Ontkiemingsproces
Geschiedenis
De Hooiberg
luut niet ontbreken in het rijtje van de
grondstoffen die in het brouwproces
gebruikt worden. Vroeger konden zo
genaamde 'biersteden' alleen groeien
als het plaatselijke water zuiver ge
noeg was. Tegenwoordig passen de
brouwerijen, zoals onder meer in Zoe-
terwoude, het water via een waterbe
handelingsinstallatie zodanig aan dat
het precies de gewenste brouwkwali-
teit heeft. Behalve het brouwwater
zijn voor het brouwen van bier nog de
volgende grondstoffen nodig: gerste-
mout, (eventueel) ongemout, hop en
niet te vergeten de hulpstof gist. Voor
Heineken wordt sinds 1886 de zoge
naamde 'Heineken A-gist' gebruikt. In
dat jaartal lukte het doctor Elion, een
Frans wetenschapper in dienst van
Heineken, een gistcel van superieure
kwaliteit te isoleren. En deze speciale
Heineken A-gist wordt tot op de dag
van vandaag nog steeds overal ter
wereld gebruikt voor het brouwen van
Heineken bier.
Gerst wordt bij Heineken in de mou
terij Albert in België omgezet in mout.
Dit gebeurt op de volgende manier: de
gerstekorrels worden geweekt. Hier
door wordt in de korrels een begin ge
maakt met het omzetten van zetmeel
in suiker. Er groeit ook een kleine stek
aan de ontkiemde korrel. Het ontkie
mingsproces wordt afgebroken door
de korrels te verhitten. Ongemout is
de verzamelnaam voor maïs, rijst, tar
we en suikers. Het zijn grondstoffen
die geen vermoutingsproces hebben
ondergaan.
Als we bier alléén van water, graan en
gist brouwen, krijgen we geen echte
pils. Het mist nog iets. Daarom voegt
de brouwer er hop aan toe, ook wel de
Brouwerij De Hooiberg, zoals te zien
op een muurschildering in restau
rant Die Port van Cleve
smaakmaker van bier genoemd. Van
de hop wordt alleen de vrouwelijke
plant gebruikt, de zogenaamde 'hop
bel'. Deze levert men in hopextracten
bij de brouwerij aan. De voornaamste
landen die hop verbouwen zijn Au
stralië, België, Duitsland, Engeland,
Joegoslavië, Polen, Tsjecho-Slowakije
en de Verenigde Staten.
Bier is een drank die al heel lang be
staat. Niemand weet echter exact hoe
bier ontstaan is. Zeker is dat er al in
het prille begin bier werd gedronken.
De eerste bewijzen daarvoor stam
men uit het jaar vierduizend vóór
Christus. In steen gehouwen afbeel
dingen tonen aan dat de Sumeriërs uit
Mesopotamië bier brouwden en dat
deze drank in hun samenleving een
belangrijke rol speelde. Veel en veel la
ter, in de tijd van de Romeinen, vond
het bier steeds meer aftrek onder de
mensen.
Tijdens de Middeleeuwen nam bier
ook in West-Europa een grote plaats
in. Hier was het vooral de vrouw die
bier brouwde. Toen de mensen meer
naar de steden trokken, werd het
'thuis brouwen' vanwege een gebrek
aan ruimte steeds moeilijker. Brou
wen werd een ambacht en langzamer
hand onstonden er brouwerijen. Het
tijdperk van het grote bierverbmik ligt
tussen 1300 en 1650. Dat is ook niet
zo vreemd, omdat wijn schaars en erg
duur was, gedistilleerd, koffie, thee en
cacao toen nog niet zo bekend waren
in Europa en het drinkwater ronduit
slecht was. Dat laatste kwam na
melijk rechtstreeks uit sloot, rivier of
gracht.
De geschiedenis van Heineken begint
met het opkopen van brouwerij De
Hooiberg door de toen 22-jarige za
kenman G.A. Heineken in 1864. De
heer Heineken, van origine geen brou
wer, wist van brouwerij De Hooiberg
een internationale onderneming te
maken. Na de Tweede Wereldoorlog
is de naam Heineken over de gehele
wereld een bekende naam geworden
en kan de consument in veel landen
een Heineken of Amstel bestellen.
Produkten die in zowel binnen- als
buitenland het stempel A-merk mee
krijgen. Omdat ze met de grootste
zorg en kwaliteit worden gebrouwen.