van
kwaliteitszorg"
Stage
Hij promoveerde 1 december 1989 aan de
Landbouwuniversiteit Wageningen op het proefschrift
'De Fysica van Bierschuim'. De afgelopen tijd stond
hij veelvuldig in de publieke belangstelling. Een
interview met Heineken promovendus Lex Ronteltap.
Heineken-medewerker
Publiciteit
Een goede schuimkraag is het visite
kaartje van een glas bier. Er is in het
verleden daarom al veel research ge
daan naar het gedrag van bierschuim.
Het onderzoek van Lex Ronteltap
wees uit dat de fysica een zeer belang
rijke rol speelt bij schuim. Lex Rontel
tap: "Het schuimgedrag is één van de
belangrijkste kwaliteitskenmerken
van bier. Het wordt bepaald door het
eindprodukt. Het komt er in feite op
neer dat er nu meer inzicht is in de
omstandigheden, die aan de stabiliteit
van bierschuim ten grondslag liggen."
Vijf jaar geleden kwam Lex Ronteltap,
destijds student aan de Landbouw
universiteit Wageningen, voor een
stage naar de afdeling Research in
verlopen van vier fysische processen:
bellenvorming, drainage, coalescen-
tie en disproportionering. Mijn onder
zoek heeft het mogelijk gemaakt
beter metingen te doen het schuim-
vermogen van het bier te bepalen. Er is
een betere controle mogelijk op het
Zoeterwoude. Daardoor kreeg de af
deling contact met professor A. Prins
van deze universiteit. De heer Prins
heeft veel onderzoek naar de stabili
teit van schuim gedaan. "Toen profes
sor Prins opnieuw een onderzoek wil
de starten, dacht hij aan mij, omdat ik
stage had gelopen bij Heineken Re
search. Hier is het idee voor mijn
proefschrift ontstaan", aldus Lex Ron
teltap.
Lex Ronteltap begon het promotie
onderzoek in dienst van Landbouw
universiteit Wageningen. Professor
Prins werd zijn promotor. Na een jaar
kreeg Lex Ronteltap de mogelijkheid
om het onderzoek voor Heineken
voort te zetten. "Het was voor mij, met
het oog op de toekomst, aantrekkelij
ker om voor Heineken verder te gaan
met het onderzoek. Ik heb het gehele
onderzoek wel in Wageningen uitge
voerd. Ongeveer eens per maand had
ik overleg met de afdeling Research in
Zoeterwoude."
Sinds juni 1989 is Lex Ronteltap
wetenschappelijk medewerker bij
de afdeling Proces Biochemie van
Heineken in Zoeterwoude. "In mijn
huidige functie houd ik me nog steeds
bezig met de kwaliteit van schuim. Ik
ben bijvoorbeeld bezig met een
onderzoek naar de bellenvorming in
koolzuurhoudende dranken. Het on
derzoek, dat in samenwerking met
het champagnehuis Moét Chan-
don wordt gedaan, is een onderdeel
van een Eurekaproject. Dit project
wordt gesubsidieerd door de Euro
pese Gemeenschap."
Er is veel publiciteit geweest rondom
het proefschrift 'De Fysica van Bier
schuim'. Lex Ronteltap: "In het begin
was het wel even schrikken, al die be
langstelling. Maar na een paar ge
sprekken met j ournalisten merk j e dat
ze vaak dezelfde vragen stellen en heb
je je antwoord direct klaar."
De meest gestelde vraag was: "Wat is
het gevolg van het onderzoek voor
Heineken?". Het pasklare antwoord
van Lex Ronteltap daarop: "Mijn on
derzoek heeft geen ingrijpende veran
deringen tot gevolg. Uiteraard draagt
het wel bij tot een verbetering van de
kwaliteitszorg, die hoog in het vaan
del staat bij Heineken."
Lex Ronteltap bij de 'opschuimbuis'
in het laboratorium