,.*SMl Nieuw automati seringssysteem PUM Iedere medewerker kent ze wel: de Personeels Uitgiften Magazijnen, kortweg PUM genoemd. De winkels waar Heineken- medewerkers produkten en reclame-artikelen kunnen kopen. Om de voorraad van de PUM nog beter te beheren, is begin dit jaar in diverse vestigingen een nieuw automatiserings systeem in gebruik genomen. -viiiilll Vi tnaa Roe: een aar Ba -o 8u f kr V ge »l r 2ti de Elke maand mag een medewer ker of een oud-medewerker een aantal kratten of flessen van de PUM afnemen en kan hij of zij reclame-artikelen kopen. De gekochte spullen worden sa men met het personeelsnum- mer in een computer ingetikt en via de salarisadministratie verrekend. Tot nu toe moest de floppy waarop deze gegevens stonden, bij de salarisadmini stratie worden overgezet op een ander systeem. Die tijd is nu voorbij. Martin Hunck, chef Interne Dienst in Zoeterwou- de: "Drie jaar geleden was er eigenlijk al sprake van een ver ouderd en traag werkend sys teem. Bovendien was het voor malige systeem dermate storingsgevoelig, dat we er een complete reserve-unit naast ge bruikten voor het geval er iets mis ging. Er is toen een onder- 19 zoek geweest naar een eventue le uitbreiding van en een nieuw automatiseringssysteem voor de PUM." Voorraadbeheersing "Dat onderzoek wees vooral uit dat er behoefte bestond aan een goede voorraadbeheersing, een blokkering als het pasje of de bierkaart verloren zou zijn en een mogelijkheid om eventueel zelf correcties te kunnen aan brengen", vertelt Hans van der Lee, wachtchef Interne Dienst in Zoeterwoude. "De meeste van die wensen zijn uitgevoerd. Met het nieuwe systeem is een betere voorraadbeheersing mo gelijk, zodat op tijd kan worden besteld. De kratten bier komen namelijk niet rechtstreeks van de brouwerij, maar worden via de drankenhandels geleverd. Een voor het Heineken-perso- neel zichtbare verandering is de factuurbon. In plaats van het voorgedrukte formulier dat we tot nu toe gebmikten, wordt nu op blanco kettingpapier uitge print. Voor de bestelling maakt dit verder niets uit. Wel is het een stuk goedkoper." Ook nieuw is het controlenummer dat de salarisadministratie ter check op de bier- en gedistil- leerdkaart heeft toegevoegd. De combinatie van personeel- en controlenummer moet eventueel misbruik van de kaart voorkomen. Hans van der Lee over de voor delen van het nieuwe automa tiseringssysteem: "De verant woording ligt nu direct bij de PUM-medewerker. Hij heeft op deze manier een beter over zicht van de voorraad in de PUM en kan hierdoor eerder aan de bel trekken. Bovendien voorkomt dat teleurstelling in drukke perioden. Ook willen we meer 'just in time' kunnen leveren. Dat je donderdag al kunt zien dat de volgende dag een tekort aan een bepaald pro- dukt dreigt, zodat vrijdag gele verd kan worden." Niettemin zal het ook in de toekomst wel eens voor kunnen komen dat Het PUM in Zoeterwoude een bepaald reclame-artikel niet meer voorradig is in het Centraal Magazijn. "We zijn wat dat betreft ook afhankelijk van derden", aldus Van der Lee. Collega's De PUM-medewerkers zijn heel tevreden over het nieuwe systeem. Karei Rensen, sinds drie jaar werkzaam in het PUM van Zoeterwoude: "Door het nieuwe systeem hebben we nu alles in eigen hand. We kunnen zelf de voorraad bepalen. Bo vendien werkt het vrij gemak kelijk. Alleen was het in het be gin wel wennen dat we alles handmatig moesten overzet ten." Karei heeft het erg naar zijn zin in het PUM. "Het werk is leuk en je hebt goede contac ten met de klanten. Wel heeft hij nog een wens: "Ik hoop dat de medewerkers van Heineken er meer rekening mee willen houden dat wij collega's van ze zijn. We doen ons best, maar er kan altijd wat misgaan." Karei Rensen is erg tevreden over het nieuwe automatiseringsysteem

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1990 | | pagina 19