Gouden Tapkop
Gerard Straathof
(Centrale Horeca
Technische Dienst)
heeft woensdag
24 januari in
Hilversum de
Gouden Tapkop van
1989 gekregen. Deze
prijs wordt jaarlijks
uitgereikt aan die
brouwerij of
persoon, die zich
heeft ingezet voor de
ontwikkeling van
installatie
onderdelen voor
fusten.
niet verloren? "Tappen blijft
een kunst. Alleen vraagt de
markt steeds meer om automa
tisering. Denk bijvoorbeeld aan
het kelderbiersysteem. Aan de
andere kant is de markt ook be
houdend. De afnemer neemt
altijd een afwachtende houding
aan bij nieuwe ontwikkelingen.
Hij wil geen risico lopen. In het
begin was dat ook zo met het
tapkwartet. Nu raakt men er
vertrouwd mee en worden er
meer afgenomen. En de af
nemers die al een tapkwartet in
hun bedrijf hebben staan, zijn
enthousiast."
Service voorop
Gerard Straathof vindt zijn
werk erg afwisselend. "Je voert
besprekingen met de leveran
ciers, je bent verantwoordelijk
voor het centraal magazijn in
Hoofddorp, je houdt je bezig
met de voortgang van bepaalde
projecten, met de mensen in
het veld, je selecteert en test
materiaal. Juist dat brede scala
van taken trekt mij erg aan. On
ze afdeling verkoopt dan wel
geen bier, maar moet het wel
verkoopbaar maken. Daarbij is
een goede afstemming tussen
commercie en de technische af
delingen van belang. Ik denk
dat die samenwerking op on
derdelen nog beter zou kun
nen. Wij van de techniek zou
den eigenlijk beter moeten
weten wat de wensen van de
commercie zijn en omgekeerd.
Ik vind dat commercie ook ver
trouwd zou moeten raken met
de problemen bij plaatsing van
een bepaald apparaat, wat daar
bij technisch wel en niet kan.
Daardoor kun je nog sneller op
de wensen van de markt in
spelen. Service moet voorop
staan."
van. "Dat laatste is een con
stant proces. Je bent elke dag
bezig met nieuwe dingen. Je
volgt nauwlettend de markt,
kijkt waar de markt om vraagt
en je probeert direct op die
vraag in te springen. Waar
heeft onze commerciële mede
werker behoefte aan, tegen wat
voor problemen loopt de mon
teur aan? De kwaliteitseisen
van de afnemers worden steeds
hoger. Ook daar moet je alert
op zijn. Verder zie je de tendens
dat bier steeds kouder gedron
ken wordt. Dat betekent een
aanpassing van de bestaande
koelcapaciteiten en installatie
technieken."
Nieuw materiaal
Gerard Straathof kwam in 1972
in dienst bij Heineken Rotter
dam. Later werkte hij als
montageleider in Zoeterwou-
de. Via engineeringsprojecten
voor HTB in binnen- en buiten
land (Nigeria), stapte hij over
naar commercie bier waar hij
met de ontwikkeling van het
kelderbierproject begon. Later
werd hij betrokken bij de ont
wikkeling van installaties voor
fusten van bier, fris en wijn.
Straathof: "Voor fris is een tap-
apparaat ontwikkeld dat per
tap (er zijn er vier) het aantal
verkochte glazen frisdranken
telt en ook de totale omzet aan
geeft. Ook de ontwikkelingen
op het gebied van geautomati
seerde tap-apparatuur worden
op de voet gevolgd. Speciaal
voor die horecagelegenheden,
waar steeds verschillende tap
pers staan. Eén handeling en de
kraan gaat precies op tijd open
en dicht." Gaat de kunst van het
biertappen door de ontwikke
ling van dergelijke apparaten
De uitreiking van de Gouden
Tapkop met v.l.n.r. de heren
Straathof, Dijkstra en Ruissen
De Gouden Tapkop is inge
steld door de VSH fabrieken
NV in Hilversum. Algemeen
directeur ir. J. Ruissen van VSH
overhandigde 24 januari de
prijs aan Gerard Straathof.
horeca-ondernemer in staat
vier fusten direct achter elkaar
leeg te tappen. "Maar ik kreeg
de prijs ook voor de ontwikke
ling van een nieuwe bierkraan
en het verbeteren van bestaan
de produkten", vertelt Straat
hof. Hij is als manager horeca-
techniek verantwoordelijk voor
de aanschaf van alle taptechni-
sche materialen in de horeca
(ook van Vrumona) en de verbe
tering en ontwikkeling daar
Gerard Straathof toont een
hendeltapkop, die hij inmid
dels in gouden uitvoering van
de VSH gekregen heeft
Straathof kreeg de Gouden
Tapkop voor de ontwikkeling
van het tapkwartet. Deze nieu
we vinding van Heineken, die
vorig jaar op de Horecava ge
presenteerd werd, stelt de