,.*SMl
Nieuw automati
seringssysteem
PUM
Iedere medewerker
kent ze wel: de
Personeels Uitgiften
Magazijnen, kortweg
PUM genoemd. De
winkels waar
Heineken-
medewerkers
produkten en
reclame-artikelen
kunnen kopen. Om
de voorraad van de
PUM nog beter te
beheren, is begin dit
jaar in diverse
vestigingen een
nieuw
automatiserings
systeem in gebruik
genomen.
-viiiilll
Vi
tnaa
Roe:
een
aar
Ba -o
8u
f
kr V
ge
»l r
2ti
de
Elke maand mag een medewer
ker of een oud-medewerker een
aantal kratten of flessen van de
PUM afnemen en kan hij of zij
reclame-artikelen kopen. De
gekochte spullen worden sa
men met het personeelsnum-
mer in een computer ingetikt
en via de salarisadministratie
verrekend. Tot nu toe moest de
floppy waarop deze gegevens
stonden, bij de salarisadmini
stratie worden overgezet op een
ander systeem. Die tijd is nu
voorbij. Martin Hunck, chef
Interne Dienst in Zoeterwou-
de: "Drie jaar geleden was er
eigenlijk al sprake van een ver
ouderd en traag werkend sys
teem. Bovendien was het voor
malige systeem dermate
storingsgevoelig, dat we er een
complete reserve-unit naast ge
bruikten voor het geval er iets
mis ging. Er is toen een onder-
19
zoek geweest naar een eventue
le uitbreiding van en een nieuw
automatiseringssysteem voor
de PUM."
Voorraadbeheersing
"Dat onderzoek wees vooral uit
dat er behoefte bestond aan een
goede voorraadbeheersing, een
blokkering als het pasje of de
bierkaart verloren zou zijn en
een mogelijkheid om eventueel
zelf correcties te kunnen aan
brengen", vertelt Hans van der
Lee, wachtchef Interne Dienst
in Zoeterwoude. "De meeste
van die wensen zijn uitgevoerd.
Met het nieuwe systeem is een
betere voorraadbeheersing mo
gelijk, zodat op tijd kan worden
besteld. De kratten bier komen
namelijk niet rechtstreeks van
de brouwerij, maar worden via
de drankenhandels geleverd.
Een voor het Heineken-perso-
neel zichtbare verandering is de
factuurbon. In plaats van het
voorgedrukte formulier dat we
tot nu toe gebmikten, wordt nu
op blanco kettingpapier uitge
print. Voor de bestelling maakt
dit verder niets uit. Wel is het
een stuk goedkoper." Ook
nieuw is het controlenummer
dat de salarisadministratie ter
check op de bier- en gedistil-
leerdkaart heeft toegevoegd.
De combinatie van personeel-
en controlenummer moet
eventueel misbruik van de
kaart voorkomen.
Hans van der Lee over de voor
delen van het nieuwe automa
tiseringssysteem: "De verant
woording ligt nu direct bij de
PUM-medewerker. Hij heeft op
deze manier een beter over
zicht van de voorraad in de
PUM en kan hierdoor eerder
aan de bel trekken. Bovendien
voorkomt dat teleurstelling in
drukke perioden. Ook willen
we meer 'just in time' kunnen
leveren. Dat je donderdag al
kunt zien dat de volgende dag
een tekort aan een bepaald pro-
dukt dreigt, zodat vrijdag gele
verd kan worden." Niettemin
zal het ook in de toekomst wel
eens voor kunnen komen dat
Het PUM in Zoeterwoude
een bepaald reclame-artikel
niet meer voorradig is in het
Centraal Magazijn. "We zijn wat
dat betreft ook afhankelijk van
derden", aldus Van der Lee.
Collega's
De PUM-medewerkers zijn
heel tevreden over het nieuwe
systeem. Karei Rensen, sinds
drie jaar werkzaam in het PUM
van Zoeterwoude: "Door het
nieuwe systeem hebben we nu
alles in eigen hand. We kunnen
zelf de voorraad bepalen. Bo
vendien werkt het vrij gemak
kelijk. Alleen was het in het be
gin wel wennen dat we alles
handmatig moesten overzet
ten." Karei heeft het erg naar
zijn zin in het PUM. "Het werk
is leuk en je hebt goede contac
ten met de klanten. Wel heeft
hij nog een wens: "Ik hoop dat
de medewerkers van Heineken
er meer rekening mee willen
houden dat wij collega's van ze
zijn. We doen ons best, maar er
kan altijd wat misgaan."
Karei Rensen is erg tevreden
over het nieuwe
automatiseringsysteem