"Gemotiveerd en
flexibel blijven
werken"
In het voorjaar van
1990 is een nieuwe
opleiding gestart bij
Heineken Technisch
Beheer. Er bleek
behoefte te zijn aan
een management
opleiding voor
ervaren managers.
De afdeling Centrale
Training en Vorming
voorziet in deze
behoefte door
middel van de
cursus: 'Voortgezette
Management
Leergang' (V.M.L.).
Een gesprek met twee initiatief
nemers van de nieuwe oplei
ding, de heer C. Scheltema, di
recteur Heineken Technisch
Beheer en mevrouw S. Gaaren-
stroom, verantwoordelijk voor
management-opleidingen bij de
afdeling Centrale Training en
Vorming.
"De Voortgezette Management
Leergang, die in het voorjaar
van 1990 is gestart, is speciaal
ontwikkeld voor de ervaren
managers binnen Heineken. In
eerste instantie is de opleiding
voor managers van Heineken
Technisch Beheer bestemd,
maar in september zal er ook
een algemene V.M.L. starten
voor ervaren managers buiten
HTB. Er blijkt een duidelijke
behoefte te bestaan aan een op
leiding voor medewerkers die
vroeger niet de kans hebben ge
kregen een management-oplei-
ding te volgen. "We merkten dat
steeds meer ervaren mensen
zich gingen opgeven voor de
cursus Basis Management Leer
gang. Deze cursus is bestemd
voor jonge medewerkers, die
werkzaam zijn in hun eerste lei
dinggevende functie. Deze cur
sus, waarin de deelnemers bij
voorbeeld leren vergaderen,
sluit niet aan bij medewerkers
die hier al jarenlange ervaring
mee hebben. Dit was voor ons
het signaal te gaan zoeken naar
een andere oplossing. We moes
ten bij de basis beginnen want
ook andere bedrijven hadden
nog geen ervaring met dergelij
ke cursussen. In samenwerking
met de heer C. Scheltema en
enkele externe trainers zijn we
uiteindelijk gekomen tot de
nieuwe opleiding", vertelt
Sandra Gaarenstroom.
Motivatie
"De HTB-organisatie is een ad
vies- en ingenieursbureau. HTB
levert adviezen en is daardoor
puur afhankelijk van de men
sen, die deze moeten verzor
gen. Bij HTB werken veel hoog
opgeleide mensen, die in hun
functie steeds meer kennis op
doen. HTB is bovendien een
vrij platte organisatie. Dat be
tekent dat er weinig niveau
verschillen bestaan, waardoor
mensen langdurig op dezelfde
functie blijven zitten. Er be
staan dus weinig mogelijkhe
den om promotie te maken.
De motivatie moet uit een an
dere hoek komen. Het is im
mers ontzettend belangrijk dat
mensen gemotiveerd naar hun
werk gaan; dat ze plezier in hun
werk hebben. Medewerkers
van HTB hebben doordat ze
hun specialisme hebben opge
bouwd bij Heineken een sterke
binding met de onderneming.
Opbouw
De opleiding is bedoeld om de
ervaren managers te leren hoe
ze gemotiveerd en flexibel kun
nen blijven werken in de ko
mende jaren. In de cursus
worden de deelnemers bewust
gemaakt van hun eigen moge
lijkheden, verantwoordelijkhe
den en initiatieven", aldus de
heer Scheltema.
Sandra Gaarenstroom 'onder
wijst' een deel van de cursus
groep HTB'ers. De heer Schel
tema (geheel links achter de
tafel) luistert mee
De cursus bestaat uit vier blok
ken, waarin verschillende on
derwerpen aan bod komen.
Sandra Gaarenstroom: "Het
eerste blok is gericht op de or
ganisatie en haar omgeving.
Hierin komen praktijk-situaties
aan de orde, die duidelijk her
kenbaar zijn voor de deelne
mers. In het tweede blok ver
krijgen de cursisten inzicht in
hun rol bij het realiseren van
veranderingen. In het derde
blok komen sociale vaardig
heden aan de orde, zoals verga
dertechnieken, slecht-nieuws-
gespreltken, samenwerken, con
flicthantering en omgang met
kritiek. In het vierde blok gaat
het om persoonlijke effectivi
teit. Er wordt naar gestreefd
mensen bewust te maken van
hun eigen doelen en waarden
en die van de organisatie. Met
name de blokken drie en vier
zijn zeer persoonsgericht. Het
is niet de groep die centraal
staat in deze cursus, maar de in
dividuele deelnemer."
Getroffen
De heer Scheltema heeft 'de af
trap gegeven' voor de cursus.
Op de laatste middag kwam hij
bij de deelnemers terug om hun
reacties te vernemen. "Ik was
getroffen door de positieve
reacties van de mensen. Ik heb
er dan ook het volste vertrou
wen in dat de investering
vruchten zal afwerpen in de
toekomst."