"Heineken is jarenlang een tamelijk gesloten onderneming
geweest. We deden erg geheimzinnig over een heleboel
zaken. Dat is niet altijd nodig. Ik ben meer een
voorstander van 'ramen open zetten'. Ook wat betreft
contacten naar buiten toe. Die zijn erg belangrijk.
Heineken heeft overleg met universiteiten en
onderzoeksinstituten in binnen- en buitenlandwaar af en
toe ook mee samen wordt gewerkt. Een goede zaak."
Naamgenoot
Drs. B.W. Drost, directeur Concern
Research, weet waar hij over praat. Hij
was één van de mensen die op het ge
bied van research voor Heineken de
contacten in binnen- en buitenland
legde. Drost nam voor Heineken aan
diverse commissies deel, zoals de NRI
(Nieuwe Rassen en Industrie), ASBC
(Americain Society Brewing Che
mists), de EBC (European Brewery
Committee) en de HRC (Hop Re
search Council). "Heineken moet ge
bruik maken van wetenschappelijk
onderzoek dat anderen doen. We hoe
ven en kunnen niet alle wetenschap
zelf in huis hebben. Dat is ook het
wezenlijke verschil tussen fundamen
tele wetenschap en de toegepaste
wetenschap, die bij Heineken gehan
teerd wordt. Fundamentele weten
schap is gericht op het vergroten van
kennis en wil het 'hoe en waarom' ver
klaren. Wij willen met behulp van die
kennis processen en produkten ont
wikkelen of verbeteren."
De voormalige directeur, ook wel
'Drost met de pijp' genoemd om hem
zo te onderscheiden van zijn naamge
noot binnen de Raad van Bestuur,
nam 31 januari na 38 jaar afscheid van
Heineken. De receptie in ontvangst
gebouw De Hooiberg werd druk be
zocht door vele collega's, oud-colle
ga's en vertegenwoordigers van
universiteiten. De heer Oostra, lid van
de Raad van Bestuur, ging in zijn toe
spraak in op enkele kenmerken van
de heer Drost. "Een Heineken-kind
met grote motivatie voor onderzoek",
zo typeerde Oostra de heer Drost.
Drost begon zijn carrière bij Amstel.
Vóór die tijd werkte hij als microbio-
loog-scheikundige bij Poviet, de far-
"We
ma
produkten"
ecte