Mooie tijd
Onderzoeksman
'Denk-Ben'
Drost hierover: "Toen de heer Coe-
bergh mij vroeg of je ook uit andere
granen dan mout bier kunt maken,
antwoordde ik hem 'nee'. Ik geloofde
er niet in. Directeur Concern tech
nische en technologische zaken Van
Eerde pakte het echter op. Hij was
vaak degene die een bepaald project
op de rails zette. Ook later hebben wij
nog veel met elkaar samengewerkt.
Als we dan een bepaald probleem wil
den bespreken en daarbij niet ge
stoord wilden worden door de tele
foon, trokken we ons ergens in den
lande terug om ons over dit probleem
te buigen."
De laatste acht jaar was Drost direc
teur Concern Research. Een periode
waar hij met veel genoegen op terug
kijkt. Soms denkt hij wel eens met
weemoed terug aan de tijd dat hij zelf
in het laboratorium stond. "Ik ben
toch eigenlijk een doener. Soms jeu
ken mijn handen om in het laborato
rium aan de slag te gaan. Ik heb jaren
lang in een witte jas rond gelopen. Nu
zou ik het laboratoriumwerk niet
meer aan kunnen. Daarvoor zijn er in
de loop van de jaren te veel nieuwe
methoden en apparatuur bijgeko
men."
Vindt de heer Drost het niet jammer
dat hij nu Heineken moet verlaten?
"Dat wel. Ik heb tenslotte een mooie
tijd bij Heineken gehad. Niettemin is
het goed dat ik wegga. Ik word toch
een sta in de weg voor anderen. Als
ouder persoon ben je vaak geneigd te
veel vast te klampen aan verouderde
inzichten. Maar ik ben niet helemaal
uit het gezichtsveld van de brouwerij
verdwenen. Bijzondere manifestaties
en bijvoorbeeld recepties van mede
werkers die ik goed ken, zal ik ook nu
nog blijven bezoeken. Met het echte
onderzoekwerk zal ik me niet meer
bemoeien. Ik ga nu meer tijd besteden
aan vakanties, fietsen, wandelen, tui
nieren, het ontwikkelen van kleuren
foto's en het lezen van vakliteratuur."
Toch wil hij graag nog één ding aan al
le medewerkers van Heineken kwijt:
"We moeten geloof in onze produkten
hebben. We hoeven ons niets aan te
trekken van mensen die nog steeds
beweren dat we niet ambachtelijk
zouden brouwen. We mogen trots zijn
op onze brouwerijen en de manier
waarop onze produkten gebrouwen
worden. Iedereen die bij Heineken
werkt moet ervan doordrongen zijn
dat we perfecte produkten maken.
Heineken staat in voor de veiligheid
en de kwaliteit van zijn produkten.
We kunnen dat dankzij een grote staf
van gedegen brouwers, eerste klas
technologen en technici en, 'last but
not least', onze laboratorium-mede
werkers."
De heer Drost
maceutische dochtermaatschappij
van Amstel. Zijn eerste opdracht die
op de brouwerij betrekking had, was
het ontwikkelen van methoden om
infecties in 'jong bier' op te sporen. In
die periode legde hij zijn eerste con
tacten met derden.
Kenmerkend voor de heer Drost is de
pijp, waarmee hij over de hele wereld
bekend staat. "Die pijp houd ik erin. Ik
heb zelfs mijn eigen speciale, grove ta
bak. Ik rookte in mijn studietijd siga
retten. Dat kun je niet volhouden in
een laboratorium, omdat gemakkelijk
asdeeltjes van je sigaret in een prepa
raat kunnen vallen. En iedereen kan
nagaan wat dat betekent. Ik ben toen
begonnen met het roken van een pijp
en ben dat eigenlijk nooit meer ont
wend. Het was ook een uitstekend
middel tegen 'in slaap vallen' als ik
voor mijn werk veel rapporten moest
lezen", aldus de heer Drost. "Maar het
is niet zo dat ik die pijp niet kan laten
liggen, als iemand er last van heeft. Als
men tijdens een vergadering niet wil
de dat ik rookte, bleef ze uit."
In januari 1959 kreeg de heer Drost
opdracht voor de Amstel brouwerij
een afdeling Research op te gaan zet
ten. Ook na de fusie met Heineken
bleef Drost bij het researchwerk be
trokken. Drost: "Niemand bij Amstel
had zich ooit met research binnen de
brouwerij bezig gehouden. Ik moest
dus echt bij het nul-punt beginnen. Ik
begon met te kijken waar precies de
problemen voor Amstel lagen." Drost
zette ook de proefbrouwerij voor
Amstel op. "Een proefbrouwerij van
één hectoliter. Daar zijn heel wat
brouwsels mee gemaakt", aldus de
heer Drost, die zelf voorstander is van
verkorte, richting gevende, proeven.
"In mijn Amstel-tijd werkte ik met
drie analisten en één operator. Een
kleine afdeling Research, waarbij
makkelijk het 'programma' van die
dag kon veranderen. We maakten
nooit een proefopzet, maar hadden
wel een doelstelling en begonnen ge
woon met het onderzoek. Als wij dan
iets ontdekten dat niet direct met die
doelstelling te maken had, onder
zochten wij dat verder. Bij Heineken
kun je dat nu niet meer doen. Hier
wordt met een grote groep gespeciali
seerde mensen gewerkt. Soms vergat
ik dat in mijn ongeduld wel eens en
kwam ik enkele dagen na mijn op
dracht in het laboratorium en de
proefbrouwerij van Heineken al vra
gen waar de resultaten bleven. Daarbij
verloor ik uit het oog dat die afdeling
met een planning werkt, waar niet al
les één, twee, drie voor kan wijken.
Niettemin vind ik het soms jammer
dat er zo strikt gewerkt moet worden.
Tenslotte worden de meeste 'ontdek
kingen' gedaan door van een bepaal
de onderzoeksrichting af te wijken.
Denk maar aan doctor Fleming die bij
toeval peniciline ontdekte."
Onderzoeksman en 'denk-Ben'. Zo
staat de heer Drost onder vrienden en
collega's bekend. Drost was de man
achter termen als 'vergistingsproces
sen' en 'eindvergisting'. Daarnaast
hield hij zich ook veel bezig met
grondstoffen. Met name de bereiding
van bier voor Afrikaanse landen uit
sorghum in plaats van mout. De heer