Gouden Tapkop Gerard Straathof (Centrale Horeca Technische Dienst) heeft woensdag 24 januari in Hilversum de Gouden Tapkop van 1989 gekregen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan die brouwerij of persoon, die zich heeft ingezet voor de ontwikkeling van installatie onderdelen voor fusten. niet verloren? "Tappen blijft een kunst. Alleen vraagt de markt steeds meer om automa tisering. Denk bijvoorbeeld aan het kelderbiersysteem. Aan de andere kant is de markt ook be houdend. De afnemer neemt altijd een afwachtende houding aan bij nieuwe ontwikkelingen. Hij wil geen risico lopen. In het begin was dat ook zo met het tapkwartet. Nu raakt men er vertrouwd mee en worden er meer afgenomen. En de af nemers die al een tapkwartet in hun bedrijf hebben staan, zijn enthousiast." Service voorop Gerard Straathof vindt zijn werk erg afwisselend. "Je voert besprekingen met de leveran ciers, je bent verantwoordelijk voor het centraal magazijn in Hoofddorp, je houdt je bezig met de voortgang van bepaalde projecten, met de mensen in het veld, je selecteert en test materiaal. Juist dat brede scala van taken trekt mij erg aan. On ze afdeling verkoopt dan wel geen bier, maar moet het wel verkoopbaar maken. Daarbij is een goede afstemming tussen commercie en de technische af delingen van belang. Ik denk dat die samenwerking op on derdelen nog beter zou kun nen. Wij van de techniek zou den eigenlijk beter moeten weten wat de wensen van de commercie zijn en omgekeerd. Ik vind dat commercie ook ver trouwd zou moeten raken met de problemen bij plaatsing van een bepaald apparaat, wat daar bij technisch wel en niet kan. Daardoor kun je nog sneller op de wensen van de markt in spelen. Service moet voorop staan." van. "Dat laatste is een con stant proces. Je bent elke dag bezig met nieuwe dingen. Je volgt nauwlettend de markt, kijkt waar de markt om vraagt en je probeert direct op die vraag in te springen. Waar heeft onze commerciële mede werker behoefte aan, tegen wat voor problemen loopt de mon teur aan? De kwaliteitseisen van de afnemers worden steeds hoger. Ook daar moet je alert op zijn. Verder zie je de tendens dat bier steeds kouder gedron ken wordt. Dat betekent een aanpassing van de bestaande koelcapaciteiten en installatie technieken." Nieuw materiaal Gerard Straathof kwam in 1972 in dienst bij Heineken Rotter dam. Later werkte hij als montageleider in Zoeterwou- de. Via engineeringsprojecten voor HTB in binnen- en buiten land (Nigeria), stapte hij over naar commercie bier waar hij met de ontwikkeling van het kelderbierproject begon. Later werd hij betrokken bij de ont wikkeling van installaties voor fusten van bier, fris en wijn. Straathof: "Voor fris is een tap- apparaat ontwikkeld dat per tap (er zijn er vier) het aantal verkochte glazen frisdranken telt en ook de totale omzet aan geeft. Ook de ontwikkelingen op het gebied van geautomati seerde tap-apparatuur worden op de voet gevolgd. Speciaal voor die horecagelegenheden, waar steeds verschillende tap pers staan. Eén handeling en de kraan gaat precies op tijd open en dicht." Gaat de kunst van het biertappen door de ontwikke ling van dergelijke apparaten De uitreiking van de Gouden Tapkop met v.l.n.r. de heren Straathof, Dijkstra en Ruissen De Gouden Tapkop is inge steld door de VSH fabrieken NV in Hilversum. Algemeen directeur ir. J. Ruissen van VSH overhandigde 24 januari de prijs aan Gerard Straathof. horeca-ondernemer in staat vier fusten direct achter elkaar leeg te tappen. "Maar ik kreeg de prijs ook voor de ontwikke ling van een nieuwe bierkraan en het verbeteren van bestaan de produkten", vertelt Straat hof. Hij is als manager horeca- techniek verantwoordelijk voor de aanschaf van alle taptechni- sche materialen in de horeca (ook van Vrumona) en de verbe tering en ontwikkeling daar Gerard Straathof toont een hendeltapkop, die hij inmid dels in gouden uitvoering van de VSH gekregen heeft Straathof kreeg de Gouden Tapkop voor de ontwikkeling van het tapkwartet. Deze nieu we vinding van Heineken, die vorig jaar op de Horecava ge presenteerd werd, stelt de

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1990 | | pagina 11