Mooie tijd Onderzoeksman 'Denk-Ben' Drost hierover: "Toen de heer Coe- bergh mij vroeg of je ook uit andere granen dan mout bier kunt maken, antwoordde ik hem 'nee'. Ik geloofde er niet in. Directeur Concern tech nische en technologische zaken Van Eerde pakte het echter op. Hij was vaak degene die een bepaald project op de rails zette. Ook later hebben wij nog veel met elkaar samengewerkt. Als we dan een bepaald probleem wil den bespreken en daarbij niet ge stoord wilden worden door de tele foon, trokken we ons ergens in den lande terug om ons over dit probleem te buigen." De laatste acht jaar was Drost direc teur Concern Research. Een periode waar hij met veel genoegen op terug kijkt. Soms denkt hij wel eens met weemoed terug aan de tijd dat hij zelf in het laboratorium stond. "Ik ben toch eigenlijk een doener. Soms jeu ken mijn handen om in het laborato rium aan de slag te gaan. Ik heb jaren lang in een witte jas rond gelopen. Nu zou ik het laboratoriumwerk niet meer aan kunnen. Daarvoor zijn er in de loop van de jaren te veel nieuwe methoden en apparatuur bijgeko men." Vindt de heer Drost het niet jammer dat hij nu Heineken moet verlaten? "Dat wel. Ik heb tenslotte een mooie tijd bij Heineken gehad. Niettemin is het goed dat ik wegga. Ik word toch een sta in de weg voor anderen. Als ouder persoon ben je vaak geneigd te veel vast te klampen aan verouderde inzichten. Maar ik ben niet helemaal uit het gezichtsveld van de brouwerij verdwenen. Bijzondere manifestaties en bijvoorbeeld recepties van mede werkers die ik goed ken, zal ik ook nu nog blijven bezoeken. Met het echte onderzoekwerk zal ik me niet meer bemoeien. Ik ga nu meer tijd besteden aan vakanties, fietsen, wandelen, tui nieren, het ontwikkelen van kleuren foto's en het lezen van vakliteratuur." Toch wil hij graag nog één ding aan al le medewerkers van Heineken kwijt: "We moeten geloof in onze produkten hebben. We hoeven ons niets aan te trekken van mensen die nog steeds beweren dat we niet ambachtelijk zouden brouwen. We mogen trots zijn op onze brouwerijen en de manier waarop onze produkten gebrouwen worden. Iedereen die bij Heineken werkt moet ervan doordrongen zijn dat we perfecte produkten maken. Heineken staat in voor de veiligheid en de kwaliteit van zijn produkten. We kunnen dat dankzij een grote staf van gedegen brouwers, eerste klas technologen en technici en, 'last but not least', onze laboratorium-mede werkers." De heer Drost maceutische dochtermaatschappij van Amstel. Zijn eerste opdracht die op de brouwerij betrekking had, was het ontwikkelen van methoden om infecties in 'jong bier' op te sporen. In die periode legde hij zijn eerste con tacten met derden. Kenmerkend voor de heer Drost is de pijp, waarmee hij over de hele wereld bekend staat. "Die pijp houd ik erin. Ik heb zelfs mijn eigen speciale, grove ta bak. Ik rookte in mijn studietijd siga retten. Dat kun je niet volhouden in een laboratorium, omdat gemakkelijk asdeeltjes van je sigaret in een prepa raat kunnen vallen. En iedereen kan nagaan wat dat betekent. Ik ben toen begonnen met het roken van een pijp en ben dat eigenlijk nooit meer ont wend. Het was ook een uitstekend middel tegen 'in slaap vallen' als ik voor mijn werk veel rapporten moest lezen", aldus de heer Drost. "Maar het is niet zo dat ik die pijp niet kan laten liggen, als iemand er last van heeft. Als men tijdens een vergadering niet wil de dat ik rookte, bleef ze uit." In januari 1959 kreeg de heer Drost opdracht voor de Amstel brouwerij een afdeling Research op te gaan zet ten. Ook na de fusie met Heineken bleef Drost bij het researchwerk be trokken. Drost: "Niemand bij Amstel had zich ooit met research binnen de brouwerij bezig gehouden. Ik moest dus echt bij het nul-punt beginnen. Ik begon met te kijken waar precies de problemen voor Amstel lagen." Drost zette ook de proefbrouwerij voor Amstel op. "Een proefbrouwerij van één hectoliter. Daar zijn heel wat brouwsels mee gemaakt", aldus de heer Drost, die zelf voorstander is van verkorte, richting gevende, proeven. "In mijn Amstel-tijd werkte ik met drie analisten en één operator. Een kleine afdeling Research, waarbij makkelijk het 'programma' van die dag kon veranderen. We maakten nooit een proefopzet, maar hadden wel een doelstelling en begonnen ge woon met het onderzoek. Als wij dan iets ontdekten dat niet direct met die doelstelling te maken had, onder zochten wij dat verder. Bij Heineken kun je dat nu niet meer doen. Hier wordt met een grote groep gespeciali seerde mensen gewerkt. Soms vergat ik dat in mijn ongeduld wel eens en kwam ik enkele dagen na mijn op dracht in het laboratorium en de proefbrouwerij van Heineken al vra gen waar de resultaten bleven. Daarbij verloor ik uit het oog dat die afdeling met een planning werkt, waar niet al les één, twee, drie voor kan wijken. Niettemin vind ik het soms jammer dat er zo strikt gewerkt moet worden. Tenslotte worden de meeste 'ontdek kingen' gedaan door van een bepaal de onderzoeksrichting af te wijken. Denk maar aan doctor Fleming die bij toeval peniciline ontdekte." Onderzoeksman en 'denk-Ben'. Zo staat de heer Drost onder vrienden en collega's bekend. Drost was de man achter termen als 'vergistingsproces sen' en 'eindvergisting'. Daarnaast hield hij zich ook veel bezig met grondstoffen. Met name de bereiding van bier voor Afrikaanse landen uit sorghum in plaats van mout. De heer

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1990 | | pagina 9