Het afgelopen jaar zijn in onze bierserie diverse aspecten
van bier naar voren gekomen. Zo is er geschreven over de
geschiedenisde diverse grondstoffen en de kwaliteit van
bier. Tot slot van deze serie een samenvatting. Maar ook
aandacht voor een belangrijk onderdeel dat nog niet
belicht is: het tappen van bier.
Grondstoffen
In veel landen kan een Heineken
besteld worden
Het verhaal achter
een biertje
Een goed pilsje tappen, niet te koud en
met een flinke schuimkraag, is zo een
voudig nog niet. Dat blijkt wel uit de
nationale biertap wedstrijden voor
leerlingen van de diverse hotel- en
horecascholen. Blijkbaar is het een
kunst op zich.
Tappen, maar ook het op een goede
manier uitschenken van een fles bier,
begint eigenlijk al bij het glas. Een
goed pilsje vraagt namelijk om een
'bierschoon' glas. Maar wat te doen als
het glas vet is? Goed wassen in heet
water met soda is dan een oplossing.
Maar het glas kan het beste voor het
uitschenken nog gespoeld worden
met stromend koud water, zodat het
bij het tappen op een goede tempera
tuur is. Na het omspoelen wordt het
glas meteen schuin onder de tapkraan
gezet. Bij een flesje bier kan de fles het
beste schuin in het glas worden uit-
gschonken. Hierdoor wordt de beste
schuimkraag verkregen. Het glas
wordt na het tappen op het lekblad ge
zet en met één vlugge beweging afge
schuimd. Na gebruik het glas even
schoonspoelen en laten uitlekken.
Water is een belangrijke grondstof van
bier. Brouwwater mag dan ook abso-