recteur Heineken Technisch Beheer en mevrouw S. Gaaren- stroom, verantwoordelijk voor management-opleidingen bij de afdeling Centrale Training en Vorming. "De Voortgezette Management Leergang, die in het voorjaar van 1990 is gestart, is speciaal ontwikkeld voor de ervaren managers binnen Heineken. In eerste instantie is de opleiding voor managers van Heineken Technisch Beheer bestemd, maar in september zal er ook een algemene V.M.L. starten voor ervaren managers buiten HTB. Er blijkt een duidelijke behoefte te bestaan aan een op leiding voor medewerkers die vroeger niet de kans hebben ge kregen een management-oplei- ding te volgen. "We merkten dat steeds meer ervaren mensen zich gingen opgeven voor de cursus Basis Management Leer gang. Deze cursus is bestemd voor jonge medewerkers, die werkzaam zijn in hun eerste lei dinggevende functie. Deze cur sus, waarin de deelnemers bij voorbeeld leren vergaderen, sluit niet aan bij medewerkers die hier al jarenlange ervaring mee hebben. Dit was voor ons het signaal te gaan zoeken naar een andere oplossing. We moes ten bij de basis beginnen want ook andere bedrijven hadden nog geen ervaring met dergelij ke cursussen. In samenwerking met de heer C. Scheltema en enkele externe trainers zijn we uiteindelijk gekomen tot de nieuwe opleiding", vertelt Sandra Gaarenstroom. Motivatie "De HTB-organisatie is een ad vies- en ingenieursbureau. HTB levert adviezen en is daardoor puur afhankelijk van de men sen, die deze moeten verzor gen. Bij HTB werken veel hoog opgeleide mensen, die in hun functie steeds meer kennis op doen. HTB is bovendien een vrij platte organisatie. Dat be tekent dat er weinig niveau verschillen bestaan, waardoor mensen langdurig op dezelfde functie blijven zitten. Er be staan dus weinig mogelijkhe den om promotie te maken. De motivatie moet uit een an dere hoek komen. Het is im mers ontzettend belangrijk dat mensen gemotiveerd naar hun werk gaan; dat ze plezier in hun werk hebben. Medewerkers van HTB hebben doordat ze hun specialisme hebben opge bouwd bij Heineken een sterke binding met de onderneming. Opbouw De opleiding is bedoeld om de ervaren managers te leren hoe ze gemotiveerd en flexibel kun nen blijven werken in de ko mende jaren. In de cursus worden de deelnemers bewust gemaakt van hun eigen moge lijkheden, verantwoordelijkhe den en initiatieven", aldus de heer Scheltema. Sandra Gaarenstroom 'onder wijst' een deel van de cursus groep HTB'ers. De heer Schel tema (geheel links achter de tafel) luistert mee De cursus bestaat uit vier blok ken, waarin verschillende on derwerpen aan bod komen. Sandra Gaarenstroom: "Het eerste blok is gericht op de or ganisatie en haar omgeving. Hierin komen praktijk-situaties aan de orde, die duidelijk her kenbaar zijn voor de deelne mers. In het tweede blok ver krijgen de cursisten inzicht in hun rol bij het realiseren van veranderingen. In het derde blok komen sociale vaardig heden aan de orde, zoals verga dertechnieken, slecht-nieuws- gespreltken, samenwerken, con flicthantering en omgang met kritiek. In het vierde blok gaat het om persoonlijke effectivi teit. Er wordt naar gestreefd mensen bewust te maken van hun eigen doelen en waarden en die van de organisatie. Met name de blokken drie en vier zijn zeer persoonsgericht. Het is niet de groep die centraal staat in deze cursus, maar de in dividuele deelnemer." Getroffen De heer Scheltema heeft 'de af trap gegeven' voor de cursus. Op de laatste middag kwam hij bij de deelnemers terug om hun reacties te vernemen. "Ik was getroffen door de positieve reacties van de mensen. Ik heb er dan ook het volste vertrou wen in dat de investering vruchten zal afwerpen in de toekomst."

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1990 | | pagina 11